Så gjorde vi programmen

Kaliber har haft tre ”wallraffande” reportrar inne i Sverigedemokraterna. Göteborgsreportern engagerades i partiet i augusti, reportrarna i Stockholm och Skåne gick med i partiet senare under hösten.

De tre reportrarna har inte berättat att de är utsända från Sveriges Radio. De har varit utrustade med dolda mikrofoner, vid enstaka tillfällen också med dold kamera.

Reportrarnas uppdrag har varit att registrera vad de ser och hör, men att förhålla sig passiva såtillvida att de inte på något vis ska ”provocera fram” några uttalanden. Deras uppgift har varit att gå in i partiet utan förutfattade meningar.

Vi har valt att göra en serie om tre program. Under arbetet har två ”huvudämnen” för reportagen utkristalliserat sig. Detta utifrån vad de tre reportrarna fått höra och se. Det ena handlar om vad Sverigedemokraterna säger internt i partiet om invandring och invandrare. Det andra är det våld och hot som många medlemmar i partiet utsätts för. Därför har vi beslutat att programmen ska handla om dessa båda ämnesområden.

Att ”wallraffa” är en arbetsmetod som med regelbundenhet används av reportrar. Syftet är helt enkelt att få en så sann bild som möjligt av samhället. En reporter ska inte bara berätta om den officiella bild som människor vill ge till media, utan försöka ta reda på hur det förhåller sig bortom presskonferenser och pressmeddelanden.

Arbetsmetoden ska användas efter noggranna överväganden och bara när man inte kan få fram informationen på något annat sätt. Det vi granskat här är ett politiskt parti. Vad företrädare för ett politiskt parti säger på interna möten är av allmänintresse. Väljarna har rätt att veta vad partiet står för – även inåt.

Det finns flera exempel på att arbetsmetoden använts i svensk media. Expressen har skickat in ”wallraffande” reportrar i samtliga sju riksdagspartier. Uppdrag Gransknings valstugereportage är ett annat exempel.

Vi har gjort etiska bedömningar av vilka inspelade personer som kan medverka med röst eller namn. De personer som har eller har haft någon förtroendepost i Sverigedemokraterna eller som har representerat partiet utåt, till exempel i media, framträder med sin vanliga röst. De personer som inte, vad vi vet, har någon sådan roll, framträder i programmet med förvrängda röster.

Samtidigt som de tre reportrarna varit inne i partiet så har också en reporter från Kaliber intervjuat Sverigedemokraterna öppet.

Vi har via partiets pressekreterare bett partiledare Jimmie Åkesson att kommentera det som sägs i programmet. Han skulle få lyssna på innehållet för att därefter bemöta det. Vi fick då svaret att Åkesson ville ha programmet för lyssning ett dygn före och sedan avgöra om han ställer upp för en intervju. Det är emot Sveriges Radios principer att lämna ut opublicerat material. Att lyssna och sedan, ett dygn senare, ta ställning till att eventuellt säga något, är inte ett krav som Sveriges Radio kan tillmötesgå.

Vi har då bett ledande representanter från de distrikt vi granskat att kommentera det som sägs i programmet. De har lyssnat på materialet och därefter intervjuats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".