1 av 11
URFÖRBANNAD. Ara Abrahamian skäller ut domaren när han blev bortdömd i semifinalen vid OS i Peking. Foto: Ed Wrang/Scanpix
2 av 11
MUTFÖRSÖK. Eddy Bengtsson har själv fått erbjudanden om mutor. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
3 av 11
ARA RÄDDAREN. Pelle Svensson menar att Aras protester har räddat brottningen från att gå under. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
4 av 11
Ola Sandstig. Foto: Anna Jaktén.
5 av 11
FICK KONSEKVENSER. Ara Abrahamian lämnar prisutdelning i protest. Hans protester fick svenska folkets stöd och ändrade reglerna för brottningen. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
6 av 11
COME BACK? Frågan är om det blir bänken eller mattan för Ara Abrahamian i nästa OS. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
7 av 11
BRONSMEDALJÖR. Jalmar Sjöberg vann bronset i VM i Danmark. Foto: Scanpix
8 av 11
MUTOR INOM BROTTNINGEN? Leo Mylläri har inte sett att någon domare blivit mutad, men det kan finnas kompisbedömning. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
9 av 11
FÖRBANNAD UTAN DESS LIKE. Dåvarande förbundskaptenen Leo Mylläri gillade inte när Ara Abrahamian blev bortdömd under semin i OS i Peking. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
10 av 11
LADE BRONSET PÅ MATTAN. Ara Abrahamian lämnar bronset som en protest mot att han blev bortdömd. Foto: Vandra Biffani/Scanpix
11 av 11
I BROTTARTAGEN. Jalmar Sjöberg brottas för medalj. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Kaliber 15 november 2009: "Era jävla tjuvar" - om skandalen som förändrade brottningen

Brottaren Ara Abrahamian dumpade sitt brons från förra OS, fick böter och blev avstängd. Skandalen fick uppmärksamhet i hela världen.

Men vad hände sen?

Kaliber handlar om hur dramat vid OS i Peking förändrade den internationella brottningen.

Tjurnackar, blomkålsöron, svett och tårar. Det är VM i brottning i danska Herning. Tävlingarna har pågått i sex dar och nu på sjunde har jättarna i 120-kilosklassen chansen att visa vad dom går för. På läktarna följer ett par tusen supportrar sina brottare, skanderar och stampar i metallgolvet så hallen nästan lyfter.

Längst ner på ena sidan sitter domarna, reglementsenligt klädda, i blå blazer, gul slips med det internatonella brottarförbundet Filas emblem fastsytt på bröstet. På andra sidan, precis vid brottarmattan, skriker den svenske brottarcoachen Jonas Lagerqvist sig allt hesare. Han manar på brottaren Jalmar Sjöberg, i hans kamp mot en lika stor brottare från Litauen.

Tar chansen att brottas om medalj

Det handlar om ett återkval till bronsmatchen i 120-kilosklassen. För Sveriges del har det varit en bra vecka. Sofia Mattson tog guld i 52-kilosklassen. Och Jimmy Lidberg brottade hem silvret i 96- kilosklassen. Två medaljer hittills, och nu har alltså Jalmar Sjöberg chansen att få brottas om en tredje.

Och den chansen tar han. 

För drygt ett år sen kom det svenska brottarlandslaget hem från de olympiska spelen i Peking. VM i danska Herning är den första stora internationella tävlingen sedan dess.

Ara Abrahamian – som blev bortdömd i semifinalen i OS, är på plats. Liksom Leo Mylläri, före detta förbundskapten i Sverige och Aras coach under OS.

Men idag sitter båda på läktaren, som åskådare. Leo Mylläri säger att han saknar hettan av att stå nere på golvet vid mattan, men kan å andra sidan i lugn och ro följa brottarna. Leo Mylläri sitter rakt ovanför Filas läktaravdelning. Han följer alla matcher med en inblick som bara nån med över tjugo år i branschen har.  

"Det är tajt som fan alltså"

- Ibland är det väl lite mer hett där nere än vad det är här upp, men det är okej det också.
Det är inte mycket de släpper till?
- Nej, det är tajt som fan alltså. Det är nu det ska hända om det händer. 

Mylläri är på gott humör. Hejar på sina landsmän och kommenterar brottarnas styrkor och svagheter. Laddar upp för Jalmar Sjöbergs bronsmatch. Och njuter av god brottning. Annat var det för ett år sen, under OS i Peking.

