Så gjorde vi programmet

Det var flera saker som ledde oss in på ämnet. En av dem var den uppståndelse kring organisationen Sveriges unga muslimer som var i våras, efter att de bjudit in en talare som blivit hårt kritiserad för att ha gjort fientliga uttalanden mot homosexuella. Vi frågade oss hur synen på homosexualitet egentligen såg ut inom de olika religiösa ungdomsförbund som får pengar av staten.

Hos Ungdomsstyrelsen gick vi igenom ansökningshandlingar för bidrag som de religiösa ungdomsförbunden skickat in för några år tillbaka i tiden. Där i framkommer väldigt lite om hur organisationerna ser på homosexualitet och homosexuella medlemmar, så vi ställde också direkta frågor till höga representanter för samtliga religiösa ungdomsförbund som får statsbidrag.

Genom nätforum och andra vägar kom vi i kontakt med människor som har egen erfarenhet av att vara ung homosexuell i en religiös organisation. Vi hade flera samtal och intervjuer med personer som gav oss sina berättelser.

Vi var också med vid ett evenemang anordnat av Pingst Ung i Göteborg, och pratade där med flera medlemmar om hur de ser på homosexualitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".