1 av 2
jesus på korset
2 av 2
Carl Axel Aurelius Foto: Jim Elfström/Ikon

Svallvågor kring kollekterna och Bibelsällskapet

I april granskade Kaliber den konservativa rörelsen inom Svenska kyrkan.

Programmet ledde till livlig debatt, hätska insändare,  omprövning, rannsakan, avhopp och polisanmälan.

Nu pågår en förundersökning om brott mot de som lade ner Bibelsällskapet.

- Med förfäran. Med stor förfäran!

Så säger Christer Ilbratt, att han reagerade på Kalibers första program om den konservativa rörelsens handlande inom Svenska kyrkan. Ilbratt var ordförande i Fotskäls kyrkoråd, fram tills för några veckor sedan. Han fick majoritet i förra kyrkovalet för parollen ”Kyrka i förändring”. Men för tre veckor sedan avgick han - och flera andra i rådet. Kollekterna var droppen.

- Vi kunde inte fullfölja det förtroende som vi hade fått av församlingsmedlemmarna. Så det som faktiskt har hänt är att vi har inget kyrkoråd idag.

- Men är det viktigt vad som händer inom kyrkan? Är det här en viktig fråga?

- Ja, det har ju vi ansett, vi som sitter i kyrkorådet, och efter programmet så har vi förstått att det är ännu viktigare, för hela samhället, hur det här sköts. För efter programmet, så gick det bara en halvtimma, så gick min tlefon varm, i dagara. Och det som sedaes där, om detta, det kan jag inte säga i radio. Så visst berör det. Kollosalt.

Fotskäl hör ändå inte till de kollekter som granskades av Kaliber. Fotskäl gjorde som många andra - granskade själva. Och det visade sig att flera kollekter gick till utbildningar av de som enligt Svenska kyrkans regler inte kan bli präster längre - alltså de som inte kan acceptera kvinnliga präster.

Resultatet blev att kollekterna i Fotskäl stoppades.

I Markbladet, Christer Ilbratts lokaltidning, har debatten rasat under våren. Insändarsidorna är fulla av synpunkter och en anonym finansiär annonserar med postgironummer till de ändamål kyrkobesökarna inte längre kan skänka pengar till genom kollekt i Fotskäls kyrka. Annonsen är signerad med ett bibelord, Galaterbrevet 6:10. ”Låt oss därför göra gott mot alla människor medan vi har tillfälle, och framfröallt mot dem som delar vår tro.”

Ledset mellanbarn


Carl-Axel Aurelius är ganska nybliven biskop i Göteborg. En av hans första arbetsuppgifter gjorde honom sorgsen. Det gällde Kalibers avslöjande om Göteborgs Bibelsällskap.

Bibelsälllskapet hade varit en vilande förening i många år när några personer för ett par år sedan beslutade att återuppväcka den, dela ut föreningens medel, och sedan lägga ner föreningen. Sällskapet leddes av den pensionerade Göteborgsbiskopen Bertil Gärtner, trots att det enligt stadgarna stod att föreningens ordförande skulle vara stiftets sittande biskop.

Flera miljoner kronor från Bibelsällskapet gick till kyrkligt konservativa ändamål. Ingen ansvarig i stiftet, som borde ha haft kontroll över pengarna, fick veta något.

- Ja, folk var ju naturligtvis väldigt upprörda, säger Carl-Axel Aurelius. För egen del ville jag fösrt ta reda på hur det var innan jag reagerade, och det har vi ju gjort nu, så gott vi har kunnat.

Nu ska Carl-Axel Aurelius inom kort, som sittande biskop i Göteborg, kalla till ett nytt möte med Bibelssällskapet. Stiftets egen utredning vsiade nömligen att nedläggningen var ogilitg. Sällskapet lever. Och biksopen utgår från att de utbetalade pengarna betalas tillbaka. Ännu har ingen gjort det.

Parallellt pågår en brottsutedning, ledd av åklagare Niklas Sannerholm. Det misstänkta brottet är bedrägeri. 

Åklagaren vill inte låta sig intervjuas, med motiveringen: ”frågan är för infekterad”.

Och biskop Aurelius håller med. När han tillträdde på det högsta ämbetet inom kyrkan i Västsverige kunde han omöjligt föreställa sig just de konflikter som nu seglat upp, efter Kalibers granskning. Men att det skulle krävas en diplomat som ledare för stiftet, det visste han redan innan. 

- Jag är ju mellanbarn. så jag har övat tidigt, skrattar han. Det är klart jag visste att det inte är så mycket som är lagom i det här stiftet. Men det gör det i och för sig inte bara mer problematiskt, utan också mer spännande.

reporter: Anna Jaktén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".