Då lät det så här.

Sportreporter:
- Förbannad utan dess like, vad händer här? Mylläri är galen, nere och pratar med mattpresidenten. Minguzzi deklareras som vinnare men Abrahamian vägrar komma upp på mattan.

Leo Mylläri:
- Uppträder man som de gör, man vill gärna vara i en brottarring eller boxarring med de där herrarna för så där förbannad blir man. Alla förstår att det är fel förutom de där grisarna rent ut sagt.

Ville först inte brottas om bronset

Det här var den 14 augusti 2008, när Ara Abrahamian precis hade blivit bortdömd i brottningens semifinal i OS. Att brottas om bronset var först otänkbart.

Ara Abrahamian:
- Jag hade inte lust att ställa upp i den där matchen, tjugo minuter innan låg jag i sängen. Sedan ringde några vänner som nästan grät i telefonen så jag tänkte att jag får väl göra det.

Vad som hände vid prisutdelningen är numer världskänt. Ara tog emot sitt brons, gav italienaren en klapp på handen, gick ner från podiet och la bronset på mattan. Sedan försvann han ut. Och det här vara bara början på en historia med så många turer att det är svårt att hålla reda på vad som egentligen hände.

Klart var att brottningssporten hade utarmats av korruption, svårtydda regler och maktmissbruk. Ara Abrahamian och Leo Mylläri hade fått nog. Men kunde en enda brottare och hans tränares protester ändra på det? 

I dagens Kaliber ska vi ta reda på det.

Två starka och egensinniga hundar

Marken börjar färgas gul av höstlöv när jag besöker Ara Abrahamian i han hus vid Tullinge strand, utanför Stockholm . Det är ett stort vitrappat stenhus från 1905 med utsikt över Mälaren. Ara tar emot på trappan och hyssjar sina två enorma hundar som springer omkring i en inghängnad i trädgårn. Hundrasen, kaukasiska Ovtjarkas – användes ursprungligen för att vakta boskap mot varg och björn i trakterna där Ara växte upp. Starka och egensinniga, lite som Ara själv.

- Ska du ha kaffe?
Ja, gärna.

Ara har inte tränat tävlingsinriktat sen före OS berättar han, men ser ut att vara i bra form.

- Jag kör fyra pass i veckan ungefär.
Har du några planer på att brottas igen?
- Nej inte direkt, men jag håller mig i gång i alla fall med lite kondition. Jag tror inte att det blir någon comeback som det känns idag i alla fall. Men man vet aldrig, om jag börjar känna i slutet av nästa år eller 2011, om jag får sug och motivation tillbaka så kanske.

Vi sätter os ner vi det närmare fyra meter långa matbordet. Jag tittar mig omkring, mäktiga tavlor i renässansstil och statyer pryder vardagsrummet som är ihopslaget med köket. Men det är nånting som fattas.
Har du något prisskåp här?
- Nej, de är gömda någonstans. De ligger i något skåp men de hänger inte ute i alla fall.

Bronsmedaljen från OS har han inte fått tillbaka. Och kritiken för att han lämnade den på mattan ger han inte mycket för.

"Vad har dambrottningen med det att göra?"

- Det är jag som lämnade min medalj, jag kunde gjort vad som helst, kastat den i papperskorgen eller vad som helst. Vad har de med det att göra? Och vad har dambrottningen med det att göra, eller Haparanda cup.

Ara syftar på att det internationell brottarförbundet, Fila, förbjöd Sverige att hålla tävlingar på grund av Aras beteende under medaljutdelingen. Och det var bara ett av de hårda straff som Fila delade ut. Ara och Leo Mylläri blev också avstängda och tillsamman med svenska brottarförbundet belagda med böter på runt en halv miljon kronor.
Och allt det här hade sin början i Aras semifinal mot den italienska brottaren Andrea Minguzzi. 

Vad hände egentligen i semifinalen mot Minguzzi?
- Jag blev totalt bortdömd och de hittade en poäng efter periodens slut. Var de hittade den vet de inte och de har inte hittat något svar fortfarande. 

Poängen som Ara talar om kan mycket väl vara brottningshistoriens mest kända, eller ökända.  Och det var just den poängen som skulle få en oerhörd betydelse för brottningens framtid.

Ara får poängen ... nej, italienaren vinner

- Han hade visat poäng till mig och det stod på tavlan klart och tydligt 2-1, men sedan började den italienska tränaren att hoppa och studsa och jag tänkte vad är det som händer egentligen.

