Enkätsvar – tjänstemännens egna ord om hoten

Vi kontaktade alla som arbetar med rovdjursfrågor inom länsstyrelsen i de fem varglänen, Västra Götaland, Örebro, Gävleborg, Värmland och Dalarna. De som svarat på vår enkät är handläggare av rovdjursfrågor och fältpersonal som arbetar med spårning och besiktning samt jakttillsyn och naturbevakning.

Samtliga tjänstemän, totalt 52 personer, har svarat på vår enkät.

Av de 45 som arbetat mer än ett år har mer än hälften, det vill säga 24 personer blivit hotade eller trakasserade på något sätt. Av dem har 18 stycken hotats flera gånger, resterande sex personer svarar att de hotats en gång.

Värst är situationen i Dalarna, där hela åtta av tolv personer blivit utsatta.

Åtta personer har valt att polisanmäla händelserna. I ett av dessa fall ledde polisanmälan till åtal och även fällande dom för hot mot tjänsteman.

De som blivit hotade berättar om mordhot, hotfulla telefonsamtal, verbala trakasserier och att de fått bildäcken sönderskurna.

Här kan du läsa vad några av personerna svarat i enkäten.

Så har hoten yttrat sig:

"En man avlossade skott i luften flera gånger då vi var i närheten. Samme man ringde upp mig senare och använde "könsord"."

"Två däck sönderskurna på min privata bil som jag använder i tjänsten. Uttalanden som "Du ska veta att det finns folk som vill skjuta dig precis som de vill skjuta vargarna"."

"Många hotsamtal, sabotage mot bil. Två gånger har någon hällt ner något i tanken. Även frun har fått hotsamtal."

"Förtäckta hot under offentliga  tillställningar."

Så har deras arbete påverkats:

"Man är mer på sin vakt."

"Har undvikit att jobba i det aktuella området."

"Jag skaffade hemligt telefonnummer, vilket var mycket svårt p.g.a. att det finns många nummerupplysningsbyråer."

"Man blir ineffektiv då man alltid måste väga ord på guldvåg och tänka efter flera gånger innan man gör, skriver eller säger något. Jag har avstått från att ta kontakt med vissa personer."

"Jag har blivit mer reserverad i telefonsamtal, psykisk stress av alla ilskna telefonsamtal och mail."

"Efter en incident sjukskrev jag mig en vecka, vilket jag aldrig tidigare gjort i hela mitt liv. Höll också en låg nivå under en period och jobbade med andra uppgifter."

Så har hoten påverkat dem privat:

"Det finns hela tiden en spänning mellan vissa av mina vänner och vår familj. Detta uppfattas som jobbigt."

"Jag går mer sällan ut på krogen, jag undviker folkmassor där jag kan bli igenkänd, t.ex. marknader, lokala jippon etc."

"Jag har inte vågat köpa hus jag velat ha i områden där jag varit rädd för trakasserier och avstår från att gå eller åka skidor ensam i områden där kollegor fått däck skurna."

"Jag går inte ut på dans eller lokal. Då vet man aldrig vad som kan hända. Det får bli privata tillställningar."

Läs hela reportaget:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista