Ludvig Nordström (mitten) använde Sundsvall som modell i flera böcker. Här är han på besök i stan 1937.

Ligger Tunströms Sunne i Sundsvall?

P1 måndag 5 juni 13.20, repris tisdag 6 juni 00.35 och kortversion lördag 10 juni 15.35

Vi söker rötterna till Tunströms Sunne, Delblancs Hedeby och Bergmans Wadköping och hamnar vid Norrlandskusten. Dessutom handlar det om svedjebruket i den svenska skogen.

Det vimlar av orter i litteraturen på gränsen mellan fiktion och verklighet. Göran Tunströms Sunne, Kerstin Ekmans Katrineholm och Mikael Niemis Pajala/Vittula är några svenska exempel. I Frankrike finns Marcel Prousts Combray och i England Virgina Woolfs St Ives.

Litteraturvetaren Örjan Torell har sökt den litterära stadsmodellens rötter och hittat den, kanske överraskande, i Sundsvall och Härnösand.

- Hos en rad författare som debuterade ungefär samtidigt för hundra år sen: Olof Högberg, Ludvig Nordström, Birger Sjödin med flera, säger Örjan Torell. De använde stadsmiljön, blandade verkliga och påhittade personer, och la ett tunt lager fiktion på verkligheten, och de är faktiskt först med det.

En bakgrund är den omfattande industriella och sociala omvandlingen vid sekelskiftet 1900. Författarna började skriva av vad de såg och stoff fanns i mängder.

Eld i skogen
Vi fortsätter vår serie där etnobiologen Kelvin Ekeland berättar om människans förhållande till skogen. I dag handlar det om svedjebrukets historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".