Fler berättar

Efter programmet med Mumble fick vi in fler berättelser både från socialsekreterare och andra drabbade. Här kan du läsa några av de mail som vi fått.


Jag lyssnade på dagens program, som jag ansåg var välgjort och hade många bra poänger. Att handläggarna inte mottog föräldrarnas uppgifter t ex. Jag arbetar själv som socialsekreterare i en kommun. Har själv varit med om att omhänderta barn som blivit misshandlade, där bevisningen var starkare och där föräldrarna även blev fällda i Tingsrätten. Jag väljer nu efter två år att säga upp mig, då vårt arbete är ett omöjligt uppdrag under nuvarande förhållanden. Låt mig förklara:

I mitt ärende var vi två handläggare som under fyra veckor hade i uppgift att utföra och skriva en utredning som underlag för nämnden att ansöka om LVU i förvaltningsrätten gällande fyra syskon. Föräldrarna satt häktade och det var ibland svårt att nå dem för att ställa frågor. Barnen kunde vi inte belasta med för många frågor då polisens förundersökning måste gå före i säkerställande av bevis. Vi pratade med barnens förskolor, skolor samt med släktingar till familjen. Det var en kamp mot klockan. Trots det var vi tvungna att parallellt sköta våra andra utredningar och uppföljningar av insatser. I mitt fall tio andra utredningar som också krävde mycket och som måste vara klara och färdigskrivna inom fyra månader enligt lag. Samt följa upp 24 andra barn och ungdomars insatser, med allt från kontaktfamilj till SIS placering. I uppdraget ingick även att följa upp de aktuella omhändertagna barnen i de familjer de bodde i. Dessutom hände det akuta saker i en del andra ärenden där jag måste ta ställning till om en ny utredning borde inledas.

Låter detta som en rimlig arbetsbörda? Är det konstigt att undermåliga utredninger görs? Varför hörs inte socialsekreterare om sin arbetssituation i media? Antagligen för att vi är slutkörda alternativt blivit cyniska... Vi har hört och sett så många program nu som ifrågasätter vårt arbete och får det att låta som att det enbart är vi socialsekreterare som brister. Analysera problemet ordentligt för en gångs skull! Ställ gärna frågan hur många timmar vi har möjlighet att lägga ner på en utredning. Kan ni göra ett program om vår omöjliga arbetssituation så ställer jag mer än gärna upp!

/SocionomTyvärr berör Du endast "toppen av ett isberg". Landet är fullt av tveksamma LVU-avgöranden, vilka grundats på partiska utredningar från socialtjänstens sida. Tjänstemännen bestämmer sig i ett tidigt skede och framhärdar i den första bedömningen och bryter mot alla vetenskapliga regler vad gäller säkerställande av information etc.

Det är vanligt med förfalskade eller uppförstorade fakta och med undanhållande av information som strider mot de "trädandar" respektive tjänstemän redan har bestämt vara sanna.

Man inger s.k."övertalningsdokument" till nämnder och domstolar. Dokument som ofta är tyngda av svartmålning av föräldrar och med en tendens att enbart framhålla negativa fakta.

En bra artikel Du kan börja med fanns i DN redan 2006 (Utredningar baseras på skvaller):Det var det mest ensidiga reportage jag hört. Det är ju ingen slump att det sker när motparten är ett barn som  inte kan försvara sig.
Vi börjar känna igen detta mönster från media nu.
Hur kan ni garantera att barnet inte blivit misshandlat.,när att detta barn inte kan säga något själv?
Det finns sällan  något som avslöjar misshandel på små barn än skador på barnet.
Att blåmärken skulle ha uppstått samma dag som pappan sa faller på sin egen orimlighet.
Föräldrar som misshandlar barn brukar låta på precis samma sätt som dessa gör, så det går inte att säga något om.
När ska ni skildra ett fall där samhället INTE har tagit sitt ansvar istället för när de gör det?Vilket utmärkt program som verkligen behövs!
Vilken roll spelar socialtjänsten i Sveige idag?! - man blir ju mörkrädd!
Det här fallet är verkligen inte det enda - kolla övergreppen mot Dominic Johanssons familj


Ska folk inte våga bo i Sverige och lita på att demokrati , rättvisa och ett fungerande rättssystem finns här?!
Socialtjänstens folk måste ställas till svars!
Det ska inte räcka med att de hänvisar till att "Vi uttalar oss inte om det enskilda fallet" -tvärtom, det har de skydlighet att göra!
Som ovan sagts: beröm för ett mycket bra reportage!Hej! Jag har just lyssnat på programmet om Mumble. Jobbar själv som socialsekreterare sedan mer än 30 år och upprörs över sakernas tillstånd numera. Vi omhändertar flera barn från föräldrar som inte kan försvara sig så framgångsrikt som de här gjorde, mest utsatta upplever jag att utländska  föräldrar med låg utbildning är. Säkerhetstänkandet och polisanmälandet av varje upptänklig skada har gått alldeles för långt, jag är mycket glad att ni tog upp ämnet, här finns mycket att göra för undersökande journalistik.Det gäller Kaliber den 20/5 om Mumbles blåmärken. Det fick mig att minnas mina egna och mina barns erfarenheter av barnomsorgen i Sverige. Få har varit ok och tom bra, MEN det kommer nog inte dröja länge förrän barnomsorgsbarnen kommer att kräva en ursäkt på samma grunder som barnhems- och fosterhemsbarnen. Är själv idag politiker och avgör ärenden som har med barn att göra, På förekommen anledning är jag inte lika naiv som politiker i allmänhet när det gäller att svälja allt som står i utredningar, utan att ifrågasätta och kräva uppföljning.Läser på nätet om det inträffade. Blir tyvärr inte förvånad. Min ex-man var gravt bitter på mig då jag tog ut skilsmässa och valde att gifta om mig ganska direkt efter. För att straffa mig gick han till skolsköterskan där han och min son påstod att jag slagit honom och att han var rädd för mig. Min dotter sa inget om att något sådant skulle inträffat. Socialen inledde utredning och min ex-man lämnade inte ut barnen. Tre dagar innan bröllopet åkte jag och hämtade barnen från fritids då det var min tid att ha dem enligt vårt sommarschema och då ringer min ex till socialen och säger att han är så orolig för barnen. Dagen efter har socialen mobiliserat poliseskort i uniform och målad bil som kommer och tar barnen från mig när vi är mitt i bröllopsförberedelserna.

Det var dagen innan midsommarafton. Båda barnen blev traumatiserade av hämtningen som var mycket brutal och min dotter var otröstlig länge då hon hade en för tillfället specialinköpt brudnäbbklänning som hon skulle haft. Allt detta blev nu förstört. Jag fick under hela denna tiden inte ens veta anledningen till omhändertagandet. Allt belades med sekretess. Inte ens inför förhandling i Förvaltningsrätten fick jag eller mitt ombud veta vad jag anklagades för. Ovanpå detta fastställde förvaltningsrätten beslutet! Trots deras skyldighet att utreda. Fyra veckor senare fick jag tillbaka barnen då socialtjänsten plötsligt inte ansåg att det förelåg skäl för LVU längre. Missförhållandena var inte av så allvarlig natur som de befarat. Alltså är där misförhållanden enligt dem, men de har aldrig besökt mitt hem bortsett från vid omhändertagandet.

Vad som kanske gör det än mer anmärkningsvärt är att jag inte var en svag person på samhällets botten som är lätt att ge sig på. Jag och min man lever bra och har tjänstemannaarbeten bägge två och en stor social bas. Vi är etablerade i samhället och välkända. Ändå går det så här. Jag har JO-anmält kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista