Två sverigedemokraters reaktioner

Vi lät två av partiets representanter ta del av vårt inspelade material, Mikael Jansson i Göteborg och Katarina Bengtsdotter i Stockholm.

Så här säger Mikael Jansson, som är ordförande i Göteborgsdistriktet och var med på mötena som spelades in där:

– Om man smygbandar och rycker ur en sak ur sitt sammanhang så får man en fel uppfattning om vad en person står för. Och för oss är det solklart, vi är inte är rasister, säger Mikael Jansson.

Du menar alltså att uttryck som att de är råa barbarer och det sitter i ryggmärgen inte är rasistiska?

– Jag tycker det är ett olämpligt sätt att uttrycka sig, och jag vet att efter det här mötet, jag tror jag vet vilket möte det var, så tog jag upp det med ett par personer efteråt, att de hade uttryckt sig olämpligt. Men de hade drabbats själva och var upprörda.

Vi hör ju också hur en medlem berättar att han förbjuder sin son att ta med hem kompisar med somaliskt ursprung. Han säger att om somalier hade kommit in i hans bostad, så hade han fått riva ut hela golvet. Vad anser du om den inställningen?

– Ja, ett sånt uttalande det tycker jag inte om, och jag vet att jag tog upp det här med vissa personer efter det här mötet. Och, ja, det där kan jag inte försvara.

Varför tog du inte upp det med en gång när du väl var på plats?

– I och med att ni smygbandar på det här viset och tar ut saker ur sitt sammanhang, så kan man ju inte märka vad diskussionen handlar om, så att säga. Utan det här var ju knappast det vi diskuterade. Vi diskuterade ju problemen med assimilation och ur ett helt annat perspektiv, så det här var ju lösryckt.

Men har det någon betydelse om man kommer med en uttalat rasistisk kommentar, om den är lösryckt eller inte? Accepterar ni den här jargongen?

– Vi accepterar inte den jargongen.

Vad är ditt ansvar när du hör den här typen av frågor?

– Mitt ansvar är att säga ifrån, att man säger inte så. Och vi säger alltid det att inom Sverigedemokraterna så finns det ingen dold agenda. Vi har inte en jargong utåt och en jargong inåt, utan det ska vara samma jargong rakt igenom.

Vad gör ni i SD för att ta itu med det här?

– Vi har inget stort problem med vår jargong eller hur folk uttrycker sig internt. Men som ordförande i ett distrikt är det mitt ansvar, om någon är upprörd och uttrycker sig på ett sånt sätt som man egentligen inte står för, utan kostar på sig att uttrycka sig olämpligt bara för att uttrycka sina känslor, så är det mitt jobb att säga ifrån att det får man inte göra som politiker. Är man med och jobbar aktivt som politiker så måste man tänka på vad man säger, att man alltid säger det man står för.

Det säger alltså Mikael Jansson. När gäller det inspelningen från det interna mötet i Stockholm svarar Katarina Bengtsdotter på Kaliber frågor. Hon var inte själv med på mötet, men har under många år varit verksam i Sverigedemokraterna i Stockholm. Hon sitter också i partistyrelsen. Här är hennes reaktion:

– Ja, herregud alltså, säger jag.

Hur skulle du beskriva de här uttalandena?

– Jag skulle ju själv aldrig överhuvudtaget slänga ur mig något sånt här, absolut inte. Jag förmodar att det här, det är plumpa skämt, tycker jag. Vad jag förstår var det en fest, det här.

Nej, det var inte en fest, utan det var ett debattövningsmöte, så att säga.

– Ja, det var en kombinerad sammankomst. Det jag har hört, från två personer som var med, är att först började de med middag och det förekom även alkohol. Sen så hade de debattövningar på slutet, det är vad två personer sagt i alla fall som var med på det här. Och det påverkar naturligtvis situationen, det gör det. Men det är ingen ursäkt överhuvudtaget, så skulle jag vilja säga. Det är ingen ursäkt.

Ni säger ju att ni är invandringskritiska men tar öppet avstånd från rasism. Den här jargongen då att muslimer inte äter grisar för att de har haft dem som älskarinnor, att invandrare kommer med fler parasiter än hundar och att hundar åtminstone sitter i karantän. Vad säger du om de här liknelserna?

– Jag tycker att det är bedrövligt. Jag tycker att det är bedrövligt och det jag kan säga, är att de här uttalandena får ju stå för de här personerna som har sagt dem. Det säger mer om dem än om vårt parti. Så skulle jag vilja säga. Det säger mer om dem.

Alla de här personerna är ju sverigedemokrater och samtliga av de här personerna har en plats, en förtroendepost. Några står till och med på valbar plats till Europaparlamentet.

– Det är någonting som vi får se över, helt enkelt.

Är du förvånad när du hör det här?

– Förvånad och förvånad. Jag har väl hört det vid enstaka tillfällen och jag tycker inte det känns bra. De gångerna har det inte känts bra, helt enkelt, säger Katarina Bengtsdotter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".