Mikael Sjödell Foto: Charlotte Peterzéns/Sveriges Radio

Hallå där reporter Mikael Sjödell

Hur kom ni på idén?
I det här fallet kom det en pärm till redaktionen. Det var en vän till den familj som reportaget handlar om som skickade in den information som familjen ansåg talade till deras fördel. Samma material som de inte fick lämna in till socialtjänsten. Det var intressant stoff i pärmen som vi ville gå vidare med.

Hur har det varit att göra den här granskningen?
När man grottar ner sig i ett enskilt fall, särskilt när man får mycket information skickat till sig, är det extra viktigt att dubblekolla alla uppgifter, ta fram nya och inte nöja sig med de förklaringar som kommer från vare sig familjen eller myndigheterna. Det viktiga har varit att verkligen gå in i och skildra fallet inifrån, från alla inblandade parters perspektiv. Inte bara hur familjen påverkades, utan också hur resonemangen gick kring utredningsarbetet, hur beslutsfattare resonerat mm. Process-granskning skulle man kanske kunna kalla det…

Vad har varit svårast?
Ett vanligt svar när man som journalist kontaktar myndigheter och politiker är ”vi kan inte uttala oss i det enskilda fallet”. I sådana här fall är det helt nödvändigt för alla att göra just det! Eftersom reportaget handlar om en misstänkt misshandel av barn, där vi fortfarande inte vet hur Mumble fick sina blåmärken, är det viktigt att skilja på fakta och åsikter om vad som hänt. Ett problem var att förskolan inte ville prata med oss överhuvudtaget. Eftersom deras version inte stämde överens med föräldrarnas hade det varit värdefullt för att bredda bilden av vad som låg bakom deras orosanmälan och ställa frågor om hur verksamheten fungerar. Här fick vi gå på de uppgifter som de själva lämnat till inblandade myndigheter om det här specifika omhändertagandet, samt på övriga uppgifter om verksamheten från till exempel tillsynsrapporter, bolagsregister, före detta personal och föräldrar som haft sina barn där.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista