Om att ta mod till sig och anmäla

Kille, 18 år. Plats: Mellanstor stad. Händelse: Blev rånad och hotad. Efter anmälan kom nytt hot.
”Jag tvekade i en månad. En kompis sa att jag skulle sluta gå och gry på det och anmäla istället. Det var det bästa jag gjort, allting blev bättre. De har slutat kontakta mig. Jag tränade på samma gym som honom ett tag och han kollade på mig lite konstigt men han gjorde ingenting för att han visste att jag anmäles saker, och han vill inte ha fler anmälningar”.

Kille, 17 år. Plats: Mindre stad. Händelse: Blev misshandlad och senare hotad att inte anmäla av kompisar till gärningsmannen.
Hur tror du att det varit om du inte anmält?
”Jag tror att det hade kunnat fortsätta, jag tror att de hade kunnat tänka att har det gått bra igen. De hade kunnat gå ifrån att vara busiga tonåringar till att vara kriminella”.

Kille, 16 år. Plats: Storstad. Händelse: Blev stoppad på väg hem på mopeden och krävd på pengar och mobiltelefon. Blev hotad att inte anmäla.
Vad tänker du idag om att du valde att anmäla?
”Det tycker jag var smart gjord. Jag tror att det skulle ha fortsatt och blivit värre om jag inte anmält”.

Kille, 14 år. Plats: Storstad. Händelse. Blev tillsammans med några vänner hotad i en park.
”Vi träffades allihop med våra föräldrar och kom överens om att vi skulle anmäla. Och vi tyckte också att det var bäst. Varför skulle vi inte göra det och låta dem göra som de ville, de bestämmer ju inte över oss”.
Vad hade hänt om ni gjort som du tänkte först, om ni inte anmälde?
”Då hade det varit värre tror jag. Då hade man mer gått och dragit på det och varit mer rädd. Om man hade gått och burit på det och inte sagt något”.

Tjej, 15 år. Plats: Storstad. Händelse: Vittne i mordrättegång. Hot på grund av anmälan.
”Jag tänkte som så att det är bara att bita ihop liksom. Det är ju bättre att jag anmäler honom än att jag går runt och är rädd för honom. Och att han skulle fortsätta med sådana grejer som gör att man är rädd för honom. Då tänkte jag att det är bäst att jag anmäler honom”.

Kille, 17 år. Plats: Mindre stad. Händelse: Sålde dator men fick inte pengar. Blev hotad att inte anmäla.
”Jag gick till polisen nästan direkt. Tvekade lite men måste få ett slut på det, man får inte bete sig så att man lurar folk. Annars fortsätter han ju mot fler”.

Kille, 14 år. Plats: Storstad. Händelse: Bråk i en park. Hot om att inte anmäla.
Hur tror du att det varit om ni inte anmält?
”Jag hade varit arg. Jag hade varit arg på de här personerna. Om jag ser dom idag så tänker jag inte att jävlar, jag vill slå dom. Men om jag inte hade anmält då hade nog ilskan funnits kvar”.
Känner du att du har lärt dig nåt?
”Jag känner faktiskt att det är viktigt att anmäla. Det känner jag. Extremt viktigt. För annars, som min kompis blev misshandlad. Och han har inget förtroende för polisen – noll – nej, men han sa att det ändå inte kommer att hända något. De kommer aldrig att hitta honom. Det här händer hela tiden. De som slog honom var helt okända killar. Det var ingen idé att anmäla”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista