Så skriver rättsliga rådet

Här kan du läsa mer från Rättsliga rådets yttrande om ”Leo”.

Kriminalvårdens eget pressmeddelande om Socialstyrelsens yttrande har rubriken ”Fortsatta insatser mot självmord”. Det är under den rubriken vetskapen om att ”Leo” kunde ha klarat sig finns.

För att du ska kunna ta del av mer - och en mer ofiltrerad version - så har vi begärt ut Socialstyrelsens hela yttrande. Yttrandet är delvis maskat på grund av sekretess, men här följer några citat:

”Enligt begäran om yttrande dagtecknat 2008-06-16 från Kriminalvården preciseras frågeställningen till att man önskar bedömning av huruvida ”the point of no return” hade passerats”

”2008-09-23 erhölls per telefon vidare information från ambulanssjukskötare XX som på förfrågan uppgav att XX(sekretess). Hon bekräftar att han blev nedskuren av ambulanssjukskötarna. Dessa uppgifter framgår inte alldeles klart av övrig dokumentation.”

”Det råder bred enighet om att skademekanismen vid hängningsförsök och fullbordad hängning betingas av cirkulationsstörning i huvudet. (...) Skador på halskotpelaren vid hängning kräver ett fritt fall på någon eller några meter och förekommer inte hos individer med normal kroppskonstitution som hänger på ett sätt som är snarlikt det nu aktuella fallet. Initialt blir den som hänger sig snabbt medverslös och om han kvarhänger kommer han att avlida inom en viss tid.”

”I läroböcker refereras ofta till mycket gamla studier som genomförts vid legala hängningar (dödsstraff). (...) Mer tillämpbara som underlag för bedömning torde de analyser vara som genomförts av individer som varit vid liv eller som man lyckats återuppliva i samband med hängning. Även om det är svårt att efteråt uppskatta den tid som någon hängt har man med hjälp av anhörigas tidsuppgifter i ett material uppgivit att de 11 personer som överlevde hängningsförsök hade hängt mellan 5 sekunder och 27 minuter med ett genomsnitt på 11,8 minuter. Alla som hängt mindre än 5 minuter överlevde, alla som hängt mer än 30 minuter dog.”

”I ett stort materal från Australien visade sig att 32% av alla som primärt bedömts ha lägsta möjliga skattade medvetandenivå överlevde till självständigt liv. Av 157 personer som inkommit efter hängningsförsök och som efteråt kunde värderas överlevde 75% till självständigt liv, 5% var efteråt beroende av hjälp och 3% blev vårdfall. 17% dog.

I aktuellt fall hade XX iakttagits vid liv 17:55. Han blev nedskuren 18:22. Han hade därvid hängt som allra mest 27 minuter. Själva arrangemanget med repet torde ha tagit viss tid och det faktum att man lyckades få igång hans cirkulation talar för att tiden var kortare.”

”Mot bakgrund av ovanstående kan det inte sägas vara osannolikt att han kunnat räddas till självständigt liv om han omedelbart blivit nedskuren och livräddande insatser påbörjats då han först anträffades.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".