Foto: Charlotte Peterzéns / Sveriges Radio

Hallå där reporter Lasse Edfast!

Hur kom ni på idén? 
En man berättade att han hört talas om två sådana här fall, och eftersom jag gjort reportage om psykiatrin förut så tyckte jag det lät intressant. Någon dag senare satt jag på ett tåg på väg ner till Växjö för att träffa Johan.

Hur har ni gått tillväga?
Innan intervjuerna hade jag så klart gjort en massa research, men efter att ha bandat allt var jag tvungen att göra minst lika mycket till för att kunna värdera och granska det intervjupersoner sagt. Vi begärde också ut alla domar där den intagne överklagat förvaltningsrättens beslut om fortsatt vård till kammarrätten för att se att det här inte är ett enskilt fall, utan att det finns fler i Johans situation. 

Vad var svårast?
Att få plats med allt i reportaget, vilket så klart inte gick. Till exempel skulle man kunnat resonera kring om någon kan vara psykiskt sjuk utan symptom, ta med fler utlåtanden kring Johan (både från Socialstyrelsen och psykiatriexperter) och problematisera faktumet att de här läkarintygen inte går att få granskade hos Socialstyrelsen på samma sätt som andra läkarbedömningar och -behandlingar går att få.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".