Fakta om franchising

7-eleven är en affärsidé som hyrs ut - ”franchisas” - till de som vill driva butikerna. Här får du veta mer om företagsformen.

Franchising är en företagsform som brer ut sig i Sverige. Ursprungligen kommer begreppet från USA. I Sverige började det bli känt i början av 1970-talet, men redan före det hade företag som Husqvarna och Anticimex drivit verksamhet som liknande franchising.

Den här typen av företag omsätter runt 100 miljarder kronor per år i Sverige. De cirka 300 företag som finns idag har tillsammans runt 100 000 personer anställda.

Franchising är vanligt inom detaljhandeln och företag som ICA, IKEA och McDonald’s använder sig av företagsformen.

Franchisegivare: Någon som hyr ut sin affärsidé. Givaren äger varumärket och affärskonceptet. Givaren äger också alla rättigheter såsom patent, coypright etc.

Franchisetagare: Någon som hyr namn och verksamhet av franchisegivaren. Förvärvar rätten att driva den aktuella affärsverksamheten. Franchisetagaren är juridiskt och ägarmässigt fristående från franchisegivaren.

Svenska franchiseföreningen är en ideell organisation som verkar för att franchising ska bedrivas på ett klanderfritt sätt. Medlemmar är alla som är intresserade av att stödja målet om att franchising ska bli en accepterad och uppskattad företagsform. De har också inrättat en etisk nämnd.

7-eleven i Sverige (Scandinavian Convenience) har gått ur föreningen inför hotet om att bli uteslutna. Vid diskussioner om ett förnyat medlemsskap har 7-eleven i Sverige inte velat tillmötesgå kravet om att visa hur avtalen mellan franchisegivare och franchisetagare ser ut, och därför är de inte medlemmar idag. Detta enligt Svenska franchiseföreningen.

Exempel på andra företag som bedrivs helt eller delvis som franchising och som är medlemmar hos Svenska franchiseföreningen:

AB Svenska Pressbyrån, Hemglass Sverige AB, Burger King Sweden KB, Anticimex AB, Electrolux Home Svenska AB, JC Aktiebolag, Svenska McDonald’s AB, Team Sportia AB, Skandia Mäklarna AB, Sibylla/Nordic Fastfood AB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".