Omskrivna våldsbrott 1994-2009

Vi bad Sveriges Radios pressarkiv göra en sökning på de våldsbrott som det skrivits mest om sedan 1994 året för den svenska EU-omröstningen. Mord, dråp, våldtäkter, misshandel som ofta gått till historien med en dominerande förklaring på den ständiga frågan ”varför”. Saker som kvinnohat, galenskap och nazism förekommer ofta. Alkohol - nästan aldrig. Men när vi går igenom domarna i samma rättsfall framträder ofta en annan bild.

1. Mattias Flink – dödsskjutningarna i Falun. 1994

Natten till 11 juni 1994 skjuter 24-årige Mattias Flink ner sammanlagt sju personer, fem kvinnor och två män. Händelsen har föregåtts av ett svartsjukedrama och Mattias Flink blir innan dödsskjutningarna vid upprepade tillfällen utkastad från flera olika krogar där han uppträder störande. Flink hade under kvällen druckit stora mängder alkohol.

2. Mordet på John Hron i Kode. 1995.

14-årige John Hron misshandlas brutalt till döds av ett gäng äldre pojkar. Mordet beskrivs som ett nazistdåd och innehåller också flera sådana inslag. Bland annat tvingas John Hron säga att han älskar nazister. I domen framkommer dock ytterst lite som tyder på att rasism eller nazism skulle vara motivet. Samtliga gärningsmän hade druckit alkohol. Den 18-åring som var drivande bakom mordet var mest berusad.

3. Klippanmordet. 1995.

Den afrikanske invandraren Gerard Gbeyo knivhuggs till döds av två pojkar, 16 och 18 år gamla. Båda gärningsmännen hade högerextrema sympatier och en av dem hade tidigare hörts tala om att han ”skulle vilja döda en neger”. Båda gärningsmännen kom strax innan mordet ut från krogen och var kraftigt berusade.

4. Skotten på Stureplan. 1994.

Tommy Zethraues skjuter ihjäl fyra personer och skadar över 20 i entrén  nattklubben Sturecompagniet i Stockholm. Händelsen föregås av ett bråk utanför entrén till nattklubben som slutar med att de blir avvisade av dörrvakterna på ett sätt som de uppfattar som förnedrande. Senare på natten återvänder de till platsen med vapen och öppnar eld mot nattklubbens entré. Såväl Zethraeus som de två medgärningsmännen var alkoholberusade.

5. Mordet på Kevin i Arvika. 1998.

4-årige Kevin dödas av två äldre kamrater efter att en lek spårat ur. Kamraterna var 5 och 7 år gamla.

6. Göteborgsbranden. 1998.

Fyra ungdomar tänder eld på en festlokal sedan de nekats inträde. 63 ungdomar dog i branden, många skadades. Enligt gärningsmännens egna uppgifter var de nyktra under brandkvällen.

7. Polismorden i Malexander. 1999

Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv skjuter ihjäl två polismän efter ett bankrån. Det har inte framkommit några uppgifter som tyder på att någon av gärningsmännen skulle ha varit påverkade av alkohol vid morden.

8. Mordet på Björn Söderberg. 1999.

Syndikalisten Björn Söderberg skjuts ihjäl vid sitt hem. Två nynazister döms för mordet, en tredje för skyddande av brottsling och grovt vapenbrott. Gärningsmännen greps långt efter brottet. Har inte framkommit några uppgifter i domen som tyder på att de skulle ha druckit alkohol.

9. Våldtäkt i parkeringshus i Rissne. 2000.

Nio pojkar förgriper sig på en kraftigt berusad 14-årig flicka. Två av pojkarna dömdes för grovt sexuellt utnyttjande. Har inte framkommit några uppgifter som tyder på att de unga gärningsmännen skulle ha varit alkoholpåverkade.

10. Pernillamordet. 2000.

31-åriga Pernilla Hellgren mördas i Falun på natten när hon ensam är på väg hem. Mördaren är Anders Eklund, som senare även döms för mordet på Engla Juncosa-Höglund. Anders Eklund uppger i förhör att han befann sig på gatufesten ”Falukalaset” innan mordet och att han ”inte förtärde någon alkohol utan bara drack kaffe" under mordkvällen.

11. Salemmordet. 2001.

En 17-årig pojke med anknytning till ett skinnskallegäng knivskärs till döds vid en busshållplats i Salem. Det hela startar som ett fyllebråk –offret är kraftigt berusad och samtliga av de övriga inblandade i detta bråk är mer eller mindre alkoholpåverkade. Den äldre pojke som kommer till platsen senare och knivskär 17-åringen till döds är enligt utredningen inte berusad och döms till rättspsykiatrisk vård.

12. Mordet på Fadime. 2002.

Fadimes pappa Rahmi Sahindal uppger i förhör att han druckit två öl på en pub vid lunchtid samt ytterligare  2-4 starköl på kvällen innan han kommer till lägenheten där mordet skedde, samt att han vid denna tidpunkt ”inte mår bra”. Han säger också att han brukar bära pistolen på sig vissa dagar när han dricker alkohol och inte är "lugn i huvudet".
Dessa uppgifter är emellertid målsägandesidan skeptisk till. Advokaten Leif Ericksson var målsägandebiträde till Fadime och efter mordet till hennes syster Songül. Han säger till Kaliber att varken Fadime eller systern tidigare har sett pappan dricka alkohol eller vara berusad. Och att han skulle ha lämnat dessa uppgifter för att tona ner hedersmotivet.

13. Åkeshovsmannen. 2003.

En 32-årig man går bärsärkargång med järnspett och dödar en 71-årig man och skadar flera andra svårt. Huruvida mannen var alkoholpåverkad framgår inte tydligt av domen men åklagaren Åke Olsson säger sig i samtal med  Kaliber vara ”ganska säker” på att gärningsmannen inte var berusad.

14. Mordet på Sabina. 2003.

En psyksjuk 23-årig man dödar 5-åriga Sabina när hon befinner sig på dagis. Inget har framkommit som tyder på att han skulle ha varit påverkad av alkohol.

15. Mordet på Anna Lind. 2003.

Utrikesminister Anna Lindh angrips med kniv av Mijailo Mijailovic. Han var såvitt känt inte påverkad av alkohol vid gärningstillfället och var enligt vänner och familj överhuvudtaget sparsam med alkohol. Om han var påverkad av något annat - till exempel mediciner - är oklart. Mijailovic själv har gett olika besked om detta vid olika tidpunkter. Ett skäl till att han drog sig för att dricka alkohol var att han växt upp med en alkoholiserad pappa som bland annat misshandlade mamman.

16. Vansinneskörningen i Gamla Stan. 2003.

En 50-årig man kör genom Gamla Stan i hög fart och dödar två och skadar ett 30-tal personer. Enligt åklagaren var mannen inte alkoholpåverkad. Han säger till Kaliber att det ”åtminstone inte var något som de hakade upp sig på.”

17. Dubbelmord Linköping. 2004.

En 8-årig pojke och en 56-årig kvinna knivhuggs till döds på öppen gata i Linköping. Ingen gärningsman är gripen. Därför finns heller inga spekulationer i media om orsaken till dådet.

18. Mord och mordförsök i Knutby 2004
26-åriga Sara Svensson skjuter ihjäl Alexandra Fossmo och ger Daniel Linde livshotande skador i Knutby utanför Uppsala. Helge Fossmo döms för att ha förmått Svensson att utföra gärningarna.  Sara Svensson har själv uppgett att hon inte hade druckit någon alkohol innan dådet. Helge Fossmo drack enligt vittnesuppgifter i domen ”mindre vin än vanligt” under kvällen då han via sms uppmanade Sara Svensson att gå till handling.

19. Flickmorden på Hallandsåsen. 2004.

Två 17-åriga flickor hittas svårt misshandlade och ihjälfrusna. Två jämnåriga pojkar döms senare för mord. Båda hade druckit stora mängder alkohol före dubbelmordet.

20. Dödsmisshandeln på Kungsgatan. 2005.

29-årige Marcus Gabrielsen misshandlas till döds på Kungsgatan i Stockholm av ett förbipasserande gäng. Gärningsmännen var berusade och offret hade enligt de som var i sällskap med honom samma kväll ”druckit några öl”.

21. Unga nazister tortyrmördar funktionshindrad man i Upplands Väsby 2007
Två 16-åringar döms för mord och en 15-åring för grov misshandel och vållande till annans död efter att ha dödat en 55-årig, funktionshindrad man. Mordet beskrivs i medierna som ett nazistdåd där mannens lindriga funktionshinder skulle vara motivet. Att pojkarna på ett sadistiskt sätt misshandlar mannen i omgångar och dessutom filmar dådet förstärker ytterligare bilden av ett nazistdåd. Men vid närmare granskning av domen och förhören med huvudgärningsmannen framgår det att han hyser agg mot offret eftersom denne under lång tid försett pojkens alkoholiserade mamma med sprit. Pojkarna var enligt egna uppgifter själva inte alkoholpåverkade under det dygn då de misshandlade mannen till döds.

22. Mordet på Bobby. 2006.

10-årige pojken Bobbys svårt sargade kropp hittas på sjöns botten efter att han misshandlats till döds av sin mamma och sin styvpappa som båda missbrukade alkohol. Även under dagen då Bobby dödades.

23. Mordet i Västerhaninge. 2006.

En 12-årig flicka knivhuggs till döds av sin styvpappa som också våldtar och knivskär hennes 13-åriga vännina. Mannen var kraftigt berusad av alkohol och flera andra droger.

24. Hagamannen. 2006.

33-årige Niklas Lindgren grips för flera fall av grova våldtäkter och två mordförsök. Under medienamnet "Hagamannen" hade han satt skräck i Umeås kvinnliga befolkning i sju års tid. Vid samtliga överfall var Lindgren kraftigt berusad av alkohol.

25. Stureplansvåldtäkten. 2007.

En 21-årig kvinna våldtas av två män som i medierna kom att kallas ”Stureplansprofilerna.” Såväl männen som kvinnan hade druckit alkohol. När hon undersöktes 5 timmar efter händelsen hade hon 1,5 promille alkohol i blodet.

26. Rödeby. 2007.

En 50-årig man skjuter ihjäl en 15-årig pojke och skottskadar svårt en 16-åring med ett hagelgevär. 50-åringen har enligt egen uppgift druckit whisky för att lugna sina nerver och den 16-årige skottskadade pojken har vid mätning 1,3 promille alkohol i blodet.

27. Dödsmisshandeln av Riccardo. 2007.

16-årige Riccardo Campogianni sparkas till döds av tre jämnåriga pojkar på Kungsholmen i Stockholm. Samtliga inblandade hade druckit alkohol.

28. Mordet på Engla Juncosa Höglund 2008
Anders Eklund mördar 10-åriga Engla Juncosa Höglund i Stjärnsund. Eklund färdades till platsen i bil och var enligt egen uppgift helt nykter när han mördade den 10-åriga flickan.

29. Arbogamorden. 2008.

En 32-årig kvinna angriper en mamma och hennes två barn i deras hem. Barnen dör och kvinnan skadas allvarligt. 32-åringen döms till livstids fängelse. Kvinnan är inte berusad.

30. Mordet på Romario. 2008.

Ahmed Ibrahim Ali, med smeknamnet Romario avlider efter att ha knivskurits vid E4:an. Två andra pojkar får livshotande skador. Såväl de misstänkta gärningsmännen som offren är kraftigt berusade.

31. Carolinemordet. 2009.

Caroline Stenvall dödas av en man som hon råkar träffa på en rastplats utanför Gällivare. Åklagarna hävdade att mannen har varit berusad och har alkoholproblem. Han har bland annat köpt stora mängder sprit veckan innan mordet. Själv nekar han till att ha alkoholproblem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista