Har det hänt något efteråt?

Kille, 17 år. Plats: Mindre stad. Händelse: Blev misshandlad och senare hotad att inte anmäla av kompisar till gärningsmannen.
”Jag kunde ju se de här människorna på väg till skolan, man höll sig på avstånd men jag visste ju att jag hade rätten på min sida, skulle nåt mer hända skulle jag anmält det också, jag då hade han åkt dit för det också. Så tänkte jag då. Jag blev stärkt av att jag fick bra stöd från myndigheter och folk omkring mig”. 

Kille, 14 år. Plats: Storstad. Händelse: Bråk i en park, i samband med bråket hotas han att inte anmäla.
”Något halvår före rättegången så träffade jag (en av gärningsmännen) på en fest. Och vi kände inte igen varandra. I slutet av kvällen fick jag höra att det var han. Och då stod han femtio meter bort på samma perrong. Och då blev jag så shit, men jag blev ändå inte sådär riktigt rädd. Det var mer intressant, man ville titta sådär, det hade blivit lite avlägset och jag kände mig trygg i mig själv”.

Tjej, 15 år. Plats: Storstad. Händelse: Misshandel, sedan hot om att ta tillbaka polisanmälan.
Det här att de hotade om att det skulle hända något om du anmälde, vad tänker du om det i efterhand?
”Just nu tänker jag bara att det var bullshit. Rent ut sagt. Det var bara skitsnack för att dom var rädda att bli polisanmälda. Jag tror att dom har gjort så många gånger och sagt att ”gör du det och det så kommer detta att hända”. Min mamma hjälpte mig att inse att dom säger så till alla som de har skadat”.

Kille, 15 år. Plats: Storstad. Händelse: Misshandel, stöld av mobiltelefon. Sedan hot på grund av polisanmälan.
”Ja, det är ju inte så mycket som händer nu när han är inne. Och när han kommer ut tror jag inte att han vill spendera flera år till där inne för att han ska göra nåt med mig. Man vill ju bara ut därifrån, jag tror inte att han vill tillbaka in igen”.

Tjej, 15 år. Plats: Storstad. Händelse: Vittne i mordrättegång. Hot på grund av anmälan.
”Jag har ju sett honom. Han har ju suttit på samma buss som jag, typ en meter ifrån mig. Jag blev ju skiträdd, jag tänkte att han kommer att börja tjafsa med mig. Bara för, han får ju betala mig pengar. Så han blev ju sur. Men sen tänkte jag att gör han någonting så är ju han körd”.

Kille, 16 år. Plats: Mindre stad. Händelse: Ett gäng kommer fram och börjar bråka, stjäl mobiltelefonen. Hotar också med halshuggning eller stryk om det blir polisanmälan.
”Jag har träffat en del av dem efteråt. Jag har mött dem på stan till exempel och känt igen dom. Och en del av dem har nog känt igen mig också. Men de har varit mer rädda för mig än vad jag har varit för dem oftast”.
”Jag tror nästan att det hänt ännu mer om jag inte anmält. För då hade jag visat att jag var rädd för dom och då hade de förstått att den här killen har vi koll på, honom kan vi göra vad vi vill med. Så på det sättet var det skönt att jag anmälde så att jag slipper sånt för att de fattar att jag tolererar inte det utan då anmäler jag”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".