Ja, vad var det som hände egentligen? Vi har tittat på matchen och gått igenom referaten från radio och tv-sändningarna. Och det är i andra perioden som frågetecknen hopas. Matchledaren vill ge Ara en varning, men han får inte med de två andra domarna och alla ser Ara som vinnare. Så här lät det i radiosporten:
- Om det är en varning på svensken eller inte, hur kommer de att döma här egentligen? Det är nog risk … nej Ara får poängen i alla fall och då blir det en tredje period, det var skönt. Men nu blir det en del parlamenterande i stället, då ska vi se om de möjligen ändrar på förloppet. Det ser faktiskt så ut, det ser faktiskt så ut som att italienaren vinner. Italienaren vinner och Leo Mylläri är upprörd.

Domarna hävdar först att Ara fått en varning för ett låsning, men senare ändrade de varningen till mattflykt. Ara hade varit ute i med sin vänsterhand utanför ringen, men tidigare hade Minguzzi varit ute med över halva kroppen, vilket syns tydligt på matchvideon. Men han fick ingen varning.
Och vad gäller varningar så ska dom delas ut direkt, inte retroaktivt efter att peridoen är slut.

Domaren säger att Ara krupit ut från mattan

Så här minns Leo Mylläri situationen:
- Situationen är över, Ara har klarat sig och springer ut till mig. Då visar kanadensaren 1-0 till Ara så vi har vunnit perioden. Men sedan står jag och tittar och undrar vad sjutton gör de nu, så jag sa åt Ara att det här går åt skogen. Nej det kan det inte göra sa han för jag har vunnit. Så ropar de in dem på mattan igen och sträcker upp italienarens arm och säger att Ara har krupit ur mattan. Efter pausen säger de det, efter pausen.

Efter matchen haglade vilda protester från både Leo Mylläri och Ara Abrahamian. Ara och Leo krävde att de skulle granska sekvensen på video, men domarna vägrade.

Den Schweiziska domaren och matchledare Jean Marc Petoud hånflinade Leo och Ara rätt i ansiktet. Ara skrek fucking thieves, jävla tjuvar, sparkade till en skylt och lämnade hallen i vredesmod.

- Jag går fram och protesterar och vill att de ska titta på videon, så de går fram men de startar inte ens videon.
Vad kände du när de sträckte upp italienarens hand i luften?
- Jag var ju väldigt besviken på funktionärerna, det är ju domarna som är funktionärer.
Men jag såg ju det här på tv, det var mer än besvikelse som du och Ara utstrålade.
- Ja, det är klart att det blir det, Det är som jag sa vid något tillfälle att när man gör en sådan här överkörning är det som att någon klappar till ens eget barn. Då måste man stå upp för det här och det är därför jag är där. Jag var så besviken …, någon sa varför klappade du inte till dem men det gör man ju inte, däremot så skäller man.

Brottarna gråter på podiet

På VM i danska Herning är det prisutdelning i 96-kilosklassen. En ungrare får guldet och Jimmy Lidberg alltså silvret. Han visar ingen glädje. Guldet var hans, sedan tappade han poäng i de tio sista sekunderna av matchen.

Skillnaden mellan guld och silver är ofta hårfin och under det här VM:et ser jag kraftiga brottare storgråta på podiet. En brottare från Adzerbadjan visar en sådan bottenlös sorg att hans hulkningar skär igenom den nationalsång som inte är hans.

För svenskarna handlar det om äran, men för det flesta brottare är guldet värt mer än så.

- Du vet du kan inte jämföra gamla öst med Sverige eller västvärlden eller Europa. Det är just den klubben och de marknadsförs på ett helt annat sätt. Och för landet är det jätteviktigt att ta guldmedaljen, sedan vilken stad han kommer ifrån och vilken klubb. Det är en hel kedja som överlever.

Efter Aras bortdömning gick det rykten om att domarna hade varit mutade, men ingen kunde bevisa något, förutom att fanns tydliga vänskapsband mellan de inblandade: Filas president schweizitalienaren Raphael Martinetti är kusin med matchledaren Jean Marc Petoud och god vän med den italienske förbundskapten. Och den som är ytterst ansvarig för Filas bedömning är Mario Saletnig, med italienska rötter.

Så här säger Leo Mylläri:
- Jag har aldrig sagt att en domare varit mutad, de orden har jag inte tagit i min mun och det vill jag inte tro att det är i dag heller. Däremot kan det vara en typ av kompisbedömning som gör att du får en fördel i matchen. ”Oj, det var ju Kalle som gjorde det här och vi har ju varit i samma förening”. Som när Ryssland splittrades då blev det tio nationer istället för en så är det gamla klubbkompisar och domarkompisar. Då är det lätt att det blir en etta till motståndaren och en trea till dig, så kan det bli. 

Vänskapskorruption är omöjligt att bevisa

Ara menar att den typen av vänskapskorruption är omöjligt att bevisa.
- I brottningsvärlden vet man vad som händer men hur ska du bevisa det. Ska jag springa in med bandspelare? Det går inte.

Vad som äremot finns vittnesmål på är mutförsöken som förekommit mellan tävlande. Av de tio internationellt framgångsrika brottare som kaliber pratat med har majoriteten någon gång varit med om någon typ av korruption eller mutförsök.

Ofta har det handlat om att de har blivit erbjudna pengar för att förlora eller att inte vinna för lätt.

Vi har bland annat pratat Benni Ljungbäck, Jalmar Sjöberg, bröderna Kornbakk, Martin Lidberg och Eddy Bengtsson.

- Det var en sådan här grej som man aldrig pratade om utan det snackades lite bland mina lagkamrater då. Men det blev ju så uppenbart 2008 i Aras matcher och det var ju mygel på högsta nivå.

Tungviktaren Eddy Bengtsson har tävlat i två OS och var med som expertkommentator när Ara Abrahamian brottades semifinalen i Peking. Han berättar att han blivit erbjuden pengar två gånger. En gång via sin pappa. Och en gång direkt av en framstående idrottsledare i kazakstan.

- OS i Aten 2004 blev jag erbjuden 5000 dollar för att lägga mig i en match mot en kazak. De ansåg att han hade större chans att gå vidare och ta medalj om han slog mig. Och det var inget snack om det, var helt öppet i uppvärmningshallen då kom han fram och frågade mig för han var tydligen den som kunde bäst engelska: ”Hur mycket ska du ha för att förlora?” Jag sa att jag ska inte förlora. Han sa men du har en jätteliten chans att gå vidare, men jag sa att jag ska inte förlora. Man tränar inte fyra år för att åka till OS och förlora. Så jag tackade nej till den här mutan, men nu blev det så att jag förlorade ändå.

En medalj kan ge välbetalt jobb i armén

Är det  så att en medalj är värd väldigt mycket?

- Här i Sverige är det så att man blir kändis och får folkets jubel ett par månader. Men går man till Ryssland eller Kuba eller USA eller vilket land som helst där … Ryssland är ett väldigt fattigt land där de fattiga är otroligt fattiga och de rika är fruktansvärt rika. Det är en chans till en försäkran om en dräglig framtid. De får ju bonusar och det blir fruktansvärt hög status och de får jobb i armén på höga poster med bra löner. Och sedan kan landet stoltsera med att det har en medalj från ett olympiskt spel. Jag blev väldigt chockad över att de kom fram så öppet och frågade om jag ville torska en match.

Efter att Ara Abrahamian hade lämnat hallen, började hans och Leo Mylläris kamp för upprättelse. Med SOK, den svenska olympiska kommitén på sin sida skrev Leo en protest. Och han försökte få Fila, med ordförande Raphael Martinetti, att titta på matchfilmen.

- Vi lämnade den här protestlappen. ”Nej, men det finns inget att protestera mot för det har inte hänt något i den matchen”. Det har det väl, säger jag. Vi kan väl titta på filmen då, säger han. Men ta lappen då. ”Nej, vi tar inte emot den”, säger de. Så kör de igång filmen. Det är klart att det inte är något fel på den matchen för det är fel match, säger jag. Martinetti säger att jag ska sätta mig ner och titta på matchen. Nej, säger jag det finns inget värde i det här för det vi har tittat på är fel match och du sitter och predikar för den här matchen då kan vi lika gärna skita i det här, säger jag och går. Då blir han så sur att han börjar skrika åt mig, han blir lika röd i ansiktet som den här soffan som vi sitter i nu. Sen går vi iväg och då tappar han kavajen som alltid hänger på axeln och han sparkar den efter mig och ropar att jag ska stanna men jag säger att jag skiter i dig.

De tittade på fel film

Det var alltså efter det här bemötandet som Ara brottades sin bronsmatch, och i protest la bronset på mattan. Dagen efter satte IOK, den internationella olympiska kommittén, ihop en disciplinkommission för att ta ställning till Aras beteende. Samma mönster upprepades.

Ara Abrahamian:
- När vi kom in hade generalsekreteraren varit där ett par timmar innan och haft en diskussion med dem, det var en stor kommitté med tio personer. När de satte in filmen såg vi att det var kvartfinalen. Då stängde de av filmen och vi sa att det är inte den matchen vi pratar om.

Leo Mylläri:
- Det är en sån skandal att det inte är sant. Då hade de suttit där i en timme och inte hittat något fel på matchen. Det är så sjukt att det inte är sant så vi började skratta, vi hånskrattade. Först blir man ju ledsen och besviken och då kanske skrattet kommer för det. Ara och jag skakade på huvudet och sa  att det är fel match. Är det fel match sa de och stängde av, sedan skiter de i det där.

IOK fokuserade istället på att Ara hade uppträtt osportsligt när han lämnade sig ifrån sig bronsmedaljen. Den 16 augusti tog IOK beslutet att diskvalificera Ara, ta ifrån honom tredjeplatsen och tvinga honom att lämna OS-byn.

Fick böter och avstängning

Två dar senare åkte han hem. Och på hösten var det Filas tur att komma med sin bestraffning.

- Då får svenska förbundet 350 000 i böter för att inte jag har skött mig, och så får jag 100 000 i böter för att inte Ara har skött sig och så får Ara 10 000 i böter för att inte han har skött sig.

Utöver böterna blev Ara Abrahamian avstängd från all tävling i två år framåt. Leo Mylläri blev avstängd från officiella brottningsuppdrag. Och Svenska brottningsförbundet förbjöds att hålla internationella tävlingar. 

Men Ara och Leo gav inte upp.

Aras protest väckte enorm uppståndelse i medierna och det svenska folket slöt upp bakom Ara. Till Filas kontor i Lausanne ramlade det in privata protestbrev.

- I efterhand har det kommit en massa brev om att vi blivit avstängda för att svenska folket som höll med oss har skickat en massa skrivelser till Fila. Och de har gått igenom tidningarna och bedömt våra ord därifrån, jag menar en journalist ska ju göra pengar på sitt skriveri så de saltar lite grann. Jag fick det här hemfaxat till mig och såg att någon hade skickat en stor penis till dem och talade om vad de var för något. Och det där har vi fått ut för, att vi borde ha stoppat det där. 

Till slut ändrades reglerna

Fila är hårdnackande. Redan i slutet av OS hade idrottens skiljedomstol, Cas, påpekat att Fila hade brustit på en rad punkter. Men utan effekt.

Nu började det svenska brottningsförbundet och svenska olympiska kommiten driva parallella processer mot Fila och mot den Internationella olympiska kommiten. Med framgång.

I december strök Fila böterna och sanktionerna mot det svenska brottningsförbundet. Och i februari ändrade reglerna för brottningen.

- Efter skandalen med den svenska os-brottaren Ara Abrahamian så tvingas nu Fila att ändra sina regler. Bland annat införs möjligheten för brottaren att direkt efter matchen vända sig till en jury för att få ett felaktigt domslut ändrat.

En månad efter det här hävdes också avstängningarna och böterna mot Ara och Leo.

- Brottaren Ara Abrahamian är fri att tävla igen om han skulle vilja.

Revansch, upprättelse och en framgång för brottningen. Av de brottare som kaliber talat med anser samtliga att Aras protester fört något gott med sig. För honom själv har det kanske framför allt inneburit en lättnad. Och för Fila, en prestigförlust.

- Det handlade om mycket prestige och det är självklart att det var värt det, även om det tog mycket krafter från mig under de här tio månaderna.

Mest har protesterna förstås betytt för brottningen som sport. Ara själv menar att brottningen var på väg utför. En åsikt som delas av de flesta. En av dem är Pelle Svensson, som både brottas på toppnivå och suttit i Fila.

