Livstecken från Obol

Obols grundare Bo Johansson har hört av sig, med ett brev till tidningen Norrländska Socialdemokraten. Tidningen publicerar brevet 2007-06-11 och här nedanför kan du läsa det i sin helhet. Brevet är riktat till NSDs krönikör Johan Håkansson.

Det är inte helt bekräftat att brevet är skrivet av Bo Johansson. Men mycket tyder på att brevet verkligen kommer från honom.

Nu jävlar ska byken tvättas!
Låt mig stjäla din egen rubrik i en artikel du skrivit.
Johan, vad menar du med ”kom hem”? Jag har lämnat Sverige i början på nittiotalet och sedan dess har inte Sverige varit mitt hem och det kommer aldrig heller att bli det. Däremot så har jag varit på besök för att jag tidigare har mått bra där och för att försöka förverkliga en dröm som jag haft. Det har varit att hjälpa idrotten i framförallt norrbotten. Med sponsring som någon gång i framtiden kunde rendera i business även för det företag som jag en gång arbetat i. Detta är ingenting på något sätt unikt såsom media alltid framställt det som, utan precis samma sak som alla andra hundra sponsorer till klubbarna har gjort. Det här var en idé som initierades av en på den tiden mycket god vän och en numera ökänd hockeyagent.
Vad är då sanningen om skandalbolaget Obol?
Till att börja med så finns det ingen riktig skandal eftersom alla kunder kommer att få tillbaks sitt kapital. Det hade dom kunnat få imorgon om inte det konto som avser svenska kunder i Toronto är spärrat. De enda som kan lösa denna spärr är Dundee, och tro mig dom har ingen brådska, dom tjänar pengar på att kapitalet ligger kvar där.
Varför spärrades kontot?
Obol har haft en lång relation med Dundee. Exakt hur den har sett ut kommer ingen att få reda på. Ett företagsköp av en del av Dundee hade också förberetts vilket Director Michael Judge också personligen bekräftade med egna ord under ett möte i Luleå inför hundra åskådare. Det gjorde han också på kontoret i Toronto med egna ord inför klubbdirektörer och representanter från alla klubbar i svenska basketligan. Det här har alla naturligtvis glömt att nämna i media. Jag ger mig fan på att Mr Judge och Dundee också hävdar att han aldrig sagt detta. Dom har i alla fall hotat (på rätt intressanta sätt) en hel del människor som haft hand om Obols hemsida där Mr Judge tal återgetts i sin helhet. Nu filmades ju hela träffen och jag tror att TV4 har en kopia, men vem bryr sig?
En massiv mediakampanj startades i Sverige mot Obol, mig och Jan Saradlic personligen i början av December. Allt ifrån avrättningar av hutuer i Afrika (via bolag på Irland??!!) Detta kan vara något för Bin Laden så slipper han flyga flygplan, till obetald hundskatt. Nu råkar ju hundskatten betalas i Tyskland där Melanies hundar är registrerade, men det är bara en parentes för en undersökande journalist, och framtida journalistprisvinnare. Huruvida mitt vin framställdes med eller utan kemikalier. Ingenting om det var gott eller inte. Hade jag skrivit mina låtar eller inte. Ingenting om dom var bra eller inte. Allt gick ut på en enda sak. Här rör det sig om en svår förbrytare som säkert har stulit en miljard, minst.
Johan, här kommer en fråga till dig. Hur kan jag prata med media när media är min enda fiende som gör allt för att värva mer människor mot mig?
Investorerna blev jätterädda och osäkra som alla investorer blir och ville ta ut sitt kapital. Kanske visste journalisten att det också skulle bli så. Många investorer får ut sitt kapital och stora flöden lämnar Dundee som skickas till ett trettiotal klienter i Sverige. Nu blir även Dundee jätterädda och osäkra och börjar undra vad som står på efter så många, många år av korrekt samarbete. Journalister, i huvudsak två norrbottniska, upplyser Dundee om att Bo Johansson och Jan Saradlic försöker stjäla alla pengar. ”Johansson på pengajakt” tror jag en smakfull rubrik löd. ”Nu har dom blivit giriga, En halv miljard” skriker Gunnar Ek som tror sig veta exakt hur saker ligger till, ivrigt påhejad av vår stolta svenska kvällspress som är känd för att bara skriva sanningen och ingenting annat.
