SD:s partiordförande Jimmie Åkesson säger att partiet inte tolererar rasistiska åsikter. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Kaliber 29 mars 2009: ”Det dubbla ansiktet” – Sverigedemokraterna granskas

De satsar mot riksdag och Europaparlament, och det med en tydlig linje. Sverigedemokraterna 2009 säger att de har nolltolerans mot all rasism. Invandringskritiska – ja, visst, men främlingsfientliga – absolut inte.

Enligt partiordförande Jimmie Åkesson har partiet en konsekvent hållning mot extremism. Linjen inåt ska vara samma som den utåt.

Men hur låter det på partiets interna möten? En granskning som Kaliber gjort visar att det tvärtemot vad partiet säger utåt finns främlingsfientliga åsikter hos flera medlemmar med förtroendeuppdrag.

Kaliber lät tre reportrar gå med i Sverigedemokraterna. Inför programserien har reportrarna spelat in över 90 timmars material med dold mikrofon från sin tid i Sverigedemokraterna. Det rör sig om ett 30-tal träffar och möten. Rasistisk jargong förekommer på runt en tredjedel.

I tre program ska vi berätta vad Kalibers reportrar har hört och sett. Det första programmet handlar om Sverigedemokraternas dubbla ansikte.

Kaliber i P1 söndag kl. 13.00. Repriser: måndag kl. 10.30 och natten mot tisdag kl. 00.30 i P1.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".