Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen.

Vargspårarnas arbetsmiljö ska bli bättre

Över hälften av dem som arbetat med rovdjurspolitik och vargfrågor i Sveriges varglän har trakasserats och mordhotats, avslöjade Kaliber i maj. Arbetsmiljöverket har nu uppmanat landets samtliga länsstyrelser att åtgärda de hot som yrkesmän möter i sin yrkesutövning.

Det har nu gått en och en halv månad sedan Kaliber sände reportaget om hoten mot länsstyrelsens personal. Enligt Stig-Åke Svensson, miljövårdschef på länsstyrelsen i Dalarna, har det inte förekommit några hot sedan dess.

– Frågan är om de som hållit på med hot och trakasserier insett att hallå, nu har jag klivit över gränsen, säger Stig-Åke Svensson.

Samtidigt är det lågsäsong vad gäller vargrelaterade problem just nu, menar han. Vinterns spårningsuppdrag är över och fäbodbrukarna har ännu inte släppt ut sina djur på bete.

Klart är att debatten som uppstod efter Kalibers program påverkade myndigheterna. För en månad sedan gick Arbetsmiljöverket gick ut med en uppmaning till landets samliga länsstyrelser att försöka åtgärda de hot som tjänstemän möter i sin yrkesutövning.

– Vi har påpekat att de har ansvar för arbetsmiljön och att det har kommit till vår kännedom att hot- och våldsinslagen för vissa handläggare har blivit mycket jobbigare den senaste tiden. Då har vi uppmanat dem att göra riskbedömningar tillsammans med sina anställda, säger Gunnel Crona, avdelningschef på arbetsmiljöverket Nord.

Arbetsmiljöverket har sagt att de framöver också kommer att göra inspektioner av arbetsplatserna.

Samtidigt har 14 av landets länsstyrelser gått ut med en egen enkät för att kartlägga omfattningen av hot och trakasserier mot personalen. Resultaten kommer att ligga till grund för egna handlingsplaner vad gäller hoten.

På länsstyrelsen i Dalarna, som varit hårdast drabbad, säger landshövdingen Maria Norrfalk att man mobiliserar.

– Vi har jobbat med den här frågan under lång tid och här måste man hela tiden varit på tårna så att man har bra rutiner för den personal som är inblandad och att vi i vissa områden måste vara två när man gör sina uppdrag. Och efter det här i Kaliber, så tog vi naturligtvis kontakt med all vår personal och har också haft kontakter med facken i den här frågan och resonerat så att de tycker att vi agerar på ett bra sätt. Vi tog själva kontakt med arbetsmiljöverket.

– När det gäller våra tjänstemän känner jag ett väldigt stort ansvar som deras högsta chef och arbetsgivare, och det är ett ansvar som jag vill ta.

Det finns ju folk från Jägarförbundet på lokal nivå, även på riksplan, som har anklagat Länsstyrelsen för att ha arrogant personal och har lyft fram argument som att det inte är ens fel att två träder och lagt en del av skulden på Länsstyrelsen. Vad anser du om det argumentet?

– Jag känner väl till de argumenten. Vi har träffats flera gånger mellan Jägarförbundet och Länsstyrelsen och jag vill påstå att vi har ett bra samarbete, dock finns det vissa personer där det inte finns ett bra samarbete. Jag sa att så fort någonting dåligt händer, hör av er. Ibland är det väldigt svepande kritik och jag är oerhört angelägen om att vi gör ett bra jobb. Jag vill veta om våra tjänstemän gör något fel så att vi kan rätta till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".