Sibelius hemliga dagbok

P1 måndag 8 maj 13.20, repris tisdag 9 maj 00.35 och kortversion lördag 13 maj 15.35

Kompositören Jean Sibelius dagböcker finns nu utgivna och berättar om depressioner och häftiga humörkast. Och Sigmund Freud har påverkat vår tids syn på tro.

Sibelius dagböcker

Den stora finländske kompositören Jean Sibelius började 1909 föra dagbok och den har nu getts ut i en kommenterad utgåva av musikvetaren Fabian Dahlström genom Svenska litteratursällskapet i Finland. Och dagboken ger en intressantare bild av Sibelius än vad han hade trott på förhand. Där finns häftiga humörsvängningar, och periodvis var Sibelius tyngd av depressioner. Vår Nordenkorrespondent Bengt Lindroth har träffat Fabian Dahlström på Åland för att resonera om vad dagboken berättar om Sibelius som människa och kompositör.

Freuds påverkan på vår tids tro

Tredje delen i vår serie om Arvet efter Freud handlar om hur Sigmund Freud har påverkat vår tids religiösa tänkande. Många har bilden av Freud som en kraftfull ateist, fast själv använde han aldrig det ordet, berättar Freud-kännaren Lars Sjögren. Men han ville rensa i gudstron, och få bort projektioner av olika gudsbilder, som den skäggprydde farbrorn på ett moln. Men för Freud fanns det inte heller något bortom projektionerna. Hans utopi var i stället en naturvetenskaplig världsbild med psykoanalysen som en viktig del.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista