1 av 12
TRE VÅRDARE FÄLLDES. Leo hängde sig på häktet i Mariestad. Nu har tre vårdare dömts för tjänstefel för att de inte tog ner honom och startade hjärt- och lungräddning.
2 av 12
ÄNNU INGET BESLUT. Amandine bor fortfarande kvar på behandlingshemmet i Jönköping, men ännu har inget beslut fattats om hon får vara kvar efter den 17 februari.
3 av 12
LÄKAREN POLISANMÄLD. Karl-Erik Tronners agerade att skriva ut falska läkarintyg utreds just nu av polis och åklagare.
4 av 12
TRAJANS KOR DOG. Flera av Trajan Giorgievskis kor har dött för att han inte har kunnat köpa foder. Swedmilk har inte batalat för den mjölk Trajan levererade.
5 av 12
HÄKTET I MARIESTAD. Här dog Leo.
6 av 12
EGEN UTREDNING: Swedfunds egen utredning visade att inga fel begicks i och med satsningen i Makedonien.
7 av 12
REGIONCHEF. Lennart Palmgren är regionchef för kriminalvården väst. Foto: Kriminalvården
8 av 12
HALLANDSHEM. Här förekom kränkningar mot ungdomar berättade bl a Marcus och Robin i Kaliber. Foto: Matilda Uusijärvi
9 av 12
FLER TEKNIKKONSULTER UTREDS. Åklagare har inlett ett 30-tal förundersökningar om misstänkt skattefusk bland teknikkonstulter som bl a har arbetat för storföretag i Sverige.
10 av 12
SWEDMILK. På plats i Makedonien fick SR:s reportrar se det övergivna mejeriet.
11 av 12
ÄNDRADE REGLERNA. Kommunalrådet Acko Ankarberg Johansson (KD) krävde en genomlysning av tekniska kontorets samtliga bostäder. Idag får ingen gå före i kön. Foto: Scanpix/ Bertil Ericson
12 av 12
GICK FÖRE I KÖN. Anställda på tekniska kontoret i Jönköping och deras barn fick gå före i kön till kommunens bostäder på Lovisagatan.

Kaliber 20 december 2009: Vad hände sen?

I 2009 års sista program tar vi reda på vad som har hänt i några av säsongens eller tidigare säsongers program, bland annat handlar det om Leo, som hängde sig på häktet i Mariestad.

För en vecka sedan dömdes tre häktesvårdare för tjänstefel för att de inte tog ner Leo och startade hjärt- och lungräddning. Men varför ljög egentligen ansvarig på kriminalvården om vad som hade hänt?

Varför ljög kriminalvården om Leo?

I fredags förra veckan dömdes tre vårdare i Mariestad till åttio dagsböter vardera för att inte ha tagit ner och försökt rädda en intagen ung man som hängt sig.

Så här lät det i ekot:

 ”Tre kriminalvårdare på häktet i Mariestad fälls för tjänstefel av tingsrätten. Skälet är att de lät en intagen man som försökt ta sitt liv hänga kvar i sin snara utan att kontrollera……”

 Det var för drygt ett och ett halvt år sedan som Kaliber avslöjade vad som hände på häktet i Mariestad kvällen den 1 februari 2008. Han vi kallar Leo hittades hängd på häktestoaletten. Men istället för att ta ner ner honom och ge första hjälpen tolkade vårdarna honom som död, stängde dörren och larmade SOS. Ambulanspersonal som kom tog ner Leo och fick igång hans hjärta men två dagar senare dog han på sjukhus. Så här sa Leos bror och familjens advokat då:

- Och det sättet det här har gått till på det är vill jag påstå en stor skandal, säger Claes Dellborg, familjens advokat. Och hade detta skötts på ett korrekt sätt, så hade kanske den här personen levt idag. Och det gör mig förtvivlad, ledsen, arg och förbannad.

 

-  De ville förmörka någonting som är stort för att skydda sin personal, sig själv, säger Leo bror.

 De tre vårdarna pekade bland annat på oklara instruktioner, men Skaraborgs tingsrätt i Mariestad menar att det citat "måste framstå som självklart att dennes uppgift och skyldighet är att behandla en häktad så att skadliga följder av frihetsberövandet motverkas."

 Men det här är den juridiska processen - vid sidan av den utreder Kriminalvården själv vad som hänt. De tre vårdarnas agerande tas upp i personalansvarsnämnden, men också annat ansvar kan tas upp i utredningen. Som just att de anhöriga fick en osann version av vad som hänt. Så här sa Leos bror strax före rättegången om just ansvaret:

 -  De som egentligen ljög för oss, de som försökte dölja saker och ting. De har lagt undan mycket av sitt ansvar på personalen. Jag tycker att tre är för mycket, men det är egentligen tre för lite som är åtalade, säger Leos bror.

 ”Jag är ledsen för att det inte blev så”

Leos familj pekar alltså på ett bredare ansvar. De tre vårdarna har ansvar för sin del, men det var inte de som gav en helt osann bild till Leos familj och till media. Beskedet att vårdarna tagit ner Leo och gett första hjälpen - det kom från ansvariga högre upp. Och först flera månader efter dödsfaller fick familjen veta av Kriminalvården att det de sagt inte var sant.

Så här säger Fredrik Olausson, kriminalvårdschef Mariestad om hur kommunikationen skötts:

- Varför talade inte kriminalvården om från början av som hade hänt?

- Ja, vi påbörjade ju en lokal händelsekartläggning av det här självmordet. Och vi hade inte initialt klart för oss vad som hade hänt. När vi fick det här så blev det besvärligt.

- Vad har ni gjort för att rätta till det här?

- Jag har träffat den anhöriges familj och jag har berättat min bild av händelsen och tagit hand om dem så gott jag kan i den här svåra stund.

- Det gjorde du ju efter att vi hade sänt våra program.

- Ja, måhända på det viset, men det mötet kändes väldigt betydelsefullt för mig personligen.

- Tycker du att det riktigt att vi ska uppmärksamma det här, och först då tar du kontakt med familjen. Och också på direkt fråga från oss, om ni har tagit kontakt med familjen.

- Vi har haft kontakt med de anhöriga på telefon under den tid som den här lokala incidentutredningen gjordes. Sedan känns det bra att till slut ha fått träfaf den här familjen. och jag vet att de, i varje fall då sa att de uppskattade det också. Jag hade gärna gjort det tidigare. Nu blev det inte gjort tidigare.

 - Den felaktighet som blev publicerad i media, hur tog ni ansvar för det?

- Ja, alltså jag trycker inga tidningar - och jag har inte uttalat mig i media. Jag kan omöjligt känna ett ansvar för vad vi har sagt i media.

Familjen har fått en ursäkt

 Vi går ett steg högre upp, till Kriminalvårdens regionchef i Västra Sverige, Lennart Palmgren, för att höra vad han säger om att familjen inte fick veta sanningen:

- Något som inte har fått sitt svar efter den här historien är varför ljög kriminalvårdens representant för familjen och sa att vårdarna hade tagit ner den här mannen och gett första hjälpen?

-         För det första vill jag inte styrka under det du säger att någon har ljugit här och för det andra så pågår det en rättslig process och i avvaktan på att domen ska vinna laga kraft så har jag svårt att uttala mig.

-         Men det här ingår ju inte i den här processen utan det är vid sidan av. Det handlar om vilken information familjen fick. Menar du att familjen inte har fått höra en lögn från början?

 -         Det jag vet var att de lokala cheferna var angelägna att ge de anhöriga en snabb bild av läget och omedelbart rapportera om det här olyckliga dödfallet och det gjorde man också. I den överföringen sen så var det en del misstag som begicks och det har vi att lära oss av, så är det ju. Jag vet också att de lokala cheferna har försökt reparera och har täta kontakter med de nära anhöriga för att beskriva hur situationen har varit.

-         Men familjen fick ju höra att deras son och bror hade tagits ner av vårdarna och gett första hjälpen och det var också det som jag fick svar på en direkt fråga – är det inte en lögn menar du eller en osanning?

-         Så som jag uppfattar det har ju den lokala nivån, de som stått nära platsen, inte haft rätt faktauppgifter. Det gjorde så snabbt att man inte hann kontrollera alla fakta.

-         Är det någon som har tagit ansvar för att de faktiskt fick en falsk information?

-         Som sagt var det pågår en rättslig process…

-         Men det här ingår ju inte i den rättsliga processen…

-         Det finns två stycken utredningar. Den ena är rättslig och den andra är disciplinärende internt och där har då ansvarsnämnden som leds av generaldirektören ett ansvar att utreda den här saken. Och i avvaktan på att den rättsliga processen är klar, så ligger disciplinärendet vilande. Så när den sätts igång igen så kommer säkert ett antal frågor att ställas på nytt.

-         Så du menar i disciplinärendet kan också den delen finnas som inte har direkt med de tre vårdarna att göra, utan mer vem och varför det har getts felaktig information till familjen?

-         Om det finns anledning för ansvarsnämnden att i utredningen ställa nya frågor för att vi ska se om det har begåtts felaktigheter och lära oss utav det, så kommer man ställa de frågorna.

-         Tycker du att någon har fått ta ansvar för att familjen fick en felaktig bild som de fick ha väldigt länge?

-         Vi har ju alla ett ansvar kring det som har hänt på en nivå, ett chefsansvar, men det förändrar ju inte det som har hänt. Det vi kan göra är att lära oss av de misstagen som gjorde i anhörigkontakter och i framtiden försöka göra mycket bättre.

-         Har familjen fått en ursäkt?

-         Det har de fått.

-------------------------------------------------------------

De makedonska bönderna väntar fortfarande på pengar

I programmet den 25 oktober kunde Kaliber tillsammans med Ekot avslöja hur den svenska staten bidrog till att ruinera bönder i Makedonien.

Det nybyggda, toppmoderna mejeriet Swedmilk var ett svenska biståndsprojekt som ingav de makedonska bönderna hopp om en bättre framtid. Men efter bara ett och ett halvt år i drift stod Swedmilk med skulder på 350 miljoner kronor och bönderna hotades av utmätning.

En av dom var Trajan Giorgievski. Han hade följt Swedmilks uppmaning att ta lån på banken och köpa fler kor. mejeriet hämtade mjälken, men betalade inte. Trajan Giorgievskis kor dog när han inte längre hade pengar att köpa foder för. hans familj står idag utblottad.

Swedmilk hade finansieras delvis med svenska biståndspengar genom det statliga riskkapitalbolaget Swedfund. Mejerifabriken målades i gult och blått. Under lanseringen upprepades hela tiden budskapet om att den trygga svenska staten stod bakom investeringen - och bönderna litade på Sverige.

Riksdagsledamöter kräver utredning

Efter Kalibers reportage har flera riksdagsledamöter både från oppositionen och alliansen krävt en noggrann utredning om vad som egentligen hände i Swedmilk och och de kräver att regeringen själv tillsätter en oberoende utredningen om vart alla pengarna egentligen tog vägen och motiven bakom Swedfund agerande.

Så här sa Kent Härstedt (S) ledamot i utrikesutskottet i Ekot den 10 november.

- Jag kommer att ställa det kravet till biståndsministern. I utrikesutskottet så kommer vi få den här diskussionen och sedan kommer det att ge utrymme för att man ställer krav mot regeringen att agera.

Flera oklarheter i Swedmilk

Ekot har efter avslöjandet i Kaliber också i flera inslag kunnat visa på oklarheter kring Swedmilk.

Bland annat att släktingar till den svenska tidnaigre vd:n i mejeriet anlitats som högavlönade konsulter, men när ekot ringer upp den här släktingen, som fått 800.000 kronor utbetalt på ett konto i Luxemberg, så säger han att han är pensionär sedan tio år och förnekar han att han någonsin anlitats som konsult av Swedmilk.

- Nej, absolut inte.

- Inte i Makedonien heller?

- Absolut inte nej.

- 80 000 euro ska du ha fått för det...

- Jaha du, nu pratar du om något som jag absolut inte känner till.

Polis och åklagare i Makedonien inledde under hösten en utredning kring haveriet i Swedmilk. Brottsmisstankarna mot den tidigare ledingen i företaget gäller bland annat bedrägeri och förfalskning av företagsdokument.

Statliga riskkapitalbolaget Swedfund, som var näst största ägare i det makedonska mejeriet fram till bara några veckor innan konkursen, har efter Kalibers och Ekots avslöjande också gjort en egen utredning av vad som hänt.

Swedfunds egen utredning: inga fel begicks

I det som Swedfund benämner en "oberoende" utredning har en advokatbyrå anlitad av Swedfund slagit fast att Swedfund agerat korrekt och ansvarsfullt.

Men när Kaliber och Ekot vill se utredningen meddelar Swedfund att den är hemlig och att de inte kommer lämna ut den till någon utomstående. Inte ens biståndsminister Gunilla Carlsson eller statens representant i Swedfunds styrelse har själva sett utredningen.

---------------------------------------------------------------------

Skatteverkets granskning av teknikkonsulter fortsätter

I våras granskade Kaliber skatteflykt hos teknikkonsulter som anlitats av storföretag som Volvo personvagnar och IBM.

Enligt skatteverket hade konsulterna systematiskt gömt undan hundratals miljoner kronor utomlands för att slippa betala skatt. Flera konsulter hade också dömts till fängelse för grova skattebrott.

Skattefusket hade skett genom att konsulterna fått mer än halva lönen direkt utbetald till hemliga bankkonton i skatteparadis - detta för att undvika skatt. Bakom upplägget stod utländska förmedlingsföretag som under flera år försett svenska storföretag med specialister och konsulter inom teknik och it.

Vi ställde oss frågan vilket ansvar de stora företagen har? Vad har de känt till? Och har de gjort något för att det inte ska upprepas? Så här lät det i Kaliber 24 maj:

"När vi har gått igenom besluten är det några företag som förekommer oftare än andra. Ett av dom är Volvo personvagnar. Volvo har anlitat ett 30-tal konsulter som enligt skatteverket har gömt undan 25 miljoner kronor. Åtminstone tre av dem har åtalats. Maria Bohlin är presschef på Volvo personvagnar.

- Det vi har gjort det senaste halvåret är att vi har gått igenom våra avtal med leverantörer för att säkerställa att det är solklart vilka krav vi ställer. Dessutom håller vi på att skärpa upp och spårbarheten av de här personerna i våra system. Dessutom har vi planerat in möten med Skatteverket för att se hur vi kan samarbeta och få bättre kunskap kring detta.

- Så vilket ansvar tycker du att Volvo personvagnar har för de här personerna?

- Vårt ansvar ligger i att ställa kraven på att man följer svensk lagstiftning.

- Och om man inte gör det?

- Då får man inte arbeta hos oss.

- Så hur många arbetar kvar hos er av de som blivit eftertaxerade av skatteverket?

- Det känner jag inte till idag.

På dataföretaget IBM handlar det om elva konsulter som enligt skatteverket har fuskat bort 40 miljoner. Vi ringde Anders Hermansson, presschef på IBM i Sverige, för att få en intervju. Dagen efter får vi ett mail. Där står:

"Ansvaret för våra underkonsulters skattefrågor bärs av deras arbetsgivare och individerna själva. IBM följer de skatteregler som gäller för IBMs verksamhet." "

Teknikkonsulter med olagliga upplägg har fått sluta

Efter Kalibers program i våras drog dataföretaget IBM igång en intern utredning. Idag säger IBM att den inte kom fram till något som ger anledning att ta till några åtgärder mot de leverantörsföretag som förser IBM med konsulter. De elva konsulter som hade uppdrag på IBM och som skatteverket eftertaxerade med 40 miljoner kronor håller nu på att fasas ut eller har redan slutat arbeta för IBM.

På Volvo personvagnar har skatteverket nu utbildat företagets inköpare, så att de ska kunna upptäcka olagliga skatteupplägg. Dessutom har man infört nya rutiner för passerkort. Det har man gjort för att ha kontroll på exakt vilka som arbetar för företaget. Av de omkring 30 konsulter med uppdrag på Volvo som i skatteverkets granskning visade sig ha olagliga skatteupplägg arbetar ingen kvar på Volvo.

30-tal förundersökningar om skattefusk pågår

Och Skatteverkets granskning av teknikkonstulter fortsätter. Fram till i våras hade 145 konsulter eftertaxerats på grund av de olagliga skatteuppläggen. Nu har ytterligare ett 50-tal konsulter eftertaxerats. Och många av ärendena går vidare till åklagare som har inlett ett 30-tal nya förundersökningar om bland annat skattebrott. Det har hittills lett till att minst fem konsulter åtalats och ytterligare två konsulter har dömts för skattebrott.

--------------------------------------------------------------------

Kränkningar på Hallandshem utreds av länssyrelsen

För en månad sedan kunde Kaliber berätta hur personal kränkte elever på ett behandlingshem i Halland. Hemmet ska hjälpa unga pojkar som riskerar att hamna i kriminalitet eller drogmissbruk. "En plats för harmoni och utveckling" står det på hemsidan.

Men verkligheten för de ungdomar som bott där var en helt annan. Istället för stöd och vård utsattes eleverna på hemmet för ständiga bestraffningar och kränkningar. Bestraffningarna sågs som en del av vården på hallandshem, det kunde handla om att eleverna glömt tvätt i tvättstugan, inte ställt skorna rakt i hallen, eller tagit en frukt utan att fråga. Då kunde eleverna få köpa tillbaka sina klöder eller få betala med böter eller indragen veckopeng. Markus och Robin heter två av pojkarna som bott på Hallandshem.

- De sa ju så till eleverna, idiot och pundare och jävla döskalle.

-Vuxna för fan, inte ens jag som är 16 behandlar folk så.

Indragen veckopeng och utegångsförbud

Det var Robin som fick de hårdaste bestraffningarna. Han fick nästan aldrig veckopeng och under en period hade han utegångsförbud i nästan åtta månader. Det berättar Robin och tidigare personal Kaliber har talat med.

- Jag fick indragen mobil, jag fick indragen veckopeng. En spegel har jag fått indraget, jag har fått indraget att gå in i köket och vardagsrummet.

Både Robin och Marcus berättar också att de elever som bröt mot någon regel eller misskötte sig kunde räkna med att få höra glåpord.

- Vad kallade de dig för?

- Det var väl mest idiotjävel och såna grejer. Varför skulle de kalla dig för idiotjävel? - Det var väl för att jag misskötte skolan eller nånting, det var olika grejer beroende på vad jag gjorde.

Robin träffade sin socialsekreterare regelbundet. Men då sa han ingte om hur han mådde på Hallandshem.

-Jag tog det aldrig med socialtjänsten. Men skulle jag gjort det, tror jag att de skulle ännu mer förbannade. För då har jag gjort helt fel. Jag kunde egentligen inte snacka med någon och föklara vad jag tyckte.

Ägaren till behandlingshemmet säger att det inte har ägt rum några kränkningar av eleverna som bott dä.r

Efter att programmet sändes inledde Länsstyrelsen en tillsyn. De har intervjuat bla anställda, elever och socialtjänst. Rapporten ska vara klar i januari, men Länsstyrelsen säger till Kaliber att de idagsläget inte kunnat verifiera det som berättades om i programmet.

Marks kommun hör till några av de kommuner som placerat ungdomar på Hallandshem. Bengt sahlberg är verksamhetschef för individ och familjeomsorg i Marks kommun.

- Vi ser väldigt allvarligt på det här. I takt med att vi har fått ny information, efteråt, gett den till Länsstyrelsen som ju håller på att göra tillsyn på den här institutionen. Vi kommer ju få ännu mer information framöver och då kommer vi också få anledning att fundera på om vi ska göra en polisanmälan eller inte.

- Vad gäller det för någonting?

- Ja, det är om det begåtts något som skulle kunna vara en brottslig handling. Ett missförhållande som är så allvarligt.

 --------------------------------------------------------------------

Amandines tillfälliga placering förlängdes

- Jag är begränsad. Jag kan inte göra saker som jag vill. Jag kan inte gå ut och vara med kompisar, gå skolan och ha ett normalt liv. Som att sitta i fängelse i sina egna tvång.

I höstas berättade vi om Amandine - en 19-årig kvinna som lider av flera neuropsykiatriska sjukdomar, men har fått vänta på rätt vård och behandling i nästan ett år.

Amandine behöver boende och vård på ett behandlingshem med specialkompetens, men problemet är att landstinget i Skåne och Kristianstad kommun inte kan komma överens om hur kostnaden för behandlingen och boendet ska fördelas.

Det Amandine lider av är tourettes syndrom och andra tvångssyndrom. Tvångstankar och tvångshandlingar gör alltså att hon är mycket begränsad i sin vardag. Bland annat kan hon inte kan äta. Hon fick sedan ett år tillbaka sondmat genom en slang i näsan.

Det är inget fysiskt fel som gör att Amandine inte kan äta, problemet är att hennes huvud är fyllt av tvångstankar kring att äta - att hon är rädd för att det kan hända hemska saker då.

När vi träffade Amandine i höstas bodde hon tillfälligt på ett behandlingshem i Jönköping i väntan på att Kristianstad kommun och landstinget i Skåne skulle komma överens om betalningen. Landstinget stod då för hela betalningen. Placeringen var på tre månader. Landstinget vill att kommunen ska stå för boendekostnaden, medan de själva betalar för behandlingen, men det vill inte Kristianstad kommun, som anser att de inte kan göra det förrän Amandine är medicinskt färdigbehandlad.

Och Kristianstad kommun fick kritik från länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för kommuner. Länsstyrelsen menade att komunen inte samarbetat tillräckligt med landstinget för att tillgodose Amandines sammantagna behov. När Kaliber hade berättat om hur Amandine hamnat i kläm mellan kommunen och landstinget förlängdes hennes placering med tre månader - till den 17 februari.

- Jag blev jättelättad. Det har vrait jättespänt och jobbigt. Jag har väntat och väntat och nu så känns det bra att vi fick höra att jag fick stanna lite till, säger Amandine.

Parterna väntar på länsrättsdom

I höstas träffade Kalibers reporter Amandine i Stadsparken i Jönköping. Då var det fortfarande sommarvarmt ute. Nu när vi återvänder i december är det är grått, fuktigt och kallt. Amandine har så smått börjat med behandlingen av sina problem, men hon är är fortfarande fast i sina tvångstankar och tvångshandlingar.

- Jag mår ganska okej.

- Hur känns det med dina tvångstankar och tvångshandlingar just nu?

- Just nu är det ganska mycket. När man kommer till ett nytt ställe, så brukar de försvinna ett tag, sedan kommer de i fatt. Och nu har jag varit här såpass länge så att tvången har kommit i fatt. Så att det är ganska mycket nu.

- När vi gick hit från parkeringspaltsen och den korta biten till bänken här i Stadsparken så gick du på brunnar och under någon skylt - är det en del av dina tvångshandlingar just nu?

- Det är en del av det ja. jag får för mig att jag måste göra det för att undvika att det händer något hemskt. jag har ganska mycket ritualer på kvällen, där jag måste lägga alla mina saker på skrivbordet i en viss ordning, på en rad. Sen måste jag kontrollera att allting i rummet är okej innan jag lägger mig, så att allt är på plats. Det är ganska jobbigt med alla grejer jag har för mig.

- Jag ser att du har kvar din sondslang - det betyder att tvånget kring mat har inte försvunnit...?

- Nej, det har det inte gjort.

Julen första permissionen

Än så länge är alltså inte problemet med en varaktig behandling löst. Beslutet från Amandines hemkommun Kristianstad att de inte vill placera henne på behandlingshemmet i Jönköping och stå för en del av kostanden har överklagats till länsrätten. Ärendet har ännu inte avgjorts och något besked före jul blir det inte.

Men till jul ska Amandine åka till hem till Kristianstad på sin första permission sen hon kom till behandlingehemmet i augusti.

- Då ska jag åka hem på permission till min mamma, lillebror och pappa. Vi tänker att vi har en vanlig jul, öppnar julklappar tittar på Kalle Anka. Vi tar det som det kommer.

-------------------------------------------------------------------------

Polisutredning mot läkare som skrev falska intyg

Förra hösten granskade Kaliber läkaren Karl-Erik Tronner och visade att patienter på hans läkarmottagning hade blivit felbehandlade. Dessutom fanns misstankar om att han skrev ut falska sjukintyg. Så här sa han till Kalibers reporter som med dold mikrofon utgav sig för att vara en person som ville ha ett sjukintyg för att kunna avbeställa en solresa:

"- För det jag var ute lite efter var om man kunde få ett läkarintyg på det?

- Att du är sjuk?

- Ja, fär jag och min tjej har beställt en resa till Maldiverna och nu har jag fått jobb i Malmö.

- Ja, men säg det då, jag kan skriva ett intyg.

Karl-Erik Tronner ställer upp på en gång. Efter att jag har betalat arvodet på 600 kronor lovar han att skriva ett falskt läkarintyg vid nästa besök.

- Det är bara här att du är här lite tidigt. En akut maggrej den går över på 14 dagar. Det var inte så jävla bra. Om jag skriver ett intyg till dig idag skulle de jaga skiten ur dig för att du skulle bevisa att du inte skulle vara frisk på 14 dar. Det är bättre att jag behandlar dig idag, och du kommer nästa vecka. Du får lite medicin av mig idag så kommer du 27:e-28:e och då har de inte en suck. Då skriver jag att du är fan så mycket sämre och livet är jävligt och att du måste avbeställa.

- Vad har du skrivit nu då?

- Akuta besvär med diet och motion och vila med behandling med pantoloc.Karl-Erik TRonner säger också att jag inte får prata om intyget med någon annan. Och jag får absolut inte ringa resebolaget förrän jag vid nästa besök på hans inrådan ska låtsas att ha blivit ännu sjukare."

Utredningen gäller grovt osant intygande                  eller urkundsförfalskning

Efter Kalibers granskning har Stockholms läns landsting polisanmält Karl-Erik Tronner för grovt osant intygande alternativt urkundsförfalskning. En polisutredning pågår, men ännu har inget beslut om eventuellt åtal fattats.

-------------------------------------------------------

Nya riktlinjer för stiftelse

Den 15 maj 2009 avslöjade Kaliber hur en bostadsstiftelse i Jönköping inte följt sina stadgar. Istället för att låta mindre bemedlade bo i stiftelsen - bodde där barn till anställda på Jönköpings kommun. Så här berättade vi i Ekot:
"I en bostadsstiftelse i Jönköping där det ska bo mindre bemedlade bor i själva verket barn till anställda på Jönköpings kommun. Det visar en granskning som P1:s Kaliber har gjort.
Jönköpings kommun har haft ansvar för Stiftelsen Bergströmska Donationen i 150 år. Sedan fyrtiotalet består stiftelsen av ett tvåvåningshus med åtta lägenheter strax utanför centrum.
Här ska det enligt stadgarna bo mindre bemedlade och deras änkor och barn.
Stiftelsen förvaltas av kommunens tekniska kontor som samarbetar med socialtjänsten när det gäller just lägenheter.
När P1:s Kaliber granskar vilka som verkligen bor i fastigheten visar det sig inte vara några mindre bemedlade eller deras änkor och barn.
I sex av de åtta lägenheterna bor istället barn till anställda på Jönköpings kommun. Av sammanlagt femton föräldrar till de som bor där arbetar sju på socialtjänsten eller tekniska kontoret, alltså de två enheter som haft insyn i att stiftelsen fanns.
Acko Ankarberg Johansson är kristdemokratiskt kommunalråd i Jönköping. Eftersom hon är kommunstyrelsens ordförande är hon också ordförande i Bergströmska Donationen. Hon reagerar så här på vad granskningen visar.


– Med stor irritation över att vi har missbrukat det förtroende som vi har fått i donationen och inte har uppfyllt det. Vi har också i övrigt brustit eftersom vi inte har haft politiska riktlinjer för hur man ska hantera detta. Det är gemensam egendom som vi ska förvalta på bästa sätt, säger Acko Ankarberg Johansson.
Har du någon gång frågat hur lägenheter förmedlas?
– Nej, aldrig någonsin. På det sättet har jag brustit i mitt ansvar, säger Acko Ankarberg Johansson."

I Jönköping blev det här en skandal. Efter vår granskning blev det fart på Jönköpings kommun - som gick igenom alla hyresgäster som förmedlats via tekniska kontoret - och införde nya rutiner. Så här säger Acko Ankarberg Johansson om vad som händer när en lägenhet blir ledig hos Bergströmska donationen idag:
- Nu är det socialnämnden man vänder sig till. Vi har nu dessutom kunnat se att hyran ligger lägre än annat även om vi underhåller fastigheten på ett gott sätt ligger hyran lägre än övrig allmännytta, så på det sättet tycker att vi väl tillgodoser donationen.

- Efter vårt program så utredde ni 105 andra lägenheter som tekniska kontoret förvaltade och det visade sig att kommunanatsäälda eller deras barn bodde i en tredjedel av de här lägenheterna. Hur kunde det bli så?

- Det var helt enkelt så att det även där saknades en regel eller policy för hur man skulle göra och tekniska kontorets personal hade sett till att lägenheterna blev uthyrda. Och det är klart eftersom det inte fanns någon offentlig kö så blev det de som visste om att det fanns en lägenhet ledig och det var oftast någon närstående eller någon som var kommunanställd som kände till detta - och så får det inte vara!

- Men under alla de här åren är det ingen på tekniska kontret som har höjt rösten och sagt att det här verkar ju jättekonstigt?

- Nej, det är aldrig någopn som har lyft den frågan. Vi gick ju igenom alla protokoll så långt vi kan hitta och frågan finns inte upplyft någonstans varken om fastighetsdonationen eller om den här kön, utan det har rullar på enligt gänse rutiner och på grund av programmet uppmärksammas detta och vi har nu kunnat rätta till det hela.

- Men har du funderat på det hur ingen under alla de här åren tycka att det här är konstigt?

- Jag visste inte om att det var så här. Det som kanske mest av allt bekymrade mig var att vi har haft så många möten med andra fastighetsägare om att få till lägenheter för de som behöver det av social skäl. Och när det då visar sig att vi har eget bestånd, där bode det kunna vara några till som användes för just dessa behov. Dt kändes ganska pinsamt att vi inte hade kunnat ordna det på egen hand tidigare.

- Finns det någon i tekniska nämnden som har fått ta konsekvensen av att det här inte har gått till på rätt sätt?

- Nej, och det beror på att det här inte är något i nutid, utan det här är något som har pågått sedan början av 70-talet, som gängse rutin. man har fortsatt på ett och samma sätt när den ene har slutat och en annan har kommit till, så att det är svårt att påstå att det är någon enkild som har gjort det här med uppsåt. Det finns inget sådant, utan en dålig rutin som ingen har ifrågasatt.

- Vad tänke du när du fick hela bilden klar för dig?

- Väldigt besvärande när vi får donationer som vi inte uppfyller. Dessutom att vi hade ett större bestånd av lägenheter som vi inte hade en bra ordning för. Jag är glad vi har rättat till det, men det ska inte behöva ske på grund utav ett radioprogram, utan det här borde vi själva på ett eller annat sätt upptäckt tidigare, långt tidigare, avslutar Acko Ankarberg Johansson (KD) kommunalråd i Jönköping.

----------------------------------------------------------------------

Domen mot spelkungen står fast

Efter att ha dragits igenom hela rättsmaskineriet fastställdes i höstas domen mot spelkungen Rade Kotur. Han dömdes för bland annat grovt skattebrott och anstiftan till mordförsök.

Först dömdes Rade Kotur i Götebrogs tingsrätt, men både Kotur och åklagarna överklagade domen på 14 års fängelse. Hovrätten fällde också Rade Kotur, men inte på alla åtalspunkter och man sänkte straffet till 12 års fängelse. Då begärde Kotur och hans försvarare prövningstillstånd i högsta domstolen. I november beslöt högsta domstolen att man inte tar upp målet till prövning och domen på 12 års fängelse blev ett faktum. Spelkungen sitter nu bakom lås och bom.

Det var för nästan fem år sen som Kaliber tillsammans med Göteborgs-Posten granskade Rade Kotur, som av många då ansågs vara en av huvudpersonerna i den organiserade brottsligheten i Sverige. Kaliber och GP visade att den illegala spelverksamheten han hade i Sverige omsatte fem miljarder kronor om året och att olagliga spelmaskiner fanns på pizzerior och kiosker i hela landet.

Vi kunde också berätta om det våld som varit kring honom - bland annat hur en tidigare medarbetare skjutits på öppen gata i Fisksätra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista