(Foto: Pressens Bild)

Måste brandbilen komma först?

Elektriker, väktare och hemtjänstpersonal är en outnyttjad resurs vid olyckor, och de skulle kunna spara både pengar och liv. Dessutom tittar vi på barnvagnen med stöldsäker design, och lyssnar på några moderna sjukdomsskrönor.

När till exempel en olycka inträffar skulle man kunna tjäna både pengar och liv om olika yrkesgrupper samarbetade mer. I samhället finns ju mängder av yrkesgrupper som har jour och beredskap dygnet runt, och de skulle kunna användas till mer än sina vanliga arbetsuppgifter. Elektriker, hemtjänstpersonal och väktare är exempel på personer som snabbt skulle kunna vara på plats när någon drabbas av hjärtstopp eller hotar ta livet av sig. Det handlar då om att de ska utföra enklare uppgifter som att ge första hjälpen, trösta, iaktta eller rapportera. Det säger nationalekonomen Björn Sund vid Örebro universitet, som berättade om sin forskning på Skyddmässan i Stockholm förra veckan.

Ett annat ämne som var uppe till diskussion på Skyddsmässan var ”design mot brott”. Tidigare har man ju diskuterat hur till exempel belysning och insyn kan minska brotten i parker, och på Skyddsmässan visade interaktionsdesignern Henrik Edlund från företaget Braend hur man med några olika enkla tips och tricks kan göra barnvagnar säkrare.

Dessutom har vi kommit fram till sista delen i vår serie om sjukdomsskrönor med folklivsforskaren Bengt af Klintberg, som berättar om dagens sjukdomsskrönor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".