Kommuner inspekterar stenbrott i Kina

Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro har gemensamt anlitat Swedewatch för att inspektera stenbrott och stenbearbetningsfabriker i Kina.

Det är en följd av Kalibers uppmärksammade serie 2006 om arbetsvillkoren i den kinesiska sten- och smyckesindustrin. 

Miljoner kinesiska arbetare drabbas av stendammlunga, en dödlig sjukdom som närmast utrotats i Sverige. De svenska reglerna för hur man skyddar sig mot det dödliga stendammet är hårda. Men svenska företag och kommuner köper billig sten från Kina där arbetsförhållandena i stenhuggerier, brott och smyckesfabriker leder till just till stendammlunga.

-De sociala frågorna är relativt nya för både oss som kunder och för flera entreprenörer säger Anders Roth miljöchef på Trafikkontoret i Göteborg. De fyra städerna införde etiska krav på sten. Enligt Anders Roth kommer de att gå vidare till andra områden. 

Swedewatch skall för de fyra städernas räkning inspektera anläggningar i Fujian och Shandong på den kinesiska östkusten i slutet av oktober 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista