Snabbutredning friar Dr&Company

Försäkringskassan börjar anlita Doktorn & Company för att utreda långtidssjukskrivna igen. Utredningen de satte igång efter Kalibers reportage om patienter som fått rapporter fulla med fel är klar och Socialstyrelsen säger att Dr & Co håller en medicinskt godtagbar kvalité.

Företaget har gjort hundratals utredningar för Försäkringskassan. I Socialstyrelsens granskning ingår 22 utredningar. Experterna har gått igenom materialet, men inte pratat med några patienter. Kalibers granskning visade bland annat att det stod rena felaktigheter i rapporterna men det framkom först efter kontakt med patienterna.

Siwert Gårdestig, programdirektör på Försäkringskassan, anser att urvalet, med 22 utredningar, är rimligt och också vad som var möjligt att göra så snabbt. Kassans egna intervjuer med patienterna blottlade kritik mot Dr & Co:s sätt att bemöta patienterna och det skall Försäkringskassan följa upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista