Maja Lagercrantz Foto: Erik Nilsson

Hallå där reporter Maja Lagercrantz

Hur kom ni på idén?
Det började med att vi hörde vänner och bekanta som jobbar inom vården berätta om hur vårdgarantin hade fått absurda konsekvenser på deras arbetsplatser.

Hur har ni gått tillväga?
Vi har intervjuat en rad läkare, sjuksköterskor och annan landstingspersonal liksom patienter, företrädare för patientföreningar, sjukvårdsforskare och andra experter. Vi har läst rapporter, tidningsartiklar och anmälningar till Socialstyrelsen. Vi delade också ut en enkät på en kongress för allmänläkare. Enkätsvaren gav mycket värdefull information och resulterade i nya intervjuer.

Vad har varit svårast?
Att få vårdpersonal att öppet berätta om problemen. Många vill gärna berätta off the record, men när man tar fram bandspelaren blir det betydligt mer komplicerat. Sjukvården är ofta en hierarkisk miljö där det är känsligt att sticka ut hakan och direkt eller indirekt kritisera ledningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista