Historik i samband med 10-årsjubileet av Nya På Minuten

Ingvar Storm gjorde sitt första ”På minuten” våren 1995 och har under de tio gångna åren varit programledare för cirka 250 program.

Den 23 april 2005 sändes jubileumsprogrammet från Soppteatern på Stockholms stadsteater med Pia Johansson, Peder Falk, Kajsa Ingemarsson och Hans Rosenfeldt i panelen. Som vanligt fick en panelmedlem åt gången prata fritt över ett ämne i en minut medan övriga gör allt för att hitta upprepningar och allra minsta tvekan. Ämnena i jubileumsprogrammet är hämtade från de tio senaste åren.

- Det har blivit en allt större utmaning att hitta panelmedlemmar som ”grejar biffen”. ”På minuten” bygger helt och hållet på snabb improvisation. Både tempot och kravet på lustigheter har stadigt ökat genom åren, säger  Ingvar Storm.

Det är inte bara tempot som har ökat, det har även ”På  minutens” publik gjort. Fler och fler vill komma till inspelningarna och därför har programmet flyttat till större studiolokaler sedan Ingvar Storm blev programledare.

- Våra ämnen har förändrats. Trots att de ska vara ”tidlösa” märker man, då man lyssnar på äldre program, att de har en stark tidsprägel. Och på ett samma sätt är det med panelens ”berättelser” och skämt. De är också starkt präglade av tiden. Vi skrattar inte åt samma saker idag, som för tio år sedan, berättar Ingvar Storm.

”På minuten” hade premiär den 15 april 1969 med Lennart Swahn som programledare. Många har hunnit sitta i panelen sedan dess, bland de tidiga fanns Margaretha Krook, Stig Järrel, Moltas Eriksson, Catrin Westerlund och Hasse Alfredson.

I Ingvar Storms första program satt Maja Aase, Fredrik Lindström, Carina Lidbom och Ulf Larsson i panelen. Andra som flitigt har medverkat under de senaste tio åren är: Babben Larsson, Adde Malmberg, My Holmsten, Lennart R Svensson, Katarina Ewerlöf, Peder Falk, David Batra, Peter Settman, Dan Ekborg , Fredrik Lindström liksom naturligtvis veteranerna i den nuvarande panelen med Pia Johansson, Kajsa Ingemarsson och Hans Rosenfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista