1 av 5
Foto: Tullen Arlanda
2 av 5
Foto: Tullen Arlanda
3 av 5
Jonas Wahlström. Foto: SVT Bild
4 av 5
Del av det beslag som gjordes i våras. Ordföranden i en herpetologisk förening fastnade i tullen på Arlanda med 12 peruanska lansormar. Foto: Tullen Arlanda
5 av 5
Foto: Tullen Arlanda

Kaliber 24 oktober 2004: Het handel med kalla djur

Kaliber har granskat den illegala handeln med reptiler i Sverige. Vi har funnit en cynisk verksamhet, där svensk djurskyddslagstiftning enkelt kringgås på EU:s öppna marknad.

Smugglingen underlättas dessutom av att Jordbruksverket utfärdar särskilda tillstånd - till smugglarna.

Här kan du läsa allt om Anna Jakténs och Magnus Sandelins reportage - innehåll, slutsatser och metod.

Här finns också bilder och länkar till skriftligt faktamaterial, och så kan du lyssna till några av de som intervjuades i programmet.

Vill du börja med att ta reda på bakgrunden till reportaget?

----------------------------------------------------

Viltfångade ormar smugglas från Afrika och Asien för att säljas öppet i Sverige, på mässor och Internet. Det visar den granskning vi gjort.

Smugglarna är orädda. Ibland fraktas några av världens giftigaste djur den sista delen av resan med vanligt bussgods, alldeles intill övrigt bagage.

Tredje största smugglingsvaran

Den illegala handeln med djur och växter omsätter enorma summor globalt. En vanlig uppskattning är runt 50 miljarder kronor om året, vilket gör djur och växter till den tredje största smugglingsvaran i världen, efter vapen och narkotika.

Smuggling av djur är en cynisk handel, som förutom att orsaka lidande för djuren också hotar många arters existens.

Reptiler, alltså ormar, ödlor, sköldpaddor och krokodiler, utgör en stor andel av den illegala djurhandeln. En uppfattning bland herpetologer (reptilkännare) i Sverige är att det knappt förekommer någon olaglig handel med reptiler här, efter att importen i princip släpptes fri efter vårt EU-inträde. Men Kaliber kan visa att det påståendet inte stämmer.

Många erbjuder smuggling

Det är svårt att få en bild av hur stor den olagliga handeln med reptiler är i Sverige. Men under vårt arbete med reportaget har vi inte haft några problem att komma i kontakt med människor som erbjuder sig att smuggla in olagliga djur åt oss.

Det finns en internationell konvention som reglerar den internationella handeln med arter som behöver skydd, kallad CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Dessutom har Sverige en djurskydds- och smittskyddslagstiftning som förbjuder införsel och hållande av viltfångade djur.

Men det finns pengar att tjäna på att bryta mot lagen. Kaliber har funnit en organiserad smuggling av bland annat viltfångade afrikanska giftormar till Sverige.

Så gör de

Den smuggling Kaliber har kartlagt kan förenklat delas upp i fyra steg.

1. Genom att importera ormarna till ett annat EU-land, exempelvis Danmark, undgår importören svenska myndigheters importkontroll.

2. I Danmark visar importören upp sitt svenska importtillstånd från Jordbruksverket, som är ett generellt tillstånd och kan skaffas av vem som helst.

3. Sedan smugglas djuren enkelt vidare till Sverige över Öresundsbron.

4. I Sverige annonseras djuren ut på Internet och så kallade köp- och säljmässor för reptiler.

Peter framträder anonymt i Kaliber. Han visar sina reptiler och berättar om hur han skaffat dem, via en person som tagit in dem, precis enligt modellen ovan. 

- Det gäller för det första att få en kontakt där, i Afrika, som  man skickar över pengar till. Och sen får man hoppas att paketet kommer fram.

- Hur mycket riskerar man?

- Ja, egentligen ingenting. Så länge du bara har ett paket adresserat till dig, så kan du inte åka dit om det blir taget i tullen.För vem som helst kan ju skicka vad som helst. Det går ju inte att bevisa att det är beställt. Så det är minimala risker.

Myndigheterna okunniga

Peter vet alltså hur handeln går till, men svensk tull, polis, djur- och smittskyddsmyndigheter vet inte alls lika mycket.

I många länder lägger myndigheterna ner stora belopp på att stoppa den illegala handeln med djur, inte minst med reptiler. Men I Sverige får den pågå så gott som ostört.

Sverige ligger till exempel i bottenligan vad gäller antalet beslag.

Gunnar Fjaestad är kammaråklagare i Stockholm och säger att det tyvärr inte finns någon riktad spaning som prioriterar djur.

- Min känsla är att den olovliga handeln med levande djur ökat ganska rejält.

- Tror du att det finns organiserad smuggling av levande djur?

- Det finns det. Svaret är ”ja, det finns det”.

Ökända smugglare får tillstånd

Jordbruksverket utfärdar regelmässigt generella importtillstånd till alla som söker. I listan över importörer som fått tillstånd finns personer som tidigare dömts för smuggling av reptiler. Och där finns även en djurhandlare i Skåne, som regelmässigt smugglar viltfångade reptiler till Sverige.

Han är en av dem som skickar bland annat afrikansk boomslang, en av världens giftigaste ormar, med vanlig passagerarbuss till köpare i Sverige.

Kalibers granskning visar att av det 40-tal importörer som Jordbruksverket har godkänt, har minst tre ertappats med att försöka smuggla reptiler till Sverige.

I slutet av 90-talet åkte till exempel en man fast i den danska tullen med 73 viltfångade varaner och ormar från Indonesien. Djuren var avsedda för en stor djuraffär i södra Sverige. Mannen har ändå tillstånd för import.

I våras fastnade ordföranden i en herpetologisk förening i tullen på Arlanda med 12 peruanska lansormar gömda i petflaskor. Han dömdes till 40 dagsböter för smuggling. Föreningen har fortfarande importtillstånd och mannen är fortfarande ordförande.

Och en djurhandlare i Småland dömdes i slutet av 80-talet för smuggling av runt 6 000 reptiler till Sverige. Mannen har under senare år också fått flera paket med reptiler skickade till sig som tullen har beslagtagit. Handlaren har importtillstånd.

Varför har då Jordbruksverket ett system för att godkänna importörer, om också smugglare godkänns? Så här berättar Michael Diemer som är handläggare på Jordbruksverket om tanken med registret:

- Det ger ju en möjlighet att hålla koll på vilka som håller på med införsel, och det säkerställer att personerna har kunskap om de regler som gäller, och skulle vi ha behov av att kontakta dem så har vi deras adresser.

- Vad ställer ni för krav på dem?

- Ja, kravet är att de skickar in en ansökan och betalar en förvaltningsvagift. Inget annat.

- Så vem som helst kan registrera sig?

- Oh ja.

- Har ni någon gång avslagit en ansökan eller återkallat tillståndet?

- Nej, inte så vitt jag vet och jag har kollat ett antal år tillbaka.

Michael Diemer säger att verket så klart tänkt tanken att några inte borde få ha kvar sina tillstånd, men enligt det regelverk som finns anser de sig inte ha rätt att göra det.

Djurplågeri

Skansenakvariet i Stockholm får ta hand om en del av de djur som svenska tullen tar i beslag. Akvariets chef, Jonas Wahlström, kallar smugglingen djurplågeri och berättar om ett av de senaste beslagen, en skokartong med fem ormar och hundra kamelonter.

- Kameleonterna var nedpressade i en liten plastask. Jag tror 40 var döda redan när de kom och resten var i en sådan erbarmelig kondition att de flesta har dött nu.

Paketet var inte märkt med något annat än avsändare och mottagare. Det fanns ingen information om innehållet. Giftormarnas låda hade också fingertjocka lufthål, som vilken posttjänsteman eller tulltjänsteman som helst hade kunnat haka fast i av misstag.

- Så att den som organiserade det här, utsatte ju faktiskt de här människorna på vägen för livsfara, säger Jonas Wahlström.

Snabbt växande hobby

Den mesta handeln med reptiler i Sverige är naturligtvis laglig och harmlös. Reptilhobbyn har vuxit enormt under senare år.

Det finns ingen statistik över den totala handeln med reptiler i Sverige, men för att få en bild över ökningen kan man titta på statistiken över tillstånd för utrotningshotade reptiler (så kallade CITES-tillstånd). Den utgör bara en mycket liten del av all handel.

1997 utfärdade Jordbruksverket 36 sådana tillstånd.

Hittills i år har myndigheten gett 965 tillstånd.

Reportrar: Magnus Sandelin och Anna Jaktén

----------------------------------------

-----------------------------------------

Här kan du läsa lite om vad som hänt efter vårt reportage:

Våren 2005 kraftsamlade berörda myndigheter mot smugglingen. I ett av våra program berättade vi om det. 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista