Så gjorde vi programmet om Länsstyrelsen och Baggershus

Här berättar reportrarna om idén, metoden, urval och vägval.

När Länsstyrelsens rapport om Baggershus kom i månadsskiftet augusti/september skickade Baggiumkoncernen ut ett pressmeddelande med rubriken: ”Länsstyrelsen ger Baggershus godkänt”.

Eftersom vi på Kaliber hade läst beslutet från första till sista sidan visste vi att det inte var hela sanningen. Men vi visste också att Länsstyrelsen i sin egen sammanfattning bäddat för just den tolkningen. Vi bestämde oss för att följa upp vårt första program, granska Länsstyrelsens granskning och följderna av den.

Vi undrade till exempel om det rent juridiskt kunde vara så att man kunde dra de slutsatser som Länsstyrelsen gjorde, baserat på det underlag de själva presenterade.

Vi började med att låta fler personer läsa beslutet ordentligt.

Professorerna Anna Hollander och Håkan Hydén hade inte tidigare haft att göra med ärendet - vi sökte deras sakkunskap.

Flera av de pojkar som vittnat om missförhållandena i vårt program, hade inte själva sökt upp rapporten och läst den - vi gav dem möjlighet att göra det. En av dem träffade vi för intervju.

Sen följde en del vanligt och självklart journalistiskt fotarbete: Vi läste på om regelverket, jävssituationerna till exempel. Vi hörde med skolverket och polisen hur långt de kommit i sina utredningar med anledning av vårt första program. Vi pratade med andra Länsstyrelser om hur de brukade bedriva granskning av det här slaget. Vi skaffade oss kunskap om eventuella brottsrubriceringar och preskriptionstider.

Sen bokade vi Länsstyrelsen för en intervju med gott om tid för att verkligen reda ut varför de skrivit som de skrivit, varför de dragit de slutsatser som de gjorde. De föreslog själva att tre personer skulle svara på de frågor vi hade att ställa.

Reportrar: Kristina Hedberg och Björn Tunbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista