1 av 3
Foto: Linda Wikström/PRB
2 av 3
Marie-Jeanette Löfgren. Foto: Johan Ljungström/SR
3 av 3
Gunnar Lund. Foto: Pawel Flato

Kaliber 30 maj 2004: Svenska kopplingar till massförstörelsevapen

Det finns inga garantier.

Svenska komponenter skulle kunna finnas i något av världens alla kärnvapenprogram.

Här kan du läsa om Kalibers granskning av handeln med det som kallas produkter med dubbla användningsområden, och höra en del av de som intervjuades i programmet.

Det enda alla vet säkert vad gäller de här frågorna är att tvivelaktiga kunder försöker handla med svenska företag - och då handlar kundernas intresse om varor som finns på listan över sånt som k a n användas till produktion av massförstörelsevapen.

Det är varor som vid första anblicken verkar helt harmlösa - verktygsmaskiner, mätinstrument, labbutrustning och skyddskläder till exempel - men som kan användas på flera sätt, både civilt och i vapenutveckling.


En rundringning Kaliber gjort till 40 företag i riskgrupperna, visar att vart fjärde fått frågor från köpare som företagen själva fattade misstankar mot. Deras avsikter verkade inte korrekta.

Och varje år stoppar också myndigheterna ett antal svenska företag från att slutföra sådana här affärer. Just nu är det stopp för 35 stycken.

För att utveckla och tillverka biologiska vapen, kemiska vapen och kärnvapen - de vapen som kan orsaka massdöd - behövs som sagt många helt harmlösa produkter. Produkter som också tillverkas av svenska företag.

Kontrollen brister

Alla med insyn i kontrollen av de här produkterna och exporten av dem, säger att det finns brister i systemet. Peter Kröjs vid svenska tullens analysenhet säger till Kaliber att svenska komponenter KAN finnas i program som utvecklar massförstörelsevapen, eller till och med i vapnen.


– Ja, jag kan inte från min horisont utesluta det i alla fall. Det har ju exporterats produkter med dubbla användningsområden utan tillstånd.

– Som gått till länder som utvecklar massförstörelsevapen?

– Ja, enligt den information som finns.

Och han får medhåll av Mats Pålsson på SÄPO.


– Sverige ligger väldigt långt fram vad gäller produkter som kan vara intressanta för länder som har de här ambitionerna. Det handlar om både små och stora företag. Och en del företag i Sverige används som mellanhänder i sådana här affärer. Ibland kan det vara medvetet, men ibland blir de mer eller mindre lurade in i affärer de inte har koll på.

– Men finns det verkligen en reell risk att svenska produkter och tjänster används för spridning av massförstörelsevapen?

– Vi gör den bedömningen, ja. Den risken är uppenbar.

Svarta listan

Idag är listan på produkter som är under kontroll 200 sidor lång och förändras ständigt i samarbete med andra länder.

Det kan handla om kullager som tål extrema temperaturer och som kan användas i kärnvapen, bakterier och virus som man kan tillverka biologiska vapen av, ämnen som kan användas för kemvapen och modellflygplan som kan utnyttjas som fjärrstyrda bärare av missiler. Nya produkter som diskuteras är till exempel sprejutrustning som kan användas för att sprida dödlig smitta över ett stort område.

Företagen förväntas själva hålla koll på listan. Finns deras vara med MÅSTE dom söka tillstånd för exporten. Det görs ganska sällan.

Förra året söktes till exempel tillstånd för 43 sådana affärer, och Sverige har runt 40 000 exportföretag. Det är naturligtvis långt ifrån alla som tillverkar produkter med dubbla användningsområden, men kontrollmyndigheten - Inspektionen för strategisk produktion, ISP – säger att det mest är de större företagen som söker exporttillstånd. Små och medelstora exportföretag har sällan förstått, eller tagit reda på, att just deras produkter kan vara känsliga, och de vet inte heller vilka köpare som är problematiska.

Han åkte fast

Ett litet företag i Mellansverige fick förra året stora bekymmer med en affär de inte sökt tillstånd för. Företaget tillverkar en lång rad produkter i grafit och har tidigare mest exporterat till resten av Norden. Så fick de en order på några hundra kilo grovkornig grafit som används t ex i elektroder. Lasten gick via Tyskland, men slutanvändaren fanns i Pakistan, en känd kärnvapennation.

Tyska tullen och deras myndighet för exportkontroll stoppade leveransen. Varorna nådde aldrig sin slutdestination.

VD: n för företaget säger till Kaliber att han blev chockad när han fick veta att hans leverans misstänktes vara på till kärnvapenprogrammet i Pakistan. Han säger att han nog varit typiskt svensk blåögd och hävdar att han inte hade en aning om att det fanns några restriktioner för leveransen. Företagets VD vill inte bli intervjuad på band.

Frågan är då hur mycket som egentligen slinker igenom nätet då tullkontrollen är helt automatiserad och företagen själva förväntas anmäla känslig export.


Tullen arbetar mest med kontroller i efterhand, såvida de inte fått tips om någon skum affär. Det kan ske genom att man gör sökningar på vissa produkter korsat med vissa känsliga destinationer, eller till exempel företag och universitet som myndigheterna VET är inblandade i tillverkningen av massförstörelsevapen.

Så upptäcktes till exempel det kända fallet med studenten i Halmstad som skickade Tyatronampuller till Iran. En vara som kan användas som strömbrytare för att spränga kärnladdningar till ett land som just nu utvecklar kärnvapen. Mannen dömdes till fängelse.

Nu har ännu en sådan affär upptäckts - av tyska myndigheter. Den här gången har ett företag som drivs av två iranier, den ena med svenskt pass, köpt 44 stycken högspänningsströmbrytare av ett tyskt företag. Varorna skulle gå till Iran via mellanhänder. 

Strömbrytarna kan dels användas för att spränga njursten, men de kan också användas för att detonera kärnladdningar. Myndigheterna utreder nu dessutom kopplingar till ett svenskt importföretag. Detta samtidigt som en iransk källa berättat för Ekots korrespondent att landets kärnvapenprogram går för högtryck och att Iran kommer att ha en färdig atombomb inom två år.

Täckföretag i Sverige

Affären är typisk - EU är en enda marknad - här sker ingen exportkontroll och här behövs inga intyg om vem som är slutanvändaren, så länge varan skickas runt inom EU.

Myndigheterna pratar om kedjor av täckföretag som är hoplänkade över världen för att dölja den verkliga slutanvändaren. Och Mats Paulsson på SÄPO menar att sådana täckföretag finns etablerade i Sverige idag.


– Ja, det finns företag i Sverige som används för den här typen av verksamhet. Sedan i vilken omfattning de själva är medvetna om det, och hur många de är… det är en annan fråga.

Ett antal företag som har mycket stor export av känsliga produkter har slutit sig samman och bildat exportkontrollföreningen. Kalibers rundringning visar att av 40 av företagen så har vart fjärde fått konstiga förfrågningar av vad dom själva misstänker vara bulvaner för förbjudna slutanvändare.

Anders Möller var med och startade Exportkontrollföreningen. Då jobbade han på bioteknikföretaget Amersham Bioscense och hade varit med och stoppat flera affärer.

– Vi hade ett exempel då en tobakshandlare i Bryssel ville köpa biotekniska produkter som används för att odla celler och det tyckte vi inte stämde, så den affären stoppades.

Just den typen av handel har fått allt större uppmärksamhet den senaste tiden.

I USA är rädslan för biologiska och kemiska massförstörelsevapen nu så stor att staten startat enorma forskningsanläggningar för att ta fram motmedel. Men för att göra det måste man först tillverka vapnen. Så just nu pågår utvecklandet av massförstörelsevapen för fullt i landet som har som mål att STOPPA den utvecklingen.

USA driver på

Det finns flera olika organisationer som jobbar med att förhindra spridandet av massförstörelsevapen, och USA är mycket drivande i det arbetet, särskilt efter 11 september, 2001.


– Det går ju inte att förneka att de är aktiva, mycket aktiva, men de styr inte allt, EU är också med, säger Egon Svensson, på Inspektionen för strategiska produkter, ISP.

Efter 11 september blir listorna över förbjudna slutanvändare längre och längre för varje månad. Främst eftersom USA fört upp en rad personer och organisationer som man misstänker har koppling till terrorism på SINA listor, och EU tar mycket intryck. Visserligen tas också en del slutanvändare delvis bort - Irak och Libyen är sådana exempel. Men så tillkommer också nya länder som Syrien. Fast exakt vilka cirka tusen namn som finns med är hemligt.

Hemliga listor kan öppnas


Biträdande finansminister Gunnar Lund säger till Kaliber att han vill fundera över om listorna skulle kunna offentliggöras.

– Ja det vill jag gärna se närmare på, men jag vet att när vi övervägt det tidigare så har det visat sig att det inte är alldeles snutet ur näsan. I så fall skulle ju regeringen brännmärka x, y och z. Så förfar man inte normalt.

– Vad är det som gör att du ändå vill se över det?

– Ja, jag är intresserad av största möjliga öppenhet i alla sådana här avseenden, och det kunde ju vara ytterligare ett led i att orientera våra företag, men på grund av de här mycket legitima övervägandena så har vi inte gjort det hittills.


reporter: Marie-Jeanette Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".