Genombrott för polisen i spelbrottshärva

2008-10-10: Ekobrottsmyndigheten har för första gången lyckats avslöja hur illegala spelautomater i Sverige styrs via en server utomlands. Det handlar om rättegången mot den så kallade spelkungen som just nu pågår i Göteborg.
Huvudmannen står åtalad för grovt dobbleri och grovt skattebrott och på tisdagen ska han höras i rättegången. Han är misstänkt för att ha undandragit staten 20 miljoner kronor.
Det här är den största rättegången rörande illegalt spel i Sverige. I två år har ekobrottsmyndigheten i Göteborg arbetat med att sammanställa förundersökningen som omfattar hela 24 000 sidor.
  Tolv personer inklusive huvudmannen står åtalade för grovt dobbleri och grovt skattebrott. Ytterligare mellan 10 och 15 personer kommer att åtalas. Huvudfrågan gäller alltså om de spelautomater som huvudmannens företag hyr ut till bland annat kiosker och restauranger är illegala spelautomater eller bara internetterminaler.
  Åklagarsidan å sin sida har för första gången lyckats hitta krypterade spel i beslagtagna apparater och menar att det handlar om illegalt spel. Ett avancerat system som har varit kopplat till en server i Tyskland.
  – Systemet har fungerat som så att man har en spelautomat som kommunicerar med en server. När den kommunikationen finns kommer spelet att finnas tillgängligt och en spelare kan stoppa i pengar och spela på maskinen, säger Mikael Nylén på ekobrottsmyndigheten i Göteborg.
  Huvudmannen nekar till anklagelserna och hans advokat Thomas Wilton hävdar att det enbart handlar om internetterminaler.
  – En förutsättning för att de terminalerna kan fungera är att det finns en uppkoppling till Internet, och då sker spelet över internet och därmed är det en laglig terminal, säger han.

Sanna Klinghoffer
sanna.klinghoffer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".