Råd till dig som tipsar

Kaliber skyddar din identitet och din rätt att vara anonym när din information väl är hos oss. Här kan du läsa mer om
Men om informationen är känslig och du inte vill att din identitet ska röjas är det också viktigt hur du kontaktar oss. Här är några råd.

Skicka mejl

Skapa ett anonymt mejlkonto.

Använd inte din arbetsdator. Där kan trafik loggas och mejl sökas igenom. Är det en privat arbetsgivare har den också rätt att efterforska vem som läckt information. Det gäller inte myndigheter, där skyddas du av efterforskningsförbudet som står i vår grundlag.

Om du har möjlighet, använd ett internetcafé där du inte behöver legitimera dig för att använda datorn, och betala med kontanter.

För att ytterligare försvåra för utomstående att ta reda på din identitet kan du använda en anonymiseringstjänst.

Telefon

Ring inte från jobbet eller via jobbets mobiltelefon, använd din privata telefon. Är det känslig information så köp anonymt ett kontantkort till din telefon. Registrera inte kontantkortet med personlig information och betala med kontanter.

I vissa telefoner kan det finnas loggar över hur du har kommunicerat, även om du har använt olika kontantkort. Är informationen väldigt känslig: Köp en billig telefon och släng/förstör den efter användning.

Skicka med post

Postens personal har inte rätt att öppna eller granska innehåll i försändelser, men de har instruktioner att tillkalla polis om de stöter på misstänkta försändelser.

När informationen är av känslig natur och du vill överlämna något fysiskt till Sveriges Radio är det en fördel om du etablerar en säker kontakt med oss personligen och sedan överlämnar din information till oss vid ett möte.

Vill du kontakta oss krypterat?

För dig som vill lämna känslig information finns Sveriges Radios tjänst Radioleaks. Genom Radioleaks kontaktar du oss krypterat. Skriv ”Till Kaliber” i rubriken om du vill att ditt tips ska nå just vår redaktion!

Läs även  för att kontakta oss säkert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista