Länsstyrelsen granskar Baggium

Från TT 2007-04-16:

BEHANDLINGSHEM GRANSKAS EFTER VÅLD

Göteborg (TT)

Verksamheten vid Baggershus, ett privat behandlingshem i Mölndal, ska granskas av länsstyrelsen efter uppgifter om bland annat våld och rasistiska förolämpningar mot pojkar på hemmet.

Beslutet togs sedan SR-programmet Kaliber och SVT:s Västnytt berättat om förhållandena inom verksamheten som även tar emot ensamkommande flyktingbarn. Främst är det uppgifterna om fysiskt våld - nacksving, nedbrottningar med mera - som fått länsstyrelsen i Västra Götaland att reagera.

-Det var de delarna som gjorde att jag beslutade om en granskning. Men jag reagerar också på att lärare och psykologer uttalar sig om missförhållanden som de borde ha anmält tidigare, säger socialdirektör Bengt Andersson till TT.

Patrik Karlsson (s), vice ordförande i kommunstyrelsen i Mölndal, reagerar på att ensamkommande flyktingbarn också finns på behandlingshemmet.

”Det som jag ser som mest akut är att vi omedelbart måste sluta placera ensamkommande flyktingbarn ihop med övriga ungdomar på behandlingshemmet”, skriver han i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsens granskning handlar också om utbildningsnivån på hemmet där flertalet anställda enligt Kaliber och Västnytt saknar högre utbildning. Formellt är det dock bara föreståndarens kompetens som ska granskas.

Under måndagen följde Västnytt upp sin granskning och berättade att barn på behandlingshemmet berättat att de som bestraffning ska ha låsts in och isolerats i flera dagar, vilket är förbjudet på privata behandlingshem.

Men det bestrider Jonny Nordqvist, vd i Baggium som driver Baggershus.

-Här har vi aldrig låst något. Baggershus är en öppen institution, säger han till Västnytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".