Kalibers oredigerade genmäle till Expressen

Expressen ägnade sin huvudledare 19 oktober 2004 åt vår granskning av 7-Eleven.  Idag 21 oktober publiceras vårt, av ledarsidan hårt redigerade, genmäle i tidningen.

Här är vad vi hade velat få med. Hela genmälet, oredigerat:

(Vill du läsa vad Expressen skrev om oss? Gå till den här webadressen http://www.expressen.se/index.jsp?a=196538)

Expressens David Zaudy påstår i sin ledare 19 oktober, 2004 att vi skulle grunda vår omfattande rapportering kring 7-Eleven på uppgifter som alla i princip skulle kunna härledas till en enda person; Kenth Pettersson (f d Handels, numera Arbetsmiljöverket).

Det är befängt. Den som drar den slutsatsen har antingen inte hört våra program själv, eller också haft rejäla ideologiska hörselskydd på.

Till att börja med verkar Zaudy ha missat att vår bevakning i grunden handlade om ekonomi, inte arbetsmiljö. Vad gäller arbetsmiljön har Zaudy uppenbarligen missat den mängd källor vi redovisar i programmen, men vi upprepar dem gärna.

I Sveriges Radio har flera rånoffer och flera före detta franchisetagare framträtt. En närpolis, en facklig ombudsman, en arbetsmiljöinspektör och ordföranden för Franchiseföreningen har också sagt sitt, på band.

Vid sidan av bandspelaren har många fler vittnat om och bekräftat den helhet vi speglar i programmen. Vi har till exempel talat med flera aktiva franchisetagare, något Zaudy saknar i reportagen. De aktiva franchisetagarna har alla tecknat avtal med 7-Eleven om att inte visa sina franchiseavtal för media. De har dessutom fått direktiv om att alla kontakter ska skötas av huvudkontoret. Avsaknaden av deras röster i programmen har alltså sin förklaring.

Däremot kan 7-Eleven inte avtala bort att årsredovisningar för svenska aktiebolag är offentlig handling. Våra reportrar har själva varit på Bolagsverket i Sundsvall och hållit i, och bläddrat igenom, samtliga årsredovisningar för de 7-Eleven butiker som funnits verksamma tillräckligt länge för att ha hunnit lämna in en sådan.

Hälften gick back 2003. 15 var likvidationspliktiga. Detta var vad vår rapportering grundade sig på. Kenth Pettersson hade inget med saken att göra.

En annan källa som vi inte har på band är det vaktbolag i Stockholm som numera vägrar att skicka ensamma väktare till just 7-Elevens butiker på grund av de många incidenter som bevisligen inträffar där. Mellan hösten 2002 och hösten 2003 utsattes Stockholms då 39 butiker för 20 rån. Detta framgår av samlade polisrapporter från tidsperioden. Anmälningarna är så kallade § 2 anmälningar enligt arbetsmiljöförordningen, alltså sådana som 7-Eleven själva rapporterat in. Att inte en enda av några slumpvis utvalda anställda i en intervjuundersökning, som Zaudy hänvisar till, var i tjänst när dessa rån ägde rum, kan omöjligt radera ut erfarenheten för dem som faktiskt var på plats. Vi har talat med dem.

VD: n för 7-eleven i Sverige Mikael Palmberg fick lyssna igenom hela vårt material i förväg, och var sedan med i direktsändning i vår studio i Göteborg i söndags, öga mot öga med vår programledare (Kaliber, 13.05 i P1). Han hade alla möjligheter att bemöta eventuella felaktigheter i de uppgifter han och radiolyssnarna fick höra. Han hade inte en enda invändning mot de fakta vi redovisade.

Hade Mikael Palmberg tyckt att programmet innehöll ”Statistik och förbannad lögn” (som Expressen rubricerar sin ledare) hade han förmodligen sagt det. Istället var hans viktigaste budskap att han led med dem vi intervjuat.

Sanna Klinghoffer, producent för Kaliber i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".