- Det som hände innan var att parterrbrottningen dominerade alltför mycket. Att bli neddömd i parterr var ju en allvarlig nackdel för då kunde man riskera ett lyft och hamna i poängunderläge. Då delade domarna ut varningar som var helt omotiverade. Och då var det en minuts stående brottning bara, men nu har man höjt det med 30 sekunder och det är tre perioder så det blir en och en halv minut ytterligare stående brottning. Och det har visat sig vara ganska avgörande. Nu är det många tränare och brottare som satsar på att verkligen uträtta någonting från stående och ta poäng och då får de första överläget i parterren.

Pelle Svensson menar att brottningen samtidigt blivit mycket mer publikvänlig.

- En sport som inte går hem hos folket, som inte har något underhållningsvärde, den dör. Så Ara Abrahamian han har räddat brottningsvärlden skulle jag vilja uttrycka det som. Hans mod och ställningstagande där han till och med la bort bronsmedaljen, det finns en sådan styrka hans protester att han har räddat brottningssporten från att gå under.

Skriken hörs in till uppvärmningssalen

Klockan halv åtta börjar söndagen vm-finaler i grekisk-romersk brottning i danska Herning. Den danske brottaren Mark O Madsen ska brottas om guldet i 74-kilosklassen och hemmapubliken är i extas.

Deras skrik hörs in till uppvärmningssalen där svensken Jalmar Sjöberg  otåligt väntar på sin bronsmatch. Brottare från all världens länder värmer upp eller ligger bara och slappar på brottarmattorna.

Och brottningscoachen Jonas Lagerqvist följer matcherna på en skärm. Hittills är han ganska nöjd med VM, säger han.

- Jag är nöjd med turneringen, det är jag. Jimmy Lidberg tog ett silver igår och var väldigt nära att ta en guldmedalj. Nu har vi Jalmar idag som har chans via återkval att komma till bronset.

Reglerna i VM har alltså ändrats sedan OS. Ingen lottning för vem som ska ner i parterr och mer stående brottning. Men den mest synbara skillnaden är de två gigantiska bildskärmarna som hänger på var sin kortsida i själva tävlingshallen. Vid varje brottarmatta ligger två skumgummikuber, eller kuddar. En blå och en röd. De är till för coacherna. Om de är missnöjda med ett domslut kastar de in kuddarna på brottarmattan, varpå domaren ser till att direkt visa sekvensen på storbildskskärmen.

Domarna höll inte med

- Du jag såg att du kastade in den här kudden när Jalmar Sjöberg brottades. Kan du berätta varför?

- Vi tyckte att Jalmar fick med honom på rullningen tillräckligt mycket för att det skulle ha varit två poäng till honom. Vi fick inte medhåll ifrån domarna tyvärr men…

Under EM, berättar han, gav protestmöjligheterna Sverige en medalj.

- I första matchen för Sharud som sedan slutade trea i vikten, så kunde vi gå in och ändra ett domslut som var till Sharuds fördel då.  Annars hade det inte blivit någon brons till honom.

- Nu är det stående brottning i en och en halv minut innan det är parterrläge. Hur har det förändrat brottningen?

- Jag tycker att det har förändrats till det bättre. En brottare är väldigt vältränad. Så jag tycker att det är mer brottning nu, mer kamp, så att jag tycker det är positivt.

Kan man dra slutsatsen att Aras och Leo Mylläris protester har gjort brottningen till något bättre, mer rättvist?

- Absolut, absolut. Jag tror hela världen tackar dem för de protesterna.

Dansken Mark O Madsen förlorar sin match. Sen är det dags för Jalmar Sjöberg att gå in i brottarhallen.

Den svenska hejaklacken är på plats. Jalmar Sjöberg är sammanbiten men försöker skaka loss. Jonas Lagerqvist och det svenska följet fyllor lungorna med luft.

Jalmar Sjöberg vinner första perioden. Jonas Lagerkvist masserar hans armar, sen går han in igen. Nu gäller det.

Ara klappar händerna på läktaren

Jalmar Sjöberg får sitt brons. Och på läktarna sitter Ara Abrahamian och klappar händerna. När jag träffar honom en månad efter frågar jag honom hur det kändes att se vad han har åstadkommit.

- Jag kände liksom att folk tar poäng i stående. Och jag har den känslan att brottning har blivit räddad på något sätt.

- Nästa OS, kommer du sitta på bänken och titta, om du nu inte bestämmer dig för att göra come back?
- Då kommer jag sitta på bänken och titta, faktiskt och heja på dem, de som brottas, självklart! Ja, tiden går fort. Det är tre år kvar.

Reporter: Ola Sandstig

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".