1 av 5
Häktet Nyköping. Bild: Bo Göran Bodin
2 av 5
Anna Jaktén. Foto: Emma Andrea
3 av 5
Sanna Klinghoffer. Foto: Emma Andrea
4 av 5
Bo Göran Bodin. Foto: Anna Jaktén
5 av 5
Leos grav. Foto: Anna Jaktén.

Kaliber och SR Ekot prisas för häktes-granskning

Under 2008 granskade Kaliber och SR Ekot ett antal dödsfall på svenska häkten. Vi publicerade sammanlagt fem halvtimmeslånga program och ett stort antal nyhetsinslag.

Nu har vår granskning vunnit guldspaden, Föreningen grävande journalisters pris för undersökande journalistik. Läs mer om våra program här!

SR Ekot 7-9 april 2008
Häktade Dejan var allvarligt sjuk i lunginflammation. Personalen på häktet i Nyköping kallade inte på läkare. I stället lämnades Dejan att långsamt dö i häktescellen.

Kaliber 10-13 april 2008
När Leo hittades hängd på häktet i Mariestad lät häktespersonalen honom hänga kvar. I stället för att snabbt ta ner honom stängde de dörren och låste.

Kaliber 25-26 maj 2008
Tolv intagna tog livet av sig förra året. Sveriges Radio granskade samtliga fall - och fann mönster. Anhöriga hade fått höra lögner, misstag hade tystats ner.

Kaliber 16 november 2008
Efter våra program utlovade Kriminalvården akuta insatser. Men vad hände?

Kaliber 14 december 2008
Det var inte bara häktespersonalen som fördröjde räddningen av ”Leo”. När ambulansen kom möttes de av polis som ville ta bilder på 23:åringen när han ännu hängde kvar. Kaliber granskar också den nedlagda förundersökningen. Efter programmet beslutas att utredningen tas upp på nytt.

Vi kallar vår sammanlagda granskning:

” I statens förvar-
om dödsfall på svenska häkten”
av Bo Göran Bodin (Ekot), Anna Jaktén (Kaliber) och Sanna Klinghoffer (Kaliber)Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista