Duong Van Nguyen (tvåa från vänster) tillsammans med sin fru, sina föräldrar och sin bror och broderns fru. Duong pantsatte huset när han lånade pengar för att åka till Sverige. Den 6 oktober kom banken och försökte ta över huset.
BÄRPLOCKARNAS SLAVKONTRAKT

"Jag pantsatte allt jag hade"

Vi har hört om dem på radio, sett dem på teve och läst om dem i tidningarna. Bärplockarna som dyker upp i Sverige varje år i början av juli, med drömmar om pengar och ett bättre liv.

De kommer från Kina, Bangladesh, Thailand och Vietnam och det brukar gå några veckor, sedan kommer berättelserna om uteblivna löner och om skumma bärföretag. Och så till sist, framåt höstkanten åker bärplockarna hem igen, ännu fattigare än de var innan de kom till Sverige.
Sedan glöms allting bort, tills nya bärplockare dyker upp nästa år och allt börjar om igen.

Kaliber på söndag söker svar på följande frågor: Vad händer bärplockarna när de kommer hem? Kommer de överhuvudtaget hem? Vilka är det som tjänar pengar på att de kommer hit? Och vilka myndigheter är det som gör det möjligt för dem att komma?

Ett program av Randi Mossige-Norheim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".