Intervju med bärplockaren Niem i Vietnam

– Nu har jag varit hemma i åtta dagar.

– TTLC hittade på massa avdrag för dem som kom hem före mig och de gick inte med på det. Därför var vi 30 personer som samlats när jag kom till Vietnam och vi åkte direkt till företaget för att förhandla med dem.

Hur mycket kommer du att förlora när allt är klart?

– 70 miljoner dong (ca 24 500 kr, red’s anm.) kommer jag att förlora…

Hur ska du betala tillbaka 70 milj dong?

– Jag vet inte hur jag ska lösa den stora summan, men jag försöker tala med företaget. Hur kan de behandla oss så här, hur ska jag kunna skaffa fram en så stor summa?

Har du pantsatt något?

– Jag har lämnat mitt hus som pant.

Vad ska hända med dig?

– Jag kommer förlora huset.

Har du familj?

– Ja, mitt barn föddes för bara tjugo dagar sedan.

Var ska ni bo?

– Jag vet inte, jag har inte hittat någon utväg. Det finns så många tankar om företaget, så många funderingar. Ingen kan svara på mina frågor.

– Alla vi som åkt till Sverige är fattiga, och vi lämnar våra hus som pant för att kunna åka hit, med mycket hopp. Men de krossade alla våra drömmar och vårt hopp om ett bättre liv. Och jag tycker att det är förfärligt att de gjort så mot oss.

Har dem du är skyldig pengar hotat på dig på något sätt?

-- Så småningom kommer de och knackar på dörren men inte just nu. När de kommer för att kräva skulden, då ska jag gömma mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".