Hallå där reporter Jonna Burén

Hur kom du på idén?
Varje år kommer det nya rapporter om att vi i Sverige är så mycket mer generösa och ger pengar till välgörenhet. Samtidigt blev det vid årsskiftet okej att dra av på skatten för välgörenhet, bland annat om organisationerna hjälper fattiga i Sverige. Då började jag undra hur mycket organisationer egentligen behöver hjälpa till i Sverige och om det har förändrats. Krävs det rent utav mer av organisationerna eftersom de har mer pengar? Å vilka är det som behöver hjälp? Det var frågor jag ville ställa.

Hur har du gått tillväga?
Jag tog hjälp av Svensk insamlingskontroll och fick en lista på de organisationer med 90-konton som har social verksamhet i Sverige. Alltså som jobbar med sociala frågor om vad som helst. Det var allt ifrån skyddade boenden till stora organisationer som gör allt möjligt som Svenska Kyrkan, men jag började ringa runt och fråga om de gör andra saker idag än för 5-10 år sedan, om de möter nya grupper och om de hjälper till med andra saker än tidigare. Och det gjorde de ju. Där igenom fick jag ju flera exempel som det gick att gå vidare på sedan.

Sedan åkte jag till några organisationer som var exempel på det här, arbetslöshetsprojekt i Örebro till exempel och pratade med människor som blivit hänvisade till organisationer.

Vad var svårast?
Att välja bort. Det är mycket som man inte får plats med och det går att plocka fram hur mycket saker som helst i samtalen med organisationerna som också är intressant.