Hur sov man före elektriciteten?

Hur var livet före elektriciteten? Levde vi efter solens ljus och nattens mörker? Hur klarade vi årstidsskillnaderna? Hur klarar vi dem idag?

Det moderna livet ställer krav på våra arma kroppar - oavsett mörker eller ljus ska vi kunna programmera om oss till on/off-funktion efter behov. Den tända lampan är inte bara en vän i mörkret.

Men levde vi efter ljuset tidigare? Det är en mjölkpaketsmyt, säger agrarforskaren Mats Morell vid SLU. Alla som hade hand om djur fick rätta sig efter deras behov - en häst vill ha mat var fjärde timme...

Men vi sov dessemellan, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt. När vi gjort vad vi skulle kröp vi ner i sänghalmen igen och sparade på talgljus och olja.

Och etnologdocenten Jan Garnert håller med, och lägger till, att inom högreståndsmiljön så var natten mer än sömn - man sov en stund, sen fanns det tankar att tänka, samtal att föra, sängkamrater att famna tills sömnen tog vid igen.

Men sommaren då?

Ja då arbetade man, mer än någonting annat. Och kanske borde vi göra det i dag också, och inte bara betrakta den ljusa sommartiden som semester och rekreation. Sova kan vi göra när det är mörkt...

Redaktör AnnLouise Martin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".