Shakiu är på väg till Förvaret i Göteborg med sin familj. Där han ska han träffa sin pappa en sista gång innan han avvisas till Bagdad. Foto: Mikael Funke

"Jag dör hellre här" - Om avvisade irakier som går under jorden

På söndag handlar Kaliber om avvisningen av irakier. För ett år sedan berättade vi om hur de tusentals flyktingarna från Irak tog sig till Sverige. Nu har flyktingströmmarna mattats och Kaliber kan visa på hur svenska myndigheter - helt emot FN:s riktlinjer - kämpar för att skicka hem så många irakier som möjligt. En av dem är Sherko. Kalibers reporter Mikael Funke har följt hans familj under ett sista besök innan Sherko ska avvisas.

Kaliber i P1 söndag 13.00. Repriser måndag 10.30 och natten mot tisdag 00.30 i P1.

Söndagens program brukar sändas även 19.03. På söndag sänder vi istället ett program från i våras om Leo, 23 år, som hängde sig på häktet i Mariestad. Programmet ingår i en serie reportage som nominerats till Stora Journalistpriset i kategorin Årets avslöjande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".