Poliserna om föräldrarnas roll

”Jag sitter ca 10 timmar/vecka och har långa diskussioner med föräldrarna om deras oro/farhågor. Merparten av samtalen ”lyckas” jag få dem att stå fast vid berättelsen, men ibland är det lönlöst. Oftast är det föräldrarna som har brist på tillit till polisen sedan tidigare”.

”De är rädda för deras barns skull. De läser i tidningar osv om vad målsägare har utsatts för. Det är mest vanligt när det gäller vittnen”.

”Föräldrar har nekat att ungdomen får komma på förhör pga rädsla för repressalier”.

”Det är ofta en kombination av rädsla hos ungdomen och föräldrarna. Föräldrarna har ofta genom media fått en bild av att om man vittnar blir man utsatt efteråt”.

”De gånger man stött på problem har det oftast visat sig att föräldrar haft fel bild av att den anmälde skickar kompisar/gäng vilket de överför till ungdomen. Ofta kan man förklara för föräldern men inte alla gånger”. 

”Man är rädd att sin son/dotter skall utsättas för repressalier och vill därför inte figurera som vittne / målsägare eller liknande. Målsägaren backar därför undan”. 

”Flera samtal till vår avdelning som gjort att vi fått lägga ner då de vägrar att vidare medverka i utredningen pga rädsla som ej är befogad”.

”Föräldarna är ofta räddare än sina barn”. 

”Föräldrar frågar ofta och uttrycker oro för att barnet ev skall stå i rätten och berätta vad de sett eller varit med om. Upplever att många föräldrar tycker att ”sticka huvudet i sanden” är ett bättre alternativ”. 

Vad poliserna gör för att lugna föräldarna:

”Lämnar ut telefonnummer och talar om för dem att de kan ringa mig och prata om händelsen, oron, en ev kommande rättegång mm. Talar om för dem att de inte stör mig om de ringer och vill prata. Tar mig tid att prata med dem”.

”Försöker göra föräldrar delaktiga genom att samtala med dom om händelsen samt ge dom informationen de eftersöker. Se till att vara anträffbar på telefon”.

”Genom att försöka motverka detta / prata med dem. Statistik från BRÅ visar att hoten / övergrepp i rättssak sällan eller aldrig fullföljs. Påpekar vikten av rätt signaler till ungdomarna”.

”Genom att försöka motverka detta / prata med dem. Statistik från Brå visar att hoten / övergrepp i rättssak sällan eller aldrig fullföljs. Påpekar vikten av rätt signaler till ungdomarna”.

”Jag pratar med dem, ger saklig information. Ger telefonnummer som de kan nå mig på”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista