Leo fick hänga kvar i nio minuter

Här kan du läsa reportaget som sändes torsdag morgon.

- Här är när han är på semester med sin sambo och dotter i Turkiet.

Två bröder sitter i en soffa i en lägenhet i Göteborg. De har en bunt foton framför sig. Bilderna föreställer en tredje bror, en lillebror. Vi kan kalla honom för Leo. Det har gått två månader sedan har dog.

-Detta var i augusti.

-Och det är hans lilla flicka?

-Ja, det är hans lilla flicka. Hon liknar honom väldigt mycket.

Leo var häktad, misstänkt för grov misshandel. Den 1 februari i år släppte personalen på häktet i Mariestad in honom på toaletten. Mellan 15 och 20 minuter senare hittade de honom, han hängde i en snara från en kabelklämma i skarven mellan vägg och tak. Men istället för att snabbt ta ner honom och ge första hjälpen, så ringde de 112, stängde dörren, låste dörren - och lät honom hänga kvar. Först när ambulansen kommer nio minuter senare tas han ner. Leos ena bror:

- Efter att larmet går till ambulansen, tills ambulansen är framme tar det nio minuter. Och under de här nio minuterna görs det ingenting på min bror. INte någonting. Han kvarhängre i nio minuter till. Och det värsta av allt, som känns jobbigt, är att de har kunnat få igång hans hjärta, efter nio minuter. och det är ett tecken på att han inte hängde såpass länge.

Häktespersonalen tar alltså beslutet att låta Leo hänga kvar. Nio minuter senare kommer ambulansen. De tar snabbt ner honom och får igång hans hjärtverksamhet. När han kommer till sjukhuset har han normalt blodtryck, andas svagt, hjärtat slår - men han är djupt medvetslös. Två dagar senare dör Leo av sina skador.

Anders Paulsson är läkare på intensivvårdsavdelningen på Kärnsjukhuset i Skövde - och var den som hade ansvaret för Leo på sjukhuset:

- Vad tänkte du när du förstod vad som hade hänt. När personalen hade låst dörren om en ung man som hängde där och låtit honom hänga i nästan tio minuter?

- Jag blev väldigt bestört eftersom jag ju insåg att det här kan ha försämrat möjligheterna för honom att överleva det inträffade. det var väl en känsla som delades av de andra som arbetade den helgen att man tyckte det var mycket märkligt att man hade låtit honom hänga kvar utan att ta ner honom och försöka återuppliva honom.

- Vad betyder nio minuter?

- Nio minuter är en väldigt lång tid för en hjärna att vara utan blodcirkulation.

Det har alltså gått två månader sedan Leo dog. Men under de här två månaderna har ingen från Kriminalvården eller häktet berättat för familjen om det stora fel som begåtts. När Sveriges Radios Kaliber tar kontakt med Leos familj i slutet av februari tror familjen på det som både kriminalvårdens internutredare och häktesanställda sagt - att häktets personal snabbt tog ner Leo och gav första hjälpen. Leos bror igen.

- De ville förmörka det. De ville förmörka något som är stort. För att skydda sin personal. För att skydda sig själv.

I förra veckan lämnade Kriminalvården Mariestad över sin internutredning till Regionkontoret i Göteborg. Varken häkteschefen, utredaren eller Kriminalvårdschefen i Mariestad vill svara på Kalibers frågor om det som hände Leo, utan hänvisar till regionchefen Lennart Palmgren. Som svarar så här när vi ringer och ber om tid för en intervju:

- Jag tänker inte kommentera i det här läget, för vi vill ställa ett antal frågor själva först som vi inte är klara med.

- Och jag kan inte heller ställa frågor till utredaren och till verksamhetsområde Mariestad?

- Nej, nej, nej, nej

- Men det är ändå ni som är i ledande position...

- Du får det svaret mig nu. För närvarande så kommer jag inte att kommentera det.

- Nu väljer ju jag att inte höra av mig till häktespersonalen, utan jag valde att höra av mig till....

- Lilla vän, det är inte du som äger denna frågan.Om vi bestämmer att vi inte vill kommentera det för tillfället så gör vi inte det.

Lilla vän, du äger inte frågan, blir svaret från regionchefen Lennart Palmgren.

Leos bror igen.

-Man tänker hela tiden. Man kan bara inte känna lugn någonstans och det är jobbigt.

Reporter: Anna Jaktén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista