1 av 3
Pia Johansson övar på egen hand. Foto: Olivia Mariette Borg/SR.
2 av 3
Pia Johansson instrueras av Margareta Bengtsson. Foto: Olivia Mariette Borg/SR.
3 av 3
Pia Johansson njuter. Foto: Olivia Mariette Borg/SR.

Prishistorik

Med Bibi Rödöös inträde som överdomare och producent i "På minuten" 2004 infördes ytterligare en nyhet - priser! Dittills hade vinnarna fått nöja sig med äran och folkets kärlek. Nu fick de också ett pris som bevis på sina insatser.

Det började med ätbara priser, konservburkar med "exotiskt" innehåll, gärna mat man aldrig hört talas om. Somligt verkade spännande och gott. Annat var mer "utmanande", som t ex en gigantisk burk med påfallande långa, tyska korvar i chockrosa. Sådana priser tog ofta fram det bästa hos panelmedlemmarna som gärna gjorde allt för att låta någon annan ta hem det.

Men säg den lycka som varar beständigt. Sedan panelen ätit sig igenom det mesta av vad staden har att bjuda i konservburkar övergick vi till mer lockande matvaror. Först var det mat som Bibi själv köpt under resor i fjärran länder, och lite senare blev det priser som glada och tacksamma lyssnare skickade till oss, inte sällan inhemska lokala specialiteter, som tryffel från Gotland, hasselnötter från Småland och gyllengula kantareller från Ludvika, eller läckra fruktlimpor och hemkokta marmelader. Därpå kom en ström av matvaror från våra lyssnare i utlandet. Färgglada påsar, burkar och flaskor med texter som ingen begrep. Men innehållet verkade lockande.

Först ut var Peter Sjöström i Israel som skickade en tub avocadokräm och ett paket dödahavslera och sen har det fortsatt i samma goda anda med dadelsirap från Libyen, sockerstänger från Barcelona, örtsalt från Grekland, olivolja från Syrien, röding från Canada, godisklubbor med gräshoppor i från USA, ukrainsk choklad, Chutney från Sri Lanka och en måltid för två personer från en japansk forskningsstation på Antarktis.

Numera är det ofta så att vår trogna publik vid inspelningarna i Stockholm reser ut i världen med På Minuten i tankarna och priser i bagaget på vägen hem till Sverige.

Men vi har inta bara haft ätbara priser. Någon gång då och då har de varit hörvärda - när några mycket uppskattade yrkesmusiker i publiken erbjudit vinnarna privatlektioner på olika instrument. Hans Rosenfeldt vann priset "Lär dig spela trombon på en timme", Kajsa Ingemarsson fick en privatlektion i nyckelharpa av två riksspelmän och på vår jubileumsinspelning ska Pia Johansson få lära sig att spela harpa. En dröm som hon burit på i många år!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".