1 av 7
Kalibers reportrar: Marie-Jeanette Löfgren och Nuri Kino
2 av 7
Beslagtaget falskt pass.
3 av 7
Leif Ericsson, migrationsattaché vid svenska ambassaden i Damaskus. Foto: Marie-Jeanette Löfgren.
4 av 7
På den här gatan möter vi mannen som vill köpa våra pass. Foto: Marie-Jeanette Löfgren
5 av 7
Här söker man svenskt visum. Foto: Nuri Kino
6 av 7
Vägen är stängd. Irakiska flyktingar vägras inträde i Syrien. Foto: Marie-Jeanette Löfgren
7 av 7
Falskt svenskt pass

Kaliber 11 november 2007: Falska papper

Människosmugglingen mellan Irak och Sverige bygger på falska resehandlingar. 

Flyktingarna måste passera mängder med gränser på vägen hit och om det upptäcks att de är irakier på väg för att söka asyl skulle de flesta länder genast skicka tillbaka dem. Falska pass är alltså en förutsättning, och därmed en lukrativ bransch.

Kaliber avslöjar förfalskarnas utbredning och skicklighet. Också dokument som alla trott var omöjliga att kopiera, dyker upp som ren bluff i veckans program. 

Här kan du läsa allt om vårt arbete.

Vi är på en gata i Damaskus, när en man går förbi med en tjock bunt pass i händerna.

Hit - till Syriens huvudstad - har en och en halv miljoner irakier flytt, undan våldet i hemlandet. Det är för många för stan att svälja. Nästan alla vi möter försöker komma bort. Många vill till Sverige istället. För här vet de att nio av tio irakflyktingar - som lyckas ta sig hit - får stanna.

Men vägen är lång, svår - och illegal. Varenda gräns måste passeras antingen i hemlighet, eller under falsk flagg. Så fort de kommer in bland EUs Schengenländer kommer gränsvakterna där att skicka tillbaks dem - om det upptäcks att de är irakier på väg för att söka asyl.

Därför måste de se ut som nåt annat.

Därför finns det en enorm marknad för falska resedokument.

Därför bär mannen i Damaskus runt på sin bunt med pass. 

Flera tusen dollar för våra pass

Vi frågar vad han ska med så många pass till. Han stannar upp och frågar var vi kommer ifrån. Sen börjar en förhandling. Mannen på gatan vill sälja syriska pass till oss, eller köpa ett av våra svenska för 4 000 dollar. Senare samma kväll erbjuder en flykting oss 12 000 dollar för samma pass.

Det går alltså att tjäna grova pengar på irakiernas desperation. Falska papper är ”big buisness” och den här cyniska handeln ska vi skildra i Kaliber idag.

Sargons resa

Sargon är en av de nästan 16 000 irakier som sökt asyl i Sverige bara i år.

- Jag lämnade Bagdad eftersom jag är kristen och frisör.  Mujahedin hotade mig till livet.

Sargon berättar om sin och sin familjs väg till Sverige. Det är en krånglig resa och en krånglig berättelse som innehåller mängder av falska handlingar som Sargon köpt eller mutat sig till för att kunna fly från våldet i Bagdad. Han berättar att han varit kidnappad av en av alla de miliser som härjar i Bagdad. För tillfället är han och familjen i säkerhet, men Sargon är ändå rädd och nervös när Kaliber möter honom och hans gravida hustru och lille son någonstans i Sverige.

Han berättar om deras första flyktförsök. Om att de först varit i Grekland, men att pengarna tog slut.

- Jag hade inga pengar alls kvar och bestämde mig för att resa från Aten till Syrien med falskt pass.

Cynisk kommers

I  Kaliber idag ska vi följa Sargon på hans jakt på falska handlingar som skall ta honom till friheten i Sverige. Vi skall visa hur kommersen kring alla dokument ser ut, och vi skall träffa de som tjänar pengar på irakiernas desperata flykt. Vi träffar smugglare och förfalskare som berättar att allt går att förfalska. Och allt förfalskas också - ID kort, utländska pass med svenska uppehållstillstånd i och svenska EU-pass. En del förfalskade handlingar görs så bra att polisen inte ens kan räkna ut hur det gått till.

Vi försöker träffa en förfalskare

Efter flera försök, får vi kontakt med en av förfalskarnas mellanhänder, som vi stämmer träff med på ett av alla de caféer som fungerar som möteslokal för irakflyktingar i Sverige.

Vi kan kalla honom för Daniel. Han är en bit upp i hierarkin, men ändå försiktig. De han jobbar för, förfalskarna, har ofta kopplingar till grov kriminalitet.

Daniel är en person som många irakier känner till. Det är honom man vänder sig till när man behöver hjälp med falska papper, och så tar han kontakt med förfalskarna och gör en beställning.

- Jag ordnar pass, körkort, precis vad du behöver, säger han. 

- Vilka är det som behöver förfalskningar?

- Folk som har problem, som måste åka bort från olika länder till ett annat land.

- Och då kommer de till dig?

- Inte till mig utan till mina vänner som löser det mesta.

- Har du förmedlat en förfalskarkontakt?

- Ja, flera gånger.

Stor omfattning

Och att det är mycket falska dokument i omlopp vittnar också Kerstin Högback om. Hon är Rikskriminalpolisens expert på passförfalskningar.

- Den är enorm, omfattningen av de irakiska dokumenten.

- Så det mesta av irakiska dokument, det förfalskas idag?

- Det förfalskas, i stor omfattning.

Vi tar själva reda på hur enkelt det är att skaffa falska handlingar. Vi gick till en annan mellanhand och utgav oss för att behöva en falsk identitet. För det behövde vi ett irakiskt körkort som bevis. Med ett sånt körkort kan man sen skaffa sig ett pass i någon annans namn.

- Det kostar 1000 kronor, säger förmedlaren.

- Hur många dagar tar det?

- Kanske tre dagar, när vill du ha det? Om du vill ha det kan du ge mig ett foto av dig.

Tullen plockar de nervösa

På resan från oroligheterna i Irak passerar de som flyr många olika länder där det behövs många olika typer av falska handlingar för att kunna resa vidare. Kvaliteten på handlingarna beror på hur hård kontrollen är just där.

För att resa ut ur Mellanöstern så behöver man till exempel ett irakiskt pass med svenskt uppehållstillstånd, som sen byts ut till ett pass eller ID kort från något av EU länderna i passunionen Schengen. För där kollas ju inga pass. Så de falska handlingar som möjligen dyker upp, de upptäcks inte i någon passkontroll, de hittas av Tullen, berättar Patrik Pålsson som är gruppchef på Arlanda flygplats.

- Ja man kan väl säga att det nästan på daglig basis, som vi fångar upp dem vid våra kontroller.

- Vad är det ni reagerar på?

- Att de ofta är nervösa, verkar som de har något att dölja och då vill vi titta på dem.

- Vad är det som ni brukar hitta?

- De presenterar många gånger resehandlingar  med varierande kvalité, men de stämmer inte med vad de är egentligen.

- Hur ser ni att de inte är äkta?

- Många gånger är det dålig kvalité, annars kan vi ta hjälp av polisen. Ärendet i sig lämnar vi över med en gång till polisen om vi misstänker att det är falska saker. 

Svårt överblicka

Kerstin Högback som jobbar på Rikskriminalen säger att mängden falska handlingar som rör irakier är så enorm att den inte ens går att överblicka - allt är förfalskat!

- Alltifrån totalförfalskningar, förfalskningar och pass som är äkta men man har en annans pass, så kallade look-alike pass.

- Man liknar den på originalbilden?

- Precis.

Fred Forsberg är ID expert på Migrationsverket och visar oss falska papper av olika slag.  

Idag finns det knappast några irakiska identitetshandlingar som inte är förfalskade; födelseattester, äktenskapsbevis, dödsattester, militärböcker, körkort, medborgarskapsbevis och ID-kort.

- Men numera då, då det finns ganska avancerad utrustning, alltså för privatbruk som börjar närma sig offsettryck, hur går det för er då?

- Då får vi gå in och titta på var den är utfärdad, om serienumret överenstämmer med den region där det borde finnas. Därför sitter de här små lathundarna här för att vi överhuvudtaget ska kunna tyda siffror i den arabiska texten.

Sargon får rådet att ljuga

Sargon, som vi träffat tidigare, är så nervös att berätta, att hans fru får skriva ner deras historia på ett papper som han läser från.

- I Syrien träffade jag en smugglare som sa att jag borde resa till Sverige, för där får alla stanna. Enda villkoret var att jag inte berättade om att jag varit i Grekland först. För då skulle jag skickas tillbaka dit, eftersom det räknas som första asylland. Sen sa smugglaren precis hur jag skulle göra. Min bror fick ansöka om ett pass åt mig i Irak och hämta ut det. Sedan åkte han till den syriska gränsen för att köpa en stämpling som visade att jag rest direkt från Irak till Syrien, att jag aldrig varit i Grekland. Men vid gränsen ville dom ha för mycket mutor, och min bror hittade istället en man i Irak som hade en syrisk stämpel. Det kostade 100 dollar.

Ambassaden granskar färg och typsnitt 

På den svenska ambassaden i Syriens huvudstad Damaskus arbetar Leif Ericsson. Han ser man massor av falska handlingar och visar oss vad man bör titta efter.

- Ser du färgen här, den är lite för ljus här i bakgrunden. Kolla på typsnitten, fyran är stängd. Här är den öppen.

De irakiska passen görs i olika serier. Den första serien efter Saddams fall kallades S-pass, men de var alldeles för lätta att förfalska och accepteras inte längre. Nu är det istället de säkrare G-passen som används.

Men när Kaliber börjar rota runt i handeln med falska papper upptäcker vi att också G-passen nu förfalskas. Något som migrationsverket vetat en tid utan att slå larm.

G-passen förfalskas på en rad sätt; äkta pass förses med falska uppehållstillstånd och falska visum, sen finns det helt igenom oäkta pass, och så den variant som är svårast att upptäcka - blankstulna. Det är falska pass, utfärdade på riktiga stulna passunderlag. 

- Det vi upptäcker det på, just de blankstulna passen, är att det finns avvikelser, oftast i färgen, säger Leif Ericsson. Det är lite annan färg.  Det vi också reagerar på är typsnitten, på de maskinavläsbara fälten. Siffrorna har fel typsnitt.

Smugglaren ordnar pass

I Sverige berättar en smugglare vi pratar med att det inte är något problem att få tag på G-pass. Vi har utgett oss för att behöva hjälp med att få ut en släkting från Bagdad.

- Det är lätt. Jag kan ta fram det. Det finns. Om han har mycket bråttom kan han betala 800 dollar, så han får mycket snabbt pass.

- OK så han måste betala 800 dollar för att få ut ett pass snabbare?

- Ja.

- Men är det ett äkta pass?

- Jaja. Det är ett äkta pass, det är G-pass. Det är inga problem.

- Kan han ta pass i ett annat namn?

- Ja, ja det är... jag vet att det går bra. Men han måste byta id-kort också, samtidigt. Det går inte att bara byta pass. Han måste byta id-kort. Det blir kanske någon hundralapp, 100-120 dollar extra.

- Så han måste först ta ut, eller köpa id-kort, ett falskt id-kort?

- Ja. Så att han kan byta sitt namn

- Det går?

- Ja

- Har du hört någon som har gjort det?

-Ja, ja, det är lätt. Det är inget problem.

Tillstånd hårdvaluta

De Irakflyktingar som fått stanna i Sverige får ett uppehållstillstånd inklistrat i passet av Migrationsverket. De här svenska uppehållstillstånden är hårdvaluta bland förfalskare och flyktingar. Antingen lossar man uppehållstillståndet och sätter in det i ett annat pass, eller så byter man ut fotot i det irakiska passet, eller så är det helt enkelt någon som liknar orginalbilden som använder det, berättar Annika Vangård som är biträdande chef på Utlänningspolisen i Malmö.

- Ja, ett av problemen är ju att utländska pass, med svenska uppehållstillstånd inte blir spärrade i samband med att man gör en förlustanmälan.  De passen kan återanvändas i all evig tid. Det tycker vi här på polisen här i Malmö är ett jätteproblem.

- Har ni några sådana exempel?

- Ja, vi har gått igenom ett ärende där mor och dotter förlustanmält sina irakiska hemlandspass.  Där användes både dotterns och moderns pass senare till ett flertal både inresor och utresor på Arlanda under två år. Och vi utgår från att det inte är modern och dottern som har rest på dessa pass under de tidpunkterna.

- Hur vet ni att nån har använt passen som de har anmält förlorade eller stulna?

- Därför att vi kan se det i passläsaren på Arlanda, där det svenska uppehållstillståndet blir registrerat i samband med resa.

- Men hur kan ett sånt användas av någon som passet inte är utfärdat på?

- Look alike pass. De här passen som jag talar om är ju som gjorda för att någon annan med liknande utseende ska kunna använda passet för resa fram och tillbaka i Sverige.

Yosuf gav bort sitt pass

Och att det är många här i Sverige som säljer eller ger bort sina pass till flyktingar för att underlätta deras resa, det vittnar Yosuf om. Han är en av alla irakflyktingar som finns i Sverige. Motvilligt berättar han att han själv gett bort sitt pass.

- Det hände en gång att jag sålde mitt pass.

- Här i Sverige?

- Ja, till smugglare. Och de pengarna jag fick av smugglarna skickade jag till familjen. För att de skulle kunna försörja sig i Irak.

Hundratusentals pass på drift

Det är många svenska pass som är på drift, bekräftar en rad poliser som Kaliber är i kontakt med. När vi försöker få reda på exakt hur många tar det stopp till en början. Staffan Tilling, som är högsta juridiska ansvariga för pass på Rikskriminalen säger att det inte går att få fram några sådana siffror. Det skulle krävas flera veckor av specialdatakörningar.

- Det är ett stort antal som är på drift och någon absolut säker siffra kan vi inte lämna.

- Har ni någon aning?

- Vi har våra aningar, det är flera hundratusen som är på drift. Men som sagt någon exakt siffra från idag kan vi inte lämna.

- Varför tar ni inte reda på exakt hur många som är på drift?

- Det är våra datasystem som är lite föråldrade och det medför att de uppgifterna kan vi inte få fram. Det är respektive polismyndighet som äger de databaserna. Nationella körningar är väldigt svåra att genomföra och tar väldigt lång tid.

- Men borde det inte vara intressant för er att veta hur många pass som är på drift?

- Absolut, det vore mycket intressant att veta detta och jag välkomnar den dagen då vi får fram detta.

Men när vi börjar ringa runt i landet får vi ändå fram en siffra - 200 000 ”förkomna” pass som det heter. Det betyder att det är 200 000 svenska pass på drift. Alltså pass som fortfarande inte gått ut, och som även om de spärrats här i Sverige går att använda i andra länder.

Bara i år har 37 315 svenska pass anmälts förlorade eller stulna. 

De här passens ursprungliga ägare har så klart begärt ut nya pass. I Göteborg finns en man som fått ut tolv pass på sex månader.

Laptops och USB-minnen gör nya pass

Daniel, mellanhanden på caféet, han vet allt om processen, hur förfalskningarna går till.

- Det finns många ligor som jobbar, men om du ska ha ett riktigt bra pass, då finns det bara några stycken som gör det.  Det går inte att se någon skillnad på de passen, de går igenom allting. Allt.

Förfalskarna är ofta dataexperter med avancerad utrustning berättar Daniel. Det vittnar också polisen om.

Ofta jobbar smugglarna och förfalskarna i nätverk där man köper in det som behövs av den som kan tillhandahålla det. Datorerna är avancerade laptops som förvaras i attachéportföljer, som byts mellan de inblandade. Själva passunderlagen förvaras på USB-minnen som förs över från person till person i kedjan. Någon har underlagen. En annan gör själva passet eller ID kortet. Någon har tryckeriutrustningen, det kan vara alltifrån vanliga skrivare till avancerade offsettryckmaskiner för 100 000 tals kronor. Sluitligen är det någon som binder passen, och någon annan som har de rätta stämplarna och hologrammen.

Svenska pass också

- De som gör passen tjänar jättemycket pengar, säger Daniel.

- Hur mycket är mycket pengar?

- Allt från tjugo till tjugofem tusen per pass, eller körkort.

- Svenska pass ?

- Ja, det finns vad du vill ha. Oftast är det svenska pass, eftersom de jobbar härifrån.

- Även den nya typen av svenska pass?

-  Ja det är inga problem, du får vilket pass du vill. Det är inga konstigheter.

- Har du hållt ett sånt pass?

- Ja, förra veckan hade jag ett.

Och nu har polisen också hittat stora mängder av förfalskade svenska EU-pass. Det handlar om den serie från 2003 som skulle vara omöjlig att förfalska. Men nu finns alltså också de som är experter det, och på den kemiska process som krävs för att förfalska dessa. EU-passens förstasida består av en rad sammansmälta plastark - vart och ett med sina egna säkringar i form av mönster och information. För att förfalska dessa krävs att man lyckas sära på de sammansmälta arken och samtidigt behålla all information. Kerstin Högback på Rikskriminalen vet att förfalskarna kan detta.

- Förfalskningarna är väldigt bra, ytskiktet innehåller de säkringar som ska finnas i passet. Sedan förändrar man inne i passet, fotografier och personuppgifter. Därför är de väldigt bedrägliga, de här svenska passen som är förfalskade på ett mycket förfinat sätt.

- När man talar om de svenska passen och förfalskningar. Är det så att de är förfalskade från grunden eller har man använt ett riktigt svenskt pass som man sedan har ändrat?

- Ja, det är inga totalförfalskningar på svenska pass, utan det här är äkta pass som är utfärdade till svenska medborgare. Det är bara personsidan som förfalskas på ett mycket bra sätt.

- När började de dyka upp?

- De började dyka för ett par år sedan. I samband med att vi började få mycket irakier som kom till Sverige och sökte asyl. Vi har i princip bara sett irakier använda de här bra förfalskade passen. 

Inga säkra pass

Det har till och med gått så långt att man diskuterat att dra in den här serien eftersom förfalskningarna är så skickligt gjorda och så svåra att upptäcka. Men Staffan Tilling på Rikspolisstyrelsen säger att det inte finns några säkra pass.

- Den dagen ett land utfärdar en ny typ av pass, samma dag så börjar förfalskarvärlden att arbeta med det passet. Och det här drabbar inte bara Sverige utan det drabbar alla länder, mer eller mindre. Sedan handlar det om trovärdigheten i själva resehandlingen. Ett svenskt pass har ett högt värde jämfört med ett pass från något annat land som inte har samma trovärdighet i gränskontroller runt om i världen.

- Så i en förfalskares händer är ett svenskt pass hårdvaluta?

- Det är mycket värdefullt, ja.

Sargons öde

Så länge behovet av att lämna Irak finns kvar, och så länge det inte går att göra på ett lagligt vis, kommer marknaden för falska resehandlingar att blomstra. En, som ju köpt snart sagt alla varianter som finns - i hopp om ett tryggt liv för sig och sin familj - är Sargon.

- Jag skaffade alltså falska pass som kostade 1300 dollar och sedan grekiska uppehållstillstånd som kostade 400 dollar styck. Jag hämtade de falska passen och efter en tid åkte vi till flygplatsen där vi för en summa pengar fick hjälp att klara kontrollerna. Vi klarade oss och flög till Sverige.

Men trots alla ansträngningar, trots alla pengar han lagt ut, alla lån, allt han sålt och offrat på alla dessa falska dokument... Trots att nio av tio irakier som söker asyl i Sverige får stanna, så hör inte Sargon och hans familj till dem.

För det första som händer på det svenska migrationsverket är att dom tar hans fingeravtryck - och jämför dem med den databas av fingeravtryck som alla migrationsmyndigheter i Schengen har tillsammans. Och då upptäcks ju Sargons fingeravtryck som lämnades under det där första flyktförsöket - till Grekland.

Så nu ska Sargon, hans gravida fru och deras lille son tillbaks dit.

Sverige ger asyl åt  90 procent av irakflyktingarna.

I Grekland är motsvarande siffra - noll.

Reportrar: Marie-Jeanette Löfgren och Nuri Kino

Det här programmet är del i en serie om flyktingströmmen från Irak. Här kan du läsa/lyssna mer:

Uppföljningar och konsekvenser av programmet:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista