Hur ser du på det som hände idag?

Kille, 17 år. Plats: Mindre stad. Händelse: Sålde dator men fick inte pengar. Blev hotad att inte anmäla.
”Jag hade gjort samma sak idag. Jag försöker till och med få folk att anmäla, när de inte riktigt vågar. Det svåra är att göra en anmälan. Jag har varit med om två som har anmält”.
Berätta!
”Det var misshandel och stöld. Jag kände personerna och tyckte att de skulle anmäla, de tyckte att polisen har inte resurser och så var de rädda”.
Hur övertygade du dem?
”Jag berättade vad jag har varit med om och att polisen tar över efter anmälan. Och att det är skönt när det är över, att man lämnar det bakom sig. Annars ligger det ju oavslutat”.

Kille, 18 år. Plats: Mindre stad. Händelse: Misshandel vid en festplats. En kompis till gärningsmannen hotar med våld om han inte tar tillbaka anmälan.
Har det som hänt påverkat ditt liv?
”Det måste det väl ha gjort. Det är ju inget som man är med om varje dag. Det känns nästan fel att säga men det har varit som en upplevelse, om det händer någon kompis så kan jag vara med och stötta dem”.
Skulle du göra på samma sätt idag?
”Ja, det skulle jag ha gjort. Nu har jag ju vågat anmäla de som jag har fruktat mest nästan hela livet”.

Kille, 18 år. Plats: Storstad. Händelse: Stöld av mobiltelefon, hot om att inte polisanmäla.
”Jag har inte ångrat det. I början ångrade jag lite, men jag tänkte att jag vill ju ha tillbaka min mobil”.

Kille, 20 år. Plats: Storstad. Händelse: Misshandel på en krog. Efteråt hot via sms.
”Skulle jag träffa honom skulle jag ju direkt tänka att jag inte ville vara i den situationen. Men det är fortfarande så att jag inte går och tänker på att jag skulle träffa honom. Men däremot att jag skulle försöka undvika det så mycket som möjligt. Men självklart var det jobbigast första veckan när själva meddelandet kom så tänkte jag ju mycket på det. Sedan svalnade det med tiden”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista