Så här kom programmet till

När jag var i Särna i augusti på det nedlagda vårdhemmet där de vietnamesiska bärplockarna bodde var det upprorsstämning. Maten var slut och ingen av de ungefär 120 bärplockare som bodde där då hade fått någon lön.

Plockarna var desperata och frågade mig om inte det svenska rättsväsendet i samarbete med myndigheter i Vietnam kunde göra något så att bärplockarna kunde få sina pengar. Jag hade inget svar på den frågan.

Men jag fick telefonnummer till alla jag träffade, så att jag kunde ringa dem när de kommit hem till Vietnam. Och det var så programmet växte fram.

Jag började ringa upp dem jag träffat i Särna och deras berättelser gav hela tiden ny viktig information om vad det var de varit med om egentligen i den svenska bärskogen.

Det vietnamesiska bemanningsföretaget TTLC riktar sig framför allt till fattiga människor när de rekryterar bärplockare. De skickar rekryterare långt ut på landsbygden, till minsta lilla by. En risbonde som kanske tjänar hundra kronor i månaden erbjuds att åka till Sverige och tjäna 17 000 kronor i månaden.

En person med vietnamesisk bakgrund och som bor i Sverige, fungerar som länk mellan TTLC och det svenska bärföretaget Lomsjö Bär.

Lomsjö Bär förser Migrationsverket med alla de uppgifter som krävs för att bärplockarna ska beviljas arbets- och uppehållstillstånd i Sverige. Facket ger sitt godkännande. Och på pappret ser allt bra ut. Minimilön på 17 730 kronor i månaden. Men hos Migrationsverket hittar jag också helt andra papper, som facket aldrig får se. Det är avtalet mellan bemanningsförtaget TTLC och bärplockarna. Där står det att plockarna måste plocka minst 95 kilo lingon eller 60 kilo blåbär per dag. Ett sådant avtal är ogiltigt, menar Svenska kommunalarbetarförbundet.

Bärplockarna i Vietnam försöker nu få tillbaka de pengar de betalat till företaget TTLC. Plockarna har inte bara förlorat tre månadslöner på 17 730 kronor, de är nu också skyldiga mellan 15 000 och 25 000 kronor, pengar som det kommer ta flera år för dem att få ihop.

Alla bärplockare har betalat ett slags rymningsdeposition till TTLC på 21 000 kronor. Nu har den ekonomiska katastrof många plockare hamnat i, gjort att de inte vågar återvända hem. Bara 126 av de 290 bärplockarna som kom till Sverige har återvänt till Vietnam. För TTLC blir det här stora vinster, 3,4 miljoner kan TTLC kvittera ut för de bärplockare som ännu inte återvänt till Vietnam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista