Mögelhundskolan - så gjorde vi reportaget:

Vi fick in flera uppgifter från olika håll att ett mögelhundsföretag som också driver en skola för mögelhundar inte behandlade hundarna väl och att deras skadeutredningar vid mögelsök var tvivelaktiga.

Vi började med att intervjua flera elever, enligt flera elever utsattes hundarna både för fysisk och psykisk misshandel. Dessutom lärde sig hundarna inte hitta mögel som de skulle.

Många av eleverna hade fått sin utbildning betald av Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Vår researcher satte igång och kontaktade alla länsarbetsnämnder och försäkringskassor i landet. Hur mycket hade betalats ut till skolföretaget?

Vi bestämde oss att i tidigt skede att åka till skolan och att träffa mannen bakom – Ove Nodby. Han uppmanade oss då att höra med andra elever om vad de tyckte, så vi började ringa runt till ännu fler.

Totalt fick vi tag i 30 elever. Många av dom var missnöjda. Vi åkte också till den gamla kursgården för att få oss en bild om det som skett där. Vi pratade med personer som på olika sätt kommit i kontakt med företaget.

Samtidigt började vi också titta närmare på företagets skadeutredningsverksamhet. Vi gick igenom tvistemål där företaget varit inblandat. Det handlar om skolor, villor och andra offentliga fastigheter, t ex Moderna Museet.

Vi gick igenom utredning efter utredning. Läste domar från pärm till pärm och pratade med experter i branschen. Till slut kunde vi lägga pusslet om Ove Nodbys företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".