Förundersökningen om hängningen på häktet i Mariestad tas upp igen

2008-12-19: I två program har Kaliber granskat det som hände Leo. Han hängde sig på häktet i Mariestad i februari. Men istället för att ta ner honom och ge första hjälpen så lät vårdarna honom hänga kvar, låste dörren och larmade ambulans.

 Efter nio minuter kom ambulanspersonal, men hindrades och fördröjdes i räddningsarbetet eftersom polis på platsen ville ta kort. Ambulanspersonal fick igång hans hjärta - men två dagar senare dog Leo.

I september la åklagare ner förundersökningen - men efter vår granskning förra helgen tas den upp igen. Det har vice överåklagare Ewa Nyhult i Stockholm beslutat.

Den nya utredningen handlar både om hela händelsen - alltså både häktesvårdarnas och polisernas agerande.

Vice överåklagare skriver i sitt beslut att ”de utredningsåtgärder som vidtagits är inte tillräckliga för att ligga till grund för en bedömning i frågan om någon kan misstänkas för brott i samband med den händelse som anmälan avser. Förundersökningen ska därför återupptas.”

Nyhult har tagit beslutet efter överrenskommelse med överåklagare Björn Eriksson på Riksenheten för polismål. Händelsen ska nu utredas av Riksenheten för polismål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".