Recept från Claes Lundkvist, nyhetsreporter på SR Östergötland

Fläskotletter i gräddig pepparsås - en kultig rätt med smak av 70-talet!

En fläskkotlett per person, två till pappa. Gärna ekologiska eller lokalt producerade. Se i alla fall till att de är jämnt huggna. Är de ojämnt tjocka, blir de svåra att steka jämnt.

Krossa några teskedar hela pepparkorn grovt i en mortel. Du kan med fördel blanda vitpeppar och rosépeppar, men även grönpeppar och svartpeppar går bra. Välj efter smak. Spara till efter stekningen.

Värm stekpannan i förväg. Stek i smör och olja/margarin. Använd lite starkare värme i början, så att du snabbt får en stekyta. Dra sedan ned till medelstark värme. Vänd efter första bryningen och salta och peppra med något drag på pepparkvarnen. Låt steka ett par minuter på varje sida. (Om det blir trångt i stekpannan, så stek i omgångar.)

Strö därefter den krosssade pepparn över kotletterna och därefter vispgrädde, så att det täcker hela botten och kan koka in lite. När det tjocknat något; servera!

Klyftpotatis med skal på långpanna i ugnen.

Till efterätt: passera tinade frysta hela jordgubbar i mixer till en slät sås. Sockra lätt. Kan serveras till glass eller fruktsallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".