Science fiction och främlingen i parken

När rymdkapplöpningen pågick som bäst fick science fiction sitt genombrott i Sverige, en genre som togs emot med blandade känslor. Dessutom handlar det om Hagamannen, Cykelmannen och andra serievåldtäktsmän – vilka är de egentligen, främlingarna i parken?

Under mitten av 1900-talet pågick rymdkapplöpningen för fullt med Sputniksatelliten, hunden Leika och månfärden. Rymden och rymdfärder var påtagligt närvarande i människors medvetande, och satte också spår i litteraturen – det är i veckan exakt 50 år sedan Harry Martinsson publicerade Aniara. I helgen disputerade Jerry Määttä vid litteraturvetenskapen i Uppsala med en avhandling om hur det gick till när science fiction slog igenom i Sverige under 50- och 60-talet, och han konstaterar bland annat att när etablerade författare skrev science fiction, ja, då fick det inte kallas för science fiction…

När den så kallade Hagamannen väl är satt bakom lås och bom, ja, då dyker näste man upp… Under flera veckor har nu den så kallade Cykelmannen satt skräck i Västerås med en lång serie av ofredanden och våldtäktsförsök. Men vilka är de här männen, serievåldtäktsmännen som slår till gång på gång tills de till slut åker fast? Niklas Långström, psykiatriker vid Centrum för våldsprevention i Stockholm, berättar om vad forskarna idag vet om vilka som blir sexualbrottslingar.