Så gjorde vi programmet om Assistans

Det började med ett tips. Det tipset gällde inte Assistansia. Fallet som satte igång vårt arbete ligger faktiskt helt utanför den granskning vi gjort.

Någon som jobbade med att betala ut assistansersättning hade reagerat på att det i ett uppenbart fall av missbruk inte gick att göra något. Regler, tillsynsansvar och sanktionsmöjligheter saknades.

Det här var ingen nyhet för myndigheterna visade det sig. Riksrevisionens rapport från i våras pekade på samma brister. Regeringen tillsatte i somras en utredare med uppgift att täppa till luckorna.

Många anade alltså att stora pengar kunde rinna åt fel håll genom det här tio år gamla systemet, men ingen hade några bevis.

Tydligast var regelbristen gentemot de privata entreprenörerna – och en snabb kontroll av några slumpvis utvalda bokslut visade på en anmärkningsvärt hög lönsamhet i branschen. Assistansia fanns bland dem.

Kaliber har sedan försökt följa pengarna. Visa på flöden, marginaler och strategier.

Vi har vid sidan av de officiella registren tagit hjälp av skatteplanerare, bolagsspioner och andra med goda kunskaper på området.

Det har generellt varit svårt att hitta källor inom företagen.

Brukarna, som de funktionshindrade kallas i det här systemet, och anordnarna vinner ju båda (i alla fall kortsiktigt) på att utnyttja bristen på regler för hur pengarna får disponeras.

I ett fall har vi gjort en inspelning utan att den som spelades in visste om det på förhand. Vi utgav oss för att vara bekanta till en tänkbar kund, som inte talade så bra svenska, och vi ville för hennes räkning skaffa information om möjligheterna som kund hos företaget.

Vi gjorde den dolda inspelningen under påhittade premisser eftersom vi inte trodde att företaget skulle vara öppet med sitt upplägg i annat fall.

Vi har pratat med oerhört många människor under arbetets gång. Funktionshindrade, anhöriga, assistenter, företagsrepresentanter, kommunala tjänstemän, myndighetspersoner och sakkunniga (som tillexempel de redan nämnda skatteplanerarna).

Vi har också anlitat en revisor som dels gjort en fackmässig analys av enstaka bokslut, men som också hjälpt oss se mönstren i branschen som helhet.

Kanske undrar någon av Göteborgspostens läsare hur det kan komma sig att tidningen publicerade ett stort arbete kring just detta med privata assistansanordnare bara några dagar innan vi gjorde det? Svaret är: Det vet vi inte.

Men det visar väl att frågan är angelägen och ligger i tiden.

reporter: Kristina Hedberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".