Martin Kinnunen

Jimmie Åkesson la på luren

Jimmie Åkesson och Erik Almqvist lyssnade på programmet klockan tio på lördagen. Efteråt sa partiledaren att ”vi kommer att kommentera det här, men vi kommer att kommentera för seriösa medier”. Därefter la han på luren och har inte gått att nå för Kaliber.

Så här säger Martin Kinnunen på pressavdelningen när Kaliber ringer:

– Ja, det enda jag vet var att de skulle överväga att lyssna på inslaget, överväga huruvida man ville göra intervjun eller inte.

Det var inte vad du sa till mig, du sa att han kommer att ställa upp, eller hur?

– Nej, det har jag inte sagt. Jag sa att han skulle ställa upp på upplägget, att fundera på om han vill svara på frågor och sedan göra intervju eller inte göra intervju.

Vi vill ju att han ska få en chans att bemöta det här. Då vill han inte ta den, eller?

– Nej, inte i Kaliber, uppenbarligen.

Inte Erik Almqvist heller?

– Jag utgår från att det gällde dem bägge.

Men då är ni helt på det klara med att det här kommer att stå okommenterat när det sänds ut?

– Ja, det är så det får bli, säger Martin Kinnunen på SD:s pressavdelning.

De högst ansvariga: ungdomsordförande och partiledare svarar alltså inte. Det är bara en av de ansvariga som håller fast vid överenskommelsen, William Petzäll, som sitter i kommunfullmäktige i Borås och är vice ordförande i Sverigemokratiska ungdomsförbundet.Det var han som sjöng Sverige har fallit, som Anna-Lena Lodenius beskrev som en tydlig, rasistiskt vit makt-text.

Partiledaren Jimmie Åkesson vill alltså inte bemöta det som sägs. Det här är några av de frågor vi velat ställa:

  • Hur ser du på att vit makt-låtar, en del med rent nazistiskt innehåll, spelas och sjungs av ledande personer i ert ungdomsförbund?
  • Vi visar på hur ni som ledning agerar. Det är i de här sammanhangen som unga, nya medlemmar ska få ett grepp om vilka normer och gränser som gäller i partiet. Tycker du att ni tar det ansvaret?
  • Sången om Palme - som du initierade att sjunga - vad tycker du att den står för?
  • Är det en kul social sång att dra som etablerad partiledare när man träffar unga, nya medlemmar?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".