Obol beslutar att likvidera fonden och betala ut allt kapital till de fåtal återstående investorerna såsom några hockeyspelare, klubbar, Längmanska företagsfonden och några privatpersoner.
När transaktionen skulle verkställas säger man på Dundee att kontot är spärrat på grund av en del artiklar som man mycket vänligt fått både översatta och överskickade till sig från svensk media (framförallt en tidning nämns i sammanhanget) Kanske visste journalisten att resultatet skulle bli spärrat konto. Då är ju allt ett faktum. Dom är förbrytare om man själv får lägga ut texten.
Kapitalet ligger hos Dundee än idag och väntar på att bli utbetalade. Media hävdar att jag stulit pengarna och sitter på Seychellerna och dricker paraplydrinkar med vackra kvinnor…. Ja varför inte? Publicera det också. Seriöst. Så gör ju svåra förbrytare som dragit med en miljard eller två. Voilá, den konstruerade sanningen är ännu mera konstruerad och så till den milda grad att ingen tror att dom någonsin kommer att få tillbaks något kapital.
Varför skulle media göra så här?
Händer det inte tillräckligt med spännande saker i Luleå?
Dan Lundström har utpressat mig på tvåhundratusen euro. Om jag inte betalade skulle han gå till pressen med en ihopkokad historia!!?? Jag anmäler detta till polisen som lägger ner fallet för dom har inget bevis. Hallå! Nu då, hallå polisen? Min slutledning är att man i Sverige inte kan åka dit för utpressning. Det är nog ingen slump att en del stora mc-klubbar pysslar med detta i Sverige med stor ekonomisk framgång. Mitt vittne till Lundströms utpressning är en mycket bra, om än lite för snäll, advokat som en gång sagt till mig; Advokater brukar säga ”med förakt för sanningen men med stor vördnad för det sannolika”. Denna advokat har även varit journalist på en stor dagstidning i Sverige, tänka sig.
Jag har haft en hel del att göra med bägge yrkeskategorierna och det finns bra och dåliga människor bakom dessa två titlar men dessa två yrken har jag numera en oerhört låg respekt inför idag. Kanske finns det någon som känner mig som förstår varför.
Om det nu är så att det inte händer tillräckligt mycket i Luleå, då kanske man skulle kunna koka ihop en historia ”med stor vördnad för det sannolika”. Med den historien kan man till och med vinna journalistpriset, som antagligen röstats fram av andra journalister ”med stor vördnad för det sannolika”. Skit samma, ni ”gör ju bara ert jobb” eller hur Johan? Oavsett vilka konsekvenser det får för omvärlden. Hade Obol fått tid att fullgöra sin plikt utan er hjälp så hade alla Obol kunder fått tillbaks sina pengar i December.
Vad händer nu då?
Ingen vet men min gissning är följande;
- Dundee har ingen som helst brådska med att bli av med alla miljonerna. Dom tjänar ju pengar på dom.
- Åklagarmyndigheten i Sverige kommer i sinom tid att komma fram till det självklara. Pengar som finns kvar är inte stulna!
- Advokater tillsätts här och där för att utvärdera än det ena än det andra och med tusentals kronor i timlön. En advokat skickar en onödig fråga till en annan advokat som svarar med en onödig motfråga och alla debiterar timlön under tiden.
- Konkursförvaltare tillsätts, som ofta är advokater, fast dyrare tror jag, dom har i alla fall fränare bilar.
- Kontot på Dundee öppnas till slut och alla ovan nämnda skor sig så gott det går av kundernas pengar, legalt dessutom.
- Resten betalas ut till kunderna. Detta kan ta år, men jag hoppas att jag har fel.
Vad har vi då i slutändan för vinnare och förlorare i den här soppan?
Vinnare nummer ett, Media.
Ärligt talat Johan, är inte det här det bästa som kunde ha hänt er? Är det inte så att press gärna hyvlar till informationen något så att ni kan skriva tusen artiklar och sälja massor av tidningar? Hur tråkigt hade det inte varit om alla kunderna fått tillbaks sitt kapital i December. Inget journalistpris. Nu blir det ju år av artiklar att skriva och tidningar att sälja.
Av förklarliga skäl tänker inte Obol skänka mer pengar till idrotten. Luleå Hockey och Plannja Basket skulle fått fem miljoner till, minst. Pengar dom hade behövt. Kan inte NSD och Kuriren ta sitt ansvar för vad dom har ställt till med och gå in och täcka den förlusten. Då skulle ni ju bli hjältar istället för vad ni är nu…. Tidningarna går ju dessutom ekonomiskt väldigt bra och så lever ni ju till stor del på att skriva om klubbarna, eller hur?
Vinnare nummer två, Dan Lundström.
Med år av miljoninkomster från marknadsföring och försäljning av Obol i Sverige kan han nu sluta arbeta, officiellt på grund av sjukdom. Dubbla provisioner från spelarna, med spelarens intresse i första hand naturligtvis. Pengar utbetalade i form av kontantuttag i Sverige, eller överföringar till sitt EMG bolag med konto i Schweiz, Liechtenstein, Luxembourg eller Isle of Man. Det var detta bolag som var upprinnelsen till Dan Lundströms utpressning av mig. Han ville ha mer pengar. EMG är samma bolag som låg bakom Renbergaffären och ett bolag som till en början ägdes av Dan Lundström och Benny Gustafsson och hette New Line Corporation. Detta bolag administrerades av Merita Bank i Luxembourg.
När Dan började göra spelaraffärer i sin frus och dotters namn. Två ”inte-så-himla-bra-tjecker” som spelade i Örebro, och som Obol betalade dyrt för, eftersom dom var så himla bra, så var måttet rågat för mig. Vänskapen var uppsagd och Herr Lundström verbalt skickad till en plats varmare än Seychellerna. Detta innebar slutet på tjocka pengakuvert, betalda trevliga resor till Italien och Schweiz. Egentligen behöver han inte mer pengar men ”mycket vill ha mer”.
Utpressning blev motelden för en sårad stolthet och en möjlighet att tjäna en sista hacka på tvåhundratusen euro i ett kuvert.
Han har slutat jobba och fortsätter bara för skoj skull. Är det verkligen ingen jävel i Luleå som kan räkna ut hur det här hänger ihop? Har Obol bara sponsrat honom utan att han gjort något arbete för obol. Mig veterligt är det ingen av obols representanter som ens träffat spelarna i Skellefteå. Dom gjorde affärer direkt med Dan Lundström.
Förlorare då?
Kunder kommer att få vänta länge på sitt kapital och jag kan bara hoppas att alla advokater och dylika bara lagligt stjäl så lite som möjligt av kapitalet.
Klubbar, spelare och styrelser kommer att fortsätta att trakasseras av media som söker nya vinklar att gräva i och skandalisera.
Luleå Hockey, Plannja Basket, Basketligan, Örebro Hockey, Geneve Hockey förlorar miljonbelopp i sponsring som Obol skulle betalt under de närmsta åren.
Johan, vad tror du att den mediala personliga avrättning av mig och Jan Saradlic har betytt för resten av våra liv? Ni journalister har ju ”bara gjort ert jobb” eller hur?
Att jag inte kommer till Sverige utan håller mig oanträffbar finns det EN orsak till och om jag lever tillräckligt länge så kommer jag att skriva en bok om det. Det enda jag kan säga om just detta är att det INTE har med Obols affärer i SVERIGE att göra och än en gång;
Obol, Jag eller Jan Saradlic har ALDRIG stulit några pengar, punkt slut. Pengarna finns kvar.
Första gången jag träffade dig Johan, var på en presskonferens för Plannja Basket i och med att vi gav dom en miljon i sponsring. Alla journalister satt och himlade med ögonen utom du som sa rakt ut i luften: So what, en miljon, det räcker ju ingenstans om Plannja Basket ska ut i Europa.
Bra kille tänkte jag, även om jag blev lite förvånad. Vågar du och vill du publicera detta brev till dig sin helhet då hör du till en av de få som jag även i fortsättningen kommer att respektera i din bransch. Jag kommer inte att tala med någon annan journalist och jag kommer inte att vare sig kommentera eller inleda någon debatt. Till Sverige kommer jag aldrig mer. Vad ni journalister gör med detta brev det skiter jag i. Jag är fullt medveten om att det kommer att dissekeras och misstänkliggöras för inte alla journalister kan väl ta kritik.
Tvätta eran egen byk och låt Luleå Hockey vara i fred.
